Foodsafe coating van een plaatstalen pan verwijderen.

Foodsafe coating van een plaatstalen pan verwijderen. 

Onderwerp van SFR

Terug naar de lijst
  1. SFR
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van SFR
    Heeft er iemand ervaring met het verwijderen van de zogenaamde foodsafe coating bij een (carbon) plaatstalen (koeken) pan?

    Ik heb in de opruiming bij AH een Voccelli koekenpan gekocht voor 8 euro.
    Ik de beschrijving volgen voor het eerste gebruik. Ik kook op gas, dus 8 minuten voor 2/3 gevuld met water koken zou voldoende moeten zijn om de coating los te laten weken.
    Dan met een (schuur) spons die coating verwijderen.

    Wel.. paar keer laten koken.. maar ik zie niet echt dat de coating 'oplost' Intussen wel wat krassen in de pan en op enkele plekken wat 'schilfers'.
    Ik ben eigenlijk benieuwd hoe de pan van binnen eruit moet zien zonder die foodsafe coating.
    Ik heb nu geen idee of die coating er wel of niet af is..Smile

    Op YT al wel wat info gezien.. zelfs het zwart bakken van aardappelschillen bij een gietijzeren pan (is ander soort staal volgens mij).
    Met zout bakken om eiwitten uit de pan te verwijderen ook voorbij zien komen..
  2. Waarom zou je een foodsafe coating willen verwijderen ?
    Is die coating er niet om je plaatstalen pan te beschermen tegen roesten.

    Je hebt het over Carbon, maar dat is thermisch gezien een isolator en daar zal wel het handvat van gemaakt zijn.
    Dat je krassen ziet lijkt mij duidelijk zodra je met een schuurspons in een pan los gaat.

    Naar mijn bescheiden mening haal je wat dingen door elkaar.
  3. Vergeet mijn vorige post.

    ik had eerst moeten googlen. Er bestaan wel Carbon pannen.
    Eerst daarover lezen.
  4. OK. Carbon steel pannen zijn het broertje van de gietijzer pannen en dien je volgens de volgende site :
    >>LINK<<

    hetzelfde te behandelen.

    Dus de vraag is of je nieuwe pan al voorbehandeld is met een olie laag.
    Dit moet op de verpakking staan, iets van pre-seasoned en de gebruikte olie soort.

    Eerst beschermlaag verwijderen door warm water met een sopje en een spons of een zachte borstel de beschermlaag verwijderen.
    Gebruik geen schuurspons, daarmee beschadig je de eventuele aanwezige pre-seasoning.
    Als de pan nog moet worden ingebakken volg dan de route zoals hier beschreven staat.

    >>LINK<<

    Een dutch oven is ook gemaakt van gietijzer.

    en volgens de andere eerder genoemde site is er geen verschil in gebruik en voorbereiding van de pannen.
    Ik heb zelf mijn DO's ingebrand en het enige dat je kan zien is dat de pan zwarter wordt bij elke olie laag die je aanbrengt.
    Verder zul je voelen dat de bodem steeds gladder wordt. De beschermlaag vult de onregelmatigheden.

    Succes ermee.
  5. SFR
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van SFR

    quote:
    Dit schreef Arreslee
    (..)

    Dus de vraag is of je nieuwe pan al voorbehandeld is met een olie laag.
    Dit moet op de verpakking staan, iets van pre-seasoned en de gebruikte olie soort.

    Eerst beschermlaag verwijderen door warm water met een sopje en een spons of een zachte borstel de beschermlaag verwijderen.
    Gebruik geen schuurspons, daarmee beschadig je de eventuele aanwezige pre-seasoning.
    Als de pan nog moet worden ingebakken volg dan de route zoals hier beschreven staat.

    (..)

    Succes ermee.


    Dank voor je reactie.

    Ik heb 2 foto's gemaakt en hier toegevoegd. 1 is de beschrijving, de andere is een.deel van de pan, het gedeelte waar dus 'schilfers' te zien zijn. Is wat verkleurd door het inbranden met olie.

    Volgens de beschrijving mag je er dus met een.schuursponsje de pan in. Ik heb er een pannenspons voor gebruikt. 3x met water gekookt en 1 keer met een.soda oplosing erin.
    Plaatje
    Plaatje
  6. scar
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van scar
    Waarom ga je niet gewoon terug naar Albert Heijn? Klinkt nu alsof je je pan aan het slopen bent. Je bent nu al meer dan 8 euro kwijt aan tijd/moeite, gas en staalsponsjes
  7. SFR
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van SFR

    Ik heb de bon niet meer. Pan is al gebruikt. (olie erin gehad).

    Ik weet niet of de AH medewerker mij kan vertellen of die coatinglaag nu 'week is geworden' en verwijderd is en ik de pan dus kan gebruiken voor o.a. vlees braden. Smile


    .. en anders is het zonde van het geld inderdaad. 8 euro voor een 29 cm koekenpan is niet al te veel geld aan verloren dan, vind ik.
  8. De coatinglaag is er alleen maar ivm. transport en het roesten.

