Zoete Aardappelen

Zoete Aardappelen 

Onderwerp van leeuwin70

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    Tegenwoordig is de zoete aardappel helemaal hot. Vooral als ovenfriet is de zoete aardappel enorm populair. Het is zoet van smaak en je bewerkt hem zoals je dat ook doet met de gewone aardappel. Maar wat is nou het verschil? en is een zoete aardappel wel echt gezonder dan de gewone aardappel of is dat weer een hype?

    De laatste tijd horen we het steeds meer en de meeste hebben hem al eens gegeten, de zoete oranje aardappelen. Vroeger kon je hem alleen in een toko kopen, maar sinds de superfood hype is de zoete aardappel enorm populair geworden en nu overal te koop in supermarkten. Wat veel mensen niet weten is dat zoete aardappel geen aardappel maar groente is.

    De zoete aardappel wordt ook wel bataten genoemd en heeft de oorsprong uit Mexico. De aardappel heeft warmte nodig om verbouwd te worden. Er zijn verschillende varianten, de meeste zijn echter langwerpig met een puntje aan het einde. In Nederland kennen we de zoete aardappelen met een rode schil en een oranje of witte kern. De zoete aardappelen behoren tot een andere familie thuis als onze bekende aardappelen. De gewone aardappelen is een nachtschade plant. Dit wil zeggen dat het nadelig kan zijn voor sommige mensen. De gewone aardappel bevat namelijk solanine wat een natuurlijke gifstof is. Wanneer je er veel van eet en je hebt gevoelige darmen of een gevoelige zenuwstelsel kan je hier last van krijgen. Darmklachten ontstaan dan maar je kan er ook lusteloosheid van worden. Ook zijn er mensen die last van hun gewichtigen ervan krijgen. Maar dat is alleen als je er gevoelig voor bent. Wanneer deze klachten je bekend voorkomen dan is het verstandig om uitsluitend zoete aardappelen te eten. Heb je geen last van darmklachten? Dan kun je met mate de gewone aardappelen eten. In zoete aardappelen zit raffinose, dit is een suiker soort is. Raffinose kan winderigheid veroorzaken maar omdat er verschillende rassen zijn verschilt het per soort. Het is een kwestie van proberen hoe je lichaam hierop reageert.

    Zetmeel en Zoete Aardappelen

    De zoete aardappel bevat veel zetmeel, zelfs wat meer nog als de gewone aardappel. Verder bevat het veel vezels en daardoor zal je suikerspiegel redelijk laag blijven. Vezels en ook vet zorgen er overigens voor dat suikers langzaam opgenomen worden en de suikerspiegel niet veel be?nvloed. Ook bevatten vooral de oranje varianten veel beta-caroteen wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Ook zitten er veel anti-oxidante en enzymen in die enorme belangrijk zijn voor een goed gezondheid. Je darmen hebben veel profijt bij de enzymen. Vitamine C bevinden zich in alle soorten aardappelen maar zodra je ze schilt en kookt gaan er wel veel voedingsstoffen verloren. Ook vinden we verschillende B-vitamine, calcium, kalium en magnesium in zoete aardappelen.

    Zoete Aardappel Friet Recept

    Dit heb je nodig

    4 zoete aardappels;
    3 eetlepels olijfolie;
    2 eetlepels meel/polenta/amandelmeel;
    1 teentje knoflook;
    1 theelepel paprikapoeder;
    Een beetje peper en zout.
    Bereiden

    Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit. Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van een halve centimeter dik. Week de friet in koud water gedurende een half uurtje. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Gebruik je een Airfryer of hete lucht? Stel den 180 graden in.
    Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.
    Stop de zoete aardappel friet in de afgedroogde kom en voeg de overige ingredi?nten toe. Even schudden en verdelen over de bakplaat. Bak de zoete aardappel friet in de gedurende een half uurtje goudbruin.
    Als je op internet zoekt vindt je nog veel meer lekkere gerechten met zoete aardappelen afkomstig uit verschillende werelddelen.

    Zoete Aardappelen Bewaren

    Bewaar de zoete aardappel altijd in een donkere koude plek zo rond de 15 graden. Dan is hij minimaal 1 maand houdbaar. Niet kouder bewaren of in de koelkast daar gaat het heel snel rotten. Op kamer temperatuur is hij maar ruim 1 week goed, dan begint hij enorm snel zijn kwaliteit te verliezen

    Er is nog een aardappel die vaak verwarmd wordt met de zoete aardappel en dat is de Yam. Deze zijn meestal rond maar kunnen ook verschillende vormen hebben. Ze hebben ook een rood jasje en zijn oranje of wit van binnen, dus lijken erg op de zoete aardappel maar behoren tot weer een andere familie als de gewone aardappel en de zoete aardappel. De yam is ook erg lekker en heeft ook zijn voordelen.



    >>LINK<<
  2. SSimone
    Hobby Kampvuurkok!

    Toon alleen de berichten van SSimone
    Leuk om te lezen Esther, dank je wel!
  3. Sander_1976
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Sander_1976
    Zoete aardappelen zijn erg lekker :)

    Ik bak ze meestal gewoon in de koekenpan met zonnebloemolie, niet te heet bakken want ze worden snel zwart. Wat peper/zout meer is er niet voor nodig. Erg goed te doen met groenten uit de oven en een lekker stukje vlees.

    Wat mij betreft een aanrader !
  4. Allrounder
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Allrounder
    Beetje Rozemarijn....mmmhhmmmmm !Smile
  5. Micha
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Micha
    Een gezonde groente dus, leuk om te lezen. Ik snijd ze meestal in blokjes, even gaar koken en dan gaan ze door de saus of roerbakschotel. De smaak past bij heel veel gerechten en mijn kinderen zijn er dol op. Ik vond laatst een verdwaald exemplaar terug achter in de voorraadkast...die lag er waarschijnlijk al enkele maanden...ahum..ze zijn in elk geval goed houdbaar!
  6. Inge71
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Inge71
    zoete aardappelpuree met zuurkool: yummie

    En in het najaar bak ik vaak op een bakblik met bakpapier frites van pastinaak, zoete aardappelen verschillende kleuren wortel, wat olijfolie en zeezout en bakken.
  7. Rose_s
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Rose_s
    Ik gebruik zoete aardappels al jaren, kinderen vinden ze lekker en het is gezond. Ook lekker in stoofsschotels of bij roti.
Terug naar de lijst