Koken alleengaanden

Koken alleengaanden 

Onderwerp van Annyone

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone
    De club Koken alleengaanden is op sterven na dood.Helaas, was een probeersel, dat uiteindelijk niet is geslaagd.
    De club zal worden opgeheven.
    Toch zou het jammer zijn (vindt ook de webmaster ;-)) dat een aantal leuke tips en recepten dan verloren zouden gaan.Denk hierbij vooral aan:hoe kan ik een product vaker gebruiken, diverse manieren om iets te verwerken. Met recepten.

    Is er in deze rubriek belangstelling voor deze berichten, tips en recepten? Dan kunnen ze worden overgezet naar deze rubriek en kan de club worden opgeheven
  2. ik heb op Facebook meerdere sites met aanbiedingen in de buurt, en mensen die hun left overs aanbieden en recepten met koken voor weinig, maak er bij oa geen gebruik meer van...
  3. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    quote:
    Dit schreef Annyone
    De club Koken alleengaanden is op sterven na dood.Helaas, was een probeersel, dat uiteindelijk niet is geslaagd.
    De club zal worden opgeheven.
    Toch zou het jammer zijn (vindt ook de webmaster ;-)) dat een aantal leuke tips en recepten dan verloren zouden gaan.Denk hierbij vooral aan:hoe kan ik een product vaker gebruiken, diverse manieren om iets te verwerken. Met recepten.

    Is er in deze rubriek belangstelling voor deze berichten, tips en recepten? Dan kunnen ze worden overgezet naar deze rubriek en kan de club worden opgeheven



    Plaats ze gerust hierin hoor Annyone..
  4. Agnes
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van Agnes
    Het lijkt mij wel handig!
  5. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Sperziebonen
    Wat kun je er mee??

    1.
    Gewoon koken met zout, 15 minuten voor knapperig, tot 25 minuten voor wat zachter. Afmaken met boter en nootmuskaat.
    2.
    Heel kort voorkoken en uit l;aten lekken.. Spekblokjes in de pan zachtjes aanbakken (eventueel champignons en ui toevoegen)... Daarna Uitgelekte boontjes toevoegen en nog even roerbakken.
    3.
    Als bijgerecht bij Oosterse gerechten: Na het voorkoken en uitlekken, roerbakken met "sajoer boontjes" (Conimex of van eigen merk supermarkt)
    4.
    Als bij drie, maar dan zelf samengestelde kruiden toevoegen, pindakaas, sojasaus, wat suiker en wat citroensap.
    5.
    Er zijn van Maggi, Knorr en weet ik veel wat, diverse zakjes en pakjes waarmee je een gerecht met sperziebonen kunt maken
  6. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Witte kool

    Gisteren een hele witte kool gekocht.
    Vandaag heb ik daarmee een koolsalade gemaakt:

    Geedelte van de kool in kleine stukjes gesneden
    erbij een winterpeen in hele fijne reepjes (heb het met een dunschiller gedaan)
    Een klein uitje (sjalotje, lenteuitje... wat je in huis hebt) er bij

    Dressing
    Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde dressing, misschien saai, maar wel lekker
    Mayonaise
    Mosterd
    Zout en wat peper
    Suiker en azijn (of limoensap)
    A;lles mengen tot een gladde saus.

    Dressing en salade mengen, Het lekkerst als je het even laat intrekken in de koelkast.
    Dagenlang houdbaar.

    Wat kan ik met de rest van de witte kool?

    Gewoon koken, met wat zout, en afmaken met een klontje boter en wat nootmuskaat
    Roerbakken in arachideolie en serveren met pindasaus
    Roerbakken met een scheutje zoete ketjap en een theelepel sambal oelek
    Roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap
    Stoven met pompoen
    Snijden en meebakken met de nasi of bami goreng
  7. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Appels

    Ik had 1,5 kg appels (Jonagold) gekocht en moest wat manieren vinden om die te verwerken.

    Appelcompote
    Heb het gerecht "gepikt" van 24kitchen, dus hier maar de link:
    >>>link<<<<
    (weet dat het restje dat je eventueel over hebt, heerlijk smaakt met wat ijs, als toetje )

    Appelsalade
    Appel in stukjes snijden (zonder of met schil, maar zeker zonder klokhuis).. besprenkelen met citroensap. Wat zout, peper en suiker toevoegen en dan er mayonaise doorheen. (Uite3raard kan er ook groene sla door)
    Heerlijk bij shoarma en andere pittige gerechten.

