lekkere stoofschotels

lekkere stoofschotels 

Onderwerp van Shai

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. Ik heb al even trek in een stoofschotel. Nu ben ik aan het twijfelen tussen lam en rund.. Van lammetjes heb ik nog niet echt een goed beproefd recept. Dus mocht iemand daar een lekker recept van hebben: graag! Het wordt dus rund heb ik besloten en ik heb trek in wat buitenlands.
    Voor vandaag heb ik een recept op gezocht, wat ik al heel veel jaren niet meer gemaakt/gegeten heb. Ik heb dit recept een jaar of 20 geleden vaak gemaakt en was het toen ff zat. Het recept wist ik niet meer. Ineens herinnerde ik me dat ik dit recept destijds op smulweb heb geplaatst.. en ja hoor, hij staat er nog! Smile
    De combi met de salade is verrassend lekker vond ik toen.
    Ik houd van stoofschotels en ben benieuwd of jij ook misschien een lekker recept hebt die je wilt delen.

    HARAK MAS CURRY
    Ingredi?nten 4 personen
    2 uien, 3 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (ong. 1 cm), 2 rode spaanse pepertjes, 3 tomaten,600 gr magere runderlapjes,1 el olie,2 tl kerriepoeder (mild), 2 tl kerriepoeder (scherp), 2 tl mosterdzaadjes, 2 el azijn, zout

    Voorbereiding
    Uien en knoflook pellen en heel fijn snipperen. Gemberwortel schillen en grof raspen. Spaanse pepertjes wassen. Halveren (evt. zaadjes verwijderen) en fijn snipperen. Tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaten halveren en pitjes verwijderen. In stukjes snijden. Vlees in stukjes van ong. 5 cm. snijden.

    Bereidingswijze
    In braadpan olie verhitten. Ui en knoflook ong. 3 min. zachtjes bakken. Erdoor roeren: gember, kerriepoeders en mosterzaadjes, ong. 1 min. meebakken. Erdoor roeren: azijn, 1 1/2 tl zout, vlees, spaanse peper en tomaat. Met deksel op pan in 2 uur zachtjes gaar laten worden. Af en toe omscheppen.

    Serveertips: lekker met rijst en raw mixed vetebable sambol(zure gemengde groente)

    RAW MIXED VEGETABLE SAMBOL
    Ingredi?nten 4 personen
    1/2 witte kool, 1 kleine ui,1 mango (of papaya), 2 el franse mosterd, 2 tl chilipoeder, 1 1/2 tl azijn

    Bereidingswijze
    Van kool stronk verwijderen en in reepjes snijden of schaven. (kool in vergiet doen. + 1/2 ltr kokend water erover schenken. Goed laten uitlekken en koud laten worden.)
    Ui pellen en in reepjes snijden of schaven.
    Mango schillen en in blokjes van 1 1/2 cm. snijden (bij papaya, eerst pitjes verwijderen). In schaal doen: mosterd,
    chilipoeder en azijn. Door elkaar roeren. Erdoor scheppen: ui, kool,mango (of papaya)en 1 tl zout. Minstens 2 uur afgedekt in koelkast laten staan.

    Serveertips: lekker bij Har Mas Curry en rijst.
  2. twelve
    Hey Baberiba

    Toon alleen de berichten van twelve
    Dit lijkt mij een heerlijk recept Shai, en die ga ik deze week eens maken! Ik laat nog wel weten wat ik er van vond!Smile

    Dit is een van mijn favoriete gerechten:

    Domoda. Dit is een Gambiaanse stoofschotel. Domo betekent Eten en Da betekent Stoofschotel.
    Je kunt hiervoor kip, rundvlees of vis gebruiken. Varkensvlees wellicht ook, maar in The Gambia zullen ze dat nooit gebruiken, want het is een islamitisch land.
    Zelf maak ik het altijd met kipfilet.

