Ondersteuning Windows 7 stopt: dit kun je doen 

Onderwerp van leeuwin70

BEHEERD DOOR:
rdolfijn
Terug naar de lijst
 1. leeuwin70
  Dans maar mee met de wind

  Toon alleen de berichten van leeuwin70
  Op 14 januari 2020 is het zover. Dan stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Dit besturingsprogramma draait nu nog op heel veel pc's en laptops. Na het moment van stoppen, komen er geen beveiligingsupdates meer. Ook zorgt Microsoft niet meer voor technische ondersteuning bij problemen. In dit artikel lees je wat jij kunt doen als je nu nog gebruikmaakt van Windows 7!

  Wordt Windows 7 onveiliger?
  Het wordt onveiliger om Windows 7 te blijven gebruiken als er door Microsoft geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven voor jouw pc of laptop. Kwaadwillenden zullen ongetwijfeld van fouten en kwetsbaarheden, die volgend jaar aan het licht komen, gebruikmaken en virussen of spyware loslaten op het dan verouderde besturingsprogramma. Je kunt uiteraard hopen dat je geen problemen krijgt, maar dat is niet verstandig.

  Heb ik Windows 7?
  Wil je controleren op welk besturingsprogramma jouw pc of laptop draait? Doe dan het volgende:
  Klik (linksonder) op de Startknop > kies achtereenvolgens voor de opties: Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Systeem. Onder 'Informatie over de computer weergeven' lees je welke Windows-versie je hebt draaien.

  Waarom staakt Microsoft de support?
  Technisch onderhoud kost geld. Besturingsprogramma’s hebben daarom niet het eeuwige leven. Microsoft hanteert een 'levenscyclusbeleid'. Windows 7 is komend najaar precies 10 jaar oud. Ook bij alle voorgangers, zoals XP en Windows Vista, kwam er een keer eind aan het verstrekken van updates. Het stoort de techgigant schijnbaar niet dat wereldwijd nog honderden miljoenen computers op Windows 7 draaien.

  Zakelijke gebruikers en bedrijven kunnen tegen betaling langer gebruikmaken van ondersteuning, particulieren na 14 januari 2020 niet.

  Hoe upgrade ik naar Windows 10?
  Wil je Microsoft trouw blijven dan kun je van Windows 7 upgraden naar Windows 10. Een tijdlang konden gebruikers van Windows 7, 8.0 en 8.1 gratis overstappen naar Windows 10. Inmiddels is dat aanbod verlopen en moet je betalen voor dit besturingsprogramma (kosten circa 100 tot 150 euro, afhankelijk van de versie).

  Essentieel is dat je laptop of pc een overgang wel aankan. Windows 10 vereist een computer met een modernere processor, voldoende werkgeheugen en schijfruimte. Ook worden er eisen gesteld aan de grafische kaart. Je kunt op deze pagina kijken aan welke eisen je systeem moet voldoen.

  Kun je niet upgraden?
  Kun je niet upgraden, omdat je computer te oud is voor Windows 10? Of was je toch al toe aan iets anders? Kijk dan uit naar een ander exemplaar; nieuw of tweedehands. Overweeg dan meteen of je weer een desktop pc wilt of een laptop. Maar misschien kun je wel af met alleen een tablet. Oriënteer je goed en laat je desnoods voorlichten over de beste keus. Als je dit bij meerdere aanbieders of winkels doet, kun je zelf goed geïnformeerd een keuze maken die bij je wensen past.

  Tip: Maak sowieso een back-up van je belangrijkste gegevens op een externe harde schijf of usb-stick, alvorens je jouw pc voorziet van een nieuw besturingsprogramma, óf als je een andere computer of laptop aanschaft.

  Apple als alternatief?
  Veel computers draaien op een Windows-besturingsprogramma van fabrikant Microsoft. Maar er zijn natuurlijk meer besturingssystemen op deze wereld. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uit te kijken naar een computer, laptop of eventueel tablet van Apple.

  Of Linux als alternatief?
  Een andere optie is om over te gaan op Linux. Er zijn steeds meer computerverkopers die kant-en-klare pc’s of laptops met een Linux-besturingsprogramma aanbieden in plaats van Windows. Als je vaardig bent met computers is zelf installeren op je huidige pc of laptop óók mogelijk. Linux draait vaak op een lichter programma dan Windows, het is gratis en kent vele gedaanten. Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Xubuntu of Lubuntu zijn bekende verschijningsvormen, maar er zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk zijn ze geschikt om Windows te vervangen.

  Hoe zit het met support voor andere besturingssystemen van Microsoft?
  Windows XP: ondersteuning gestopt per april 2014 - Gebruik je nu nog steeds XP? Zie bovenstaande verhaal voor te nemen stappen!
  Windows Vista: gestopt per 11 April 2017 - Gebruik je nu nog Vista? Zie bovenstaande verhaal voor te nemen stappen!
  Windows 8.1: ondersteuning loopt nog door tot 10 januari 2023.
  Windows 10: wordt continu voorzien van updates. Een opvolger (Windows 11 of 12) komt er voorlopig in elk geval niet.  >>LINK<<
 2. koen
  min x min = plus

  Toon alleen de berichten van koen
  als je windows 7 professional hebt, kan je updaten naar windows 10 professional

  zoek met google naar "update windows 7 naar 10 computer totaal"
 3. hanss51
  @nd3rs

  Toon alleen de berichten van hanss51
  Ik mis in het lijstje alternatieve (apple en linux) de optie Chromebook.
  Je moet er wél even over nadenken, omdat Windows software daarop niet werkt, maar daarvoor zijn wel alternatieven.
  De Chromebook is doorgaans veel goedkoper dan een traditionele Windows laptop, omdat de hardware eisen veel lager liggen.
  Een chromebook draait op het Chrome OS van Google, minder kans op virus en malware problemen, maar wél google die veel van je weet.
 4. rotonde
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van rotonde
  >>LINK<<

  Heb net door dit draadje een windows 10 professional gekocht voor net geen 20 euro. Windows home is nog iets goedkoper. Uiteraard wel even de systeemvereisten checken, maar over het algemeen zeggen ze dat als je windows 7 kunt draaien, windows 10 het ook moet doen.
Terug naar de lijst