    De coatinglaag is food graded dus eetbaar. Misschien niet smakelijk, maar je gaat er niet dood aan.
    Het is slecht te zien op de foto, maar zijn de verkleuringen roestvormingen. Zo ja probeer deze te verwijderen met een schuursponsje.

    Uit de beschrijving die bij de pan zit maak ik op dat de pan geen olie laag vanuit de fabriek heeft.
    Dus die moet je zelf aanbrengen.

    Je meld dat je de pan in olie hebt inbakken, vraagje, welke olie hebt je gebruikt en hoe vaak heb je dit proces herhaald.

    Als ik eerlijk ben vind ik de pan te licht van kleur, maar dit kan ook door de foto opname zo lijken.

    Persoonlijk zou ik de pan ingebruik nemen met eerst een paar eieren of pannekoeken. Als dit er goed uitziet en smaakt, dan de pan opnieuw inolieen en inbakken.
    Vervolgens de stukken vlees doen die je in gedachten hebt.

    Succes verder.
  9. SFR
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van SFR

    quote:
    Dit schreef Arreslee
    De coatinglaag is er alleen maar ivm. transport en het roesten.

    De coatinglaag is food graded dus eetbaar. Misschien niet smakelijk, maar je gaat er niet dood aan.


    Okay, duidelijk. Ik vind het een vage term in de beschrijving (food-safe).. een term dat naar mijn mening suggereert dat het goed voor voedsel is.. Waarom dan verwijderen, denk ik dan?

    quote:
    Dit schreef Arreslee

    Het is slecht te zien op de foto, maar zijn de verkleuringen roestvormingen. (..).


    Nee, open plekjes in de bovenste laag welke met olie inbranden verkleurd zijn.

    (..)
    quote:
    Dit schreef Arreslee

    Je meld dat je de pan in olie hebt inbakken, vraagje, welke olie hebt je gebruikt en hoe vaak heb je dit proces herhaald.


    Plantaardige olie, zonnebloemolie. 2x gedaan, uit mijn hoofd.

    quote:
    Dit schreef Arreslee

    Als ik eerlijk ben vind ik de pan te licht van kleur, maar dit kan ook door de foto opname zo lijken.


    Ja, dat heb ik dus ook. Glimt je nogal tegemoet. Dus.. iets van coating erop?
    Die 'plekjes' glimmen niet.

    Ik heb de pan nog een keer met zout 'gebakken'. Heb er meer verkleuring in gekregen en ook meer 'krassen' in de pan.

    quote:
    Dit schreef Arreslee

    Persoonlijk zou ik de pan in gebruik nemen met eerst een paar eieren of pannenkoeken. Als dit er goed uitziet en smaakt, dan de pan opnieuw inolieen en inbakken.
    Vervolgens de stukken vlees doen die je in gedachten hebt.


    Ja, goede tip. Smile



    quote:
    Dit schreef Arreslee

    Succes verder.


    Bedankt. Smile
  10. Waarom een beschermlaag verwijderen terwijl deze food graded is?
    Omdat het alles behalve lekker is.
    Waarschijnlijk hebben ze paraffine gebruikt
    Ik werk in de voedingsindustrie en daar wordt food graded vet gebruikt. Je kunt het eten , maar smerig dat het is.

    Dan even over de pan zelf. Hij lijkt mij te licht van kleur voor een carbon steel pan. Misschien is dit weer zo'n gevalletje als het verschil tussen kristalglas en glaskristal. Ook AH overigens.

    Alleen jij kan door de ingebruikname van de pan bepalen of het een goede pan is of niet.
  11. Waarom een beschermlaag verwijderen terwijl deze food graded is?
    Omdat het alles behalve lekker is.
    Waarschijnlijk hebben ze paraffine gebruikt
    Ik werk in de voedingsindustrie en daar wordt food graded vet gebruikt. Je kunt het eten , maar smerig dat het is.

    Dan even over de pan zelf. Hij lijkt mij te licht van kleur voor een carbon steel pan. Misschien is dit weer zo'n gevalletje als het verschil tussen kristalglas en glaskristal. Ook AH overigens.

    Alleen jij kan door de ingebruikname van de pan bepalen of het een goede pan is of niet.
  12. Waarom een beschermlaag verwijderen terwijl deze food graded is?
    Omdat het alles behalve lekker is.
    Waarschijnlijk hebben ze paraffine gebruikt
    Ik werk in de voedingsindustrie en daar wordt food graded vet gebruikt. Je kunt het eten , maar smerig dat het is.

    Dan even over de pan zelf. Hij lijkt mij te licht van kleur voor een carbon steel pan. Misschien is dit weer zo'n gevalletje als het verschil tussen kristalglas en glaskristal. Ook AH overigens.

    Alleen jij kan door de ingebruikname van de pan bepalen of het een goede pan is of niet.
Terug naar de lijst