    Het recept heb ik van internet geplukt. Alleen ik gebruik zelf geen pindakaas uit de pot. Ik koop altijd een zakje ongezouten pinda's en maak met mijn Magic Bullit zelf pindakaas met toevoeging van een klein beetje arachide-olie,
    I.p.v. rode pepers gebruik ik ook weleens een Madame Jeanette of een ander heet pepertje uit de toko. Dit gerecht wordt gegeten met rijst. Ik heb zelf altijd een voorkeur voor Basmati of Pandan rijst. Verder maak ik er altijd een frisse salade bij waar in ieder geval komkommer in zit. Het gerecht is nl. best pittig!



    recept DOMODA

    2 middelgrote uien, fijngehakt

    3 middelgrote tomaten, kleingesneden

    1 theelepel zwarte peper

    1? theelepel zout

    2 theelepels chilipoeder, of 4 verse chilipepers

    1 kilo kip, in stukken, ontveld

    4 eetlepels arachide-olie

    200 g pindakaas met stukjes noot

    1? dl lauwwarm water



    Pureer uien, tomaten, zout en de helft van het chilipoeder (of de chilipepers) in een keukenmachine of vijzel. Laat hierin de stukken kip enkele uren marineren. Verhit de olie in een grote, zware pan. Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de hete olie. Voeg de marinade toe en laat alles 10 minuten sudderen. Roer de pindakaas los met het lauwwarme water en voeg dit toe. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Voeg de resterende chilipoeder toe en laat het gerecht afgedekt zachtjes gaar stoven. serveer hierbij rijst.



    voor 6 personen



    land : Gambia

    gerechtsoort : gevogeltegerecht



    bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai
  3. Tiem
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Tiem
    Hoi Shai,

    Ik heb de laatste weken 2 keer een stoofschotel gemaakt. Een van mijn favorieten is Rogan Josh, een Indiase lamschotel. Echt een aanrader, het lamsvlees wordt super zacht en de smaak is heerlijk. Ik heb het recept gewoon van internet geplukt: >>LINK<<
    De toevoeging van de linzen is niet echt noodzakelijk. Je kunt er ook een (zoete) aardappel door doen om het geheel te binden.

    Verder heb ik nog een rendang gemaakt die ook behoorlijk goed gelukt is. Recept van smulweb: >>LINK<<
    De kemirienotenpasta (nooit van gehoord) en de djeruk poeroetblaadjes (gebruik ik ook niet dagelijks Smile) heb ik achterwege gelaten.

    groetjes, Timo
  4. quote:
    Dit schreef twelve
    Dit lijkt mij een heerlijk recept Shai, en die ga ik deze week eens maken! Ik laat nog wel weten wat ik er van vond!Smile

    Dit is een van mijn favoriete gerechten:

    Domoda. Dit is een Gambiaanse stoofschotel. Domo betekent Eten en Da betekent Stoofschotel.
    Je kunt hiervoor kip, rundvlees of vis gebruiken. Varkensvlees wellicht ook, maar in The Gambia zullen ze dat nooit gebruiken, want het is een islamitisch land.
    Zelf maak ik het altijd met kipfilet.

    Het recept heb ik van internet geplukt. Alleen ik gebruik zelf geen pindakaas uit de pot. Ik koop altijd een zakje ongezouten pinda's en maak met mijn Magic Bullit zelf pindakaas met toevoeging van een klein beetje arachide-olie,
    I.p.v. rode pepers gebruik ik ook weleens een Madame Jeanette of een ander heet pepertje uit de toko. Dit gerecht wordt gegeten met rijst. Ik heb zelf altijd een voorkeur voor Basmati of Pandan rijst. Verder maak ik er altijd een frisse salade bij waar in ieder geval komkommer in zit. Het gerecht is nl. best pittig!



    recept DOMODA

    2 middelgrote uien, fijngehakt

    3 middelgrote tomaten, kleingesneden

    1 theelepel zwarte peper

    1? theelepel zout

    2 theelepels chilipoeder, of 4 verse chilipepers

    1 kilo kip, in stukken, ontveld

    4 eetlepels arachide-olie

    200 g pindakaas met stukjes noot

    1? dl lauwwarm water



    Pureer uien, tomaten, zout en de helft van het chilipoeder (of de chilipepers) in een keukenmachine of vijzel. Laat hierin de stukken kip enkele uren marineren. Verhit de olie in een grote, zware pan. Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de hete olie. Voeg de marinade toe en laat alles 10 minuten sudderen. Roer de pindakaas los met het lauwwarme water en voeg dit toe. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Voeg de resterende chilipoeder toe en laat het gerecht afgedekt zachtjes gaar stoven. serveer hierbij rijst.



