Zoete aardappel brownies

Zoete aardappel brownies 

Onderwerp van leeuwin70

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    Deze versie van zoete aardappel brownies vult de rij met gezonde keuze aan.
    Zoete aardappelpuree is heerlijk zacht en zoet. Dat zal heerlijk smaken in je baksels. Tijd om aan de slag te gaan.
    Het recept is overigens SUIKERVRIJ en op het insmeren van de zoete aardappel met kokosolie na, ook vetvrij.
    Hou jij niet van gluten? Je kunt de 40 gram speltmeel makkelijk vervangen door een glutenvrije meel naar keuze.

    Benodigdheden:
    Ongeveer 400 gram zoete aardappelen
    60 gram (rauwe) hazelnoten
    40 gram havermoutmeel,(gemalen havermout in koffiemolen of ander soort meel als boekweitmeel, speltmeel)
    6 eetlepels (rauwe) cacao
    wat kokosolie of andere neutrale olie om de zoete aardappelen in te smeren in de oven
    1/2 theelepel gemberpoeder
    1 scheutje vanille extract
    1 theelepel kaneelpoeder
    160 gram (Medjool) dadels zonder pit
    2 handjes (rauwe) walnoten
    3 eetlepels ahornsiroop (of honing, agavesrioop als je geen ahornsiroop hebt)
    snufje zout voor door de brownie
    Evt. snufje zeezout voor bovenop


    Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snij ze in grove stukken. Smeer ze licht in met kokosolie of andere neutrale olie. Bak ze in de oven tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de dikte van je aardappelen.
    Laat de oven aan want je gaat het zo weer gebruiken. Terwijl de zoete aardappel afkoelt, maken we het beslag.
    Maal de hazelnoten. Ik gebruik hiervoor een koffiemolen. Je kunt natuurlijk ook een andere soort noot kiezen als je dat lekker vindt of toevallig in huis hebt. Hierna maalde ik ook het havermout tot meel. Doe de gemalen hazelnoten, havermoutmeel, 5 eetlepels van de cacao, gemberpoeder en een snufje zout door elkaar en zet het opzij.
    Ontpit de dadels, snij ze in stukken en maal ze fijn met een keukenmachine. Voeg hier de afgekoelde aardappel en vanille extract bij. Meng tot slotte de droge ingredi?nten kort mee tot het een soepel, maar stevig deeg is.

    Hak de walnoten grof en kneed de helft door het deeg. De rest van de walnoten is voor straks bovenop de brownie.
    Het is een stevig deeg. Ik vormde het deeg tot het groot en dik genoeg naar mijn zin was en maakte van bakpapier een rand. Deze rand werd een beetje op zijn plek gehouden door een paar glaasjes die gewoon meegingen de oven in. Ik gebruikte dus geen speciale vorm, alleen het papier.
    Bak de zoete aardappel brownies in ongeveer 30 minuten gaar. Laat het 10 minuten afkoelen.
    Maak een topping voor de brownie van 1 eetlepel cacaopoeder met 3 eetlepels ahornsiroop.
    Verdeel het glazuur over de brownie en versier het met de stukjes walnoten die je nog over hebt.
    Volgens het recept bestrooi je de brownie met wat zeezout, maar dit vonden we thuis allemaal wat te opdringerig van smaak.
    Misschien is het handig om het zeezout wat fijner te malen? Of geen zout te gebruiken?
    Bak je gezonde brownie zoals jij zelf lekker vindt. Een beetje creatief bijsturen is natuurlijk altijd toegestaan.
    Plaatje
Terug naar de lijst