    voor 6 personen



    land : Gambia

    gerechtsoort : gevogeltegerecht



    bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai


    Dat ziet er ook heel spannend uit twelve, ga ik zeker ook eens proberen Smile
    Het stoofpotje pruttelt en de salade staat in de koelkast. Verrassend dat ik laatste lekker vond omdat ik niet van mosterd houd. Ik heb bij de stoofschotel een bouillonblokje toegevoegd en daar ik geen zin had om scherpe kerrie te kopen, heb ik 1 el massala gebruikt en 2 el milde kerrie, had ook prima half om half gekund. Verder heb ik iets gekookt water toegevoegd. Er zou best een extra tomaat in kunnen. Bij de salade is het echt belangrijk dat je deze de tijd in de koelkast geeft. Dan kunnen de smaken goed in trekken. De mango geeft ook veel smaak af.. ik roer de salade net als het stoofpotje af en toe even om.
  5. twelve
    Hey Baberiba

    Toon alleen de berichten van twelve
    quote:
    Dit schreef Shai


    Ik heb bij de stoofschotel een bouillonblokje toegevoegd en daar ik geen zin had om scherpe kerrie te kopen, heb ik 1 el massala gebruikt en 2 el milde kerrie, had ook prima half om half gekund. Verder heb ik iets gekookt water toegevoegd. Er zou best een extra tomaat in kunnen. Bij de salade is het echt belangrijk dat je deze de tijd in de koelkast geeft. Dan kunnen de smaken goed in trekken. De mango geeft ook veel smaak af.. ik roer de salade net als het stoofpotje af en toe even om.


    Ik kijk meestal in het keukenkastje wat er zoal aanwezig is. Heb op dit moment ook geen pittige kerrie in huis maar wel massala-kerrie. Ik gebruik ook veel mchuzi mix van Royco., een kruidenmix die in Kenya zo'n beetje standaard in ieder huishouden aanwezig is. Dus kans dat ik daar ook een snufje van gebruik.Smile
  6. quote:
    Dit schreef Tiem
    Hoi Shai,

    Ik heb de laatste weken 2 keer een stoofschotel gemaakt. Een van mijn favorieten is Rogan Josh, een Indiase lamschotel. Echt een aanrader, het lamsvlees wordt super zacht en de smaak is heerlijk. Ik heb het recept gewoon van internet geplukt: >>LINK<<
    De toevoeging van de linzen is niet echt noodzakelijk. Je kunt er ook een (zoete) aardappel door doen om het geheel te binden.

    Verder heb ik nog een rendang gemaakt die ook behoorlijk goed gelukt is. Recept van smulweb: >>LINK<<
    De kemirienotenpasta (nooit van gehoord) en de djeruk poeroetblaadjes (gebruik ik ook niet dagelijks Smile) heb ik achterwege gelaten.

    groetjes, Timo


    Eey, dat ziet er goed uit die lamsschotel, thnx Smile. Lamsstoofpot staat al even op mijn lijstje van te maken gerechten. Dus deze wil ik graag uitproberen.
    Rendang is ook lekker Smile. kemirienoten worden veel in de Indonesische keuken gebruikt, geplet in de vijzel of fijn gehakt.. of in kant en klare pasta idd.
    Kemirienoten mag je niet rauw eten btw, vanwege een stofje dat licht giftig is maar bij verhitting verdwijnt. Djeroek poeroetblaadjes heb ik ook veel mee gekookt... doet me weer denken aan een soep die ik een tijd veel maakte en ik al lang niet gemaakt heb. Ik koop ze vers bij de toko en vries ze dan in. Dan kun je de blaadjes in soepen en stoofschotels gewoon bevroren in de pan gooien en verwijderen als gerecht klaar is.
    Leuk dat er al een paar stoofschotels staan SmileSmile. Ik zag vanmorgen ook nog een Portugese visstoofschotel die ik graag uit wil proberen. Ik heb het recept nu niet bij de hand, bovendien waren er een paar recepten van het zelfde gerecht, die wil ik dan graag ook nog even doorspitten.
  7. quote:
    Dit schreef twelve


    Ik kijk meestal in het keukenkastje wat er zoal aanwezig is. Heb op dit moment ook geen pittige kerrie in huis maar wel massala-kerrie. Ik gebruik ook veel mchuzi mix van Royco., een kruidenmix die in Kenya zo'n beetje standaard in ieder huishouden aanwezig is. Dus kans dat ik daar ook een snufje van gebruik.Smile


    Haha, zo doe ik het ook. Ik heb ook "eten wat de kast schaft" dagen. Gewoon kijken wat de koelkast, vriezer en kast schaffen , dat is leuk voor de creativiteit.
    Ik ken die mchuzi mix niet. Nu ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe kruiden en zo en ik heb even gegoogeld. Ik kwam m tegen voor kip en voor rundvlees.. Ik ben best benieuwd wat er voor kruiden in zitten. Dat kan ik niet vinden Smile.
  8. twelve
    Hey Baberiba

    Toon alleen de berichten van twelve
    quote:
    Dit schreef Shai


    Haha, zo doe ik het ook. Ik heb ook "eten wat de kast schaft" dagen. Gewoon kijken wat de koelkast, vriezer en kast schaffen , dat is leuk voor de creativiteit.
    Ik ken die mchuzi mix niet. Nu ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe kruiden en zo en ik heb even gegoogeld. Ik kwam m tegen voor kip en voor rundvlees.. Ik ben best benieuwd wat er voor kruiden in zitten. Dat kan ik niet vinden Smile.


    Ik heb hier de Royco mchuzi mix beef.

    Ingredients: corn starch, iodised salt, sugar, flavour enhancers (e621,e632,e627) natural food colours (E150a,E110,e134), turmeric, ginger, garlic, fennel, seeds, cumin, cinnamon, methee seeds, paprika, citric acid.

    Oeps, is dus niet zo natural aan die nummers te zien. Maar mijn kinderen vinden het erg lekker. Ik weet ook niet eens of het hier te krijgen is. Vorig jaar meegenomen uit Kenya.
  9. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    Spitskoolstoofschotel...Smile

    Ui fruiten teentje knoflook,,eetlepel kerriepoeder,,gehakt rul bakken en daar de spitskool
    doordoen..mmm
  10. quote:
    Dit schreef twelve


    Ik heb hier de Royco mchuzi mix beef.

    Ingredients: corn starch, iodised salt, sugar, flavour enhancers (e621,e632,e627) natural food colours (E150a,E110,e134), turmeric, ginger, garlic, fennel, seeds, cumin, cinnamon, methee seeds, paprika, citric acid.

    Oeps, is dus niet zo natural aan die nummers te zien. Maar mijn kinderen vinden het erg lekker. Ik weet ook niet eens of het hier te krijgen is. Vorig jaar meegenomen uit Kenya.


    Je ontkomt er niet aan gewoon, aan al die E nrs, ik let er op het ogenblik ook niet op, probeer zo gezond mogelijk te eten maar weet ook dat als ik een kruidenmix koop aan E nrs vast zit. Thnx voor je info Smile
  11. quote:
    Dit schreef leeuwin70
    Spitskoolstoofschotel...Smile

    Ui fruiten teentje knoflook,,eetlepel kerriepoeder,,gehakt rul bakken en daar de spitskool
    doordoen..mmm


    Of spekkies bakken en dan de gewassen spitskool toevoegen in reepjes Smile , heb je eigenlijk niet eens kruiden nodig.. maar dat is niet echt n stoofpotje.
  12. Malero
    Mevrouw Boog.

    Toon alleen de berichten van Malero
    quote:
    Dit schreef leeuwin70
    Spitskoolstoofschotel...Smile

    Ui fruiten teentje knoflook,,eetlepel kerriepoeder,,gehakt rul bakken en daar de spitskool
    doordoen..mmm



    Doe ik ook vaak, goedkoop gerecht rijst erbij en klaar.
Terug naar de lijst