    Hete bliksum
    Geinspireerd door een recept wat ik in de krant zag.
    Kruimige aardappelen koken.
    Appels in stukjes snijden.
    Een ui snipperen en fruiten in wat margarine, eventueel wat tijm toevoegen,
    10 minuten voordat de aardappelen gaar zijn, appels aan de uien toevoegen.
    Als de aardappelen gaar zijn, ze stampen met wat boter en/of melk, en het appelmengesel er doorheen mengen.
    (Als je niet van "stukjes" houdt, dan stamp je of pureer je alles door elkaar)
    Lekker met runderstoof, runderlappen, of wel vlees jou maar lekker lijkt.

    De rest van de appels
    Appelmoes van maken, of lekker zo opeten...
  8. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Runder braadlappen

    Ze waren in de aanbieding bij de AH... En dan heb je weer meer dan je nodig hebt.

    Momenteel staat er 600 gram van die lappen te pruttelen op het vuur:
    Lappen gekruid met rundvlees-kruiden, maar kan ook heel goed met zout en peper en mosterd.
    Aanbraden, wat heet water toevoegen en dan een paar uur laten pruttelen tot het vlees lekker gaar is.
    Vandaag gebakken aardappelen er bij en rabarber uit een potje. Mogelijk wok ik er nog wat van de spruitjes bij, die nog in de koelkast liggen.

    De rest van het vlees snijd ik fijn (valt uit elkaar ) en gaat in kleine bakjes in de koelkast en vriezer, met de jus!!

    Die restjes zijn namelijk erg lekker te gebruiken voor een hachee (uien toevoegen, en eventueel kruiden)
    Die geserveerd kan worden met aardappelen, of aardappelpuree. En groente naar keuze.

    Maar ook in de macaroni erg lekker (macaroni koken, italiaanse groenten wokken en macaroni-mix gebruiken) en dan vlees toevoegen.
    Erbij: zoetzuur (augurken, amsterdamse uien of zo) en geraspte oude kaas...
  9. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Gehakt

    Griekse gehaktballen
    Een gedeelte van de grote verpakking gehakt kruiden met Griekse kruiden (ik heb erg veel kruiden in potjes op voorraad, maar een potje Gyroskruiden volstaat ook)
    Mocht je willen weten welke kruiden ik heb gebruikt, zal ik dat graag doorgeven.
    Het gehakt eventueel mengen met ei en paneermeel.
    Laat het gehakt eventueel even opstijven in de koelkast.
    Maak hele platte "hamburgers" ... leg op een van die hamburgers een stuk fetakaas, leg er een ander hamburger bovenop, en maak er dan een gehaktbal van.
    Sluit het gehakt goed af, eventueel met behulp van wat water.
    Even aanbraden in de koekenpan, dan wat water er bij en 15 minuten laten pruttelen. Na het aanbraden kan het ook 15 minuten in de oven.

    Erbij: rijst of aardappeltjes, Griekse salade of groenten naar keuze.

    Oosterse (Javaanse) gehaktballetjes
    Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een pakje (te verkrijgen bij Aldi, maar zal er ook wel van andere merken zijn)
    Wil ook best een recept geven om het zelf te maken. Zeker ook van de pindasaus

    Gedeelte van het gehakt (van de verpakking dus) aanmaken met de kruidenmix.
    Gehaktballetjes van draaien en die gaar braden. Dan saus aanmaken en erover. gieten.
    Erbij at ik gewone rijst, waar ik wat extra van kookte om de/een volgende dag te kunnen verwerken tot nasi.
    Ook verse sperziebonen erbij, met de boemboe "sajoer boontjes"...
    En mijn zelfgemaakte atjar.

    Zo heb je gemak en toch verse ingredi?nten prima gecombineerd.
  10. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Runderlappen 2

    Weer een variatie gebruikt. (voorbereiding kost even wat tijd)

    De runderlappen naar keuze aanbraden met zout en peper, als het vlees lekker bruin kleurt, afblussen met heet water, vuur laag zetten
    Na een uur toevoegen"
    Kruiden: tijm, rozemarijn, laurier (of Italiaanse kruiden), kruidnagel, nootmuskaat
    Groenten: uien en wortelen, grof gesneden.

    Laat dit nog een uur lekker pruttelen.
    Vervolgens heb ik de helft van het mengsel er uit gehaald, af laten koelen en ingevroren voor later gebruik.

    Het vlees in de pan heb ik aangevuld met champignons en tomaten uit blik **, en wat worcestershiresaus (wat ketjap kan ook)
    Nog een halfuur laten pruttelen en klaar is je vlees en groente van vandaag.
    Eten met gekookte aardappelen, aardappelpuree o.i.d.
    Voor de frissigheid had ik er nog appelcompote bij

    * Van dit mengsel kun je een volgende keer zo opwarmen en weer even een halfuurtje op laten staan
    je kunt het dan ook mengen met appel, met zilveruitjes, met kruid- of ontbijtkoek, met rode wijn
  11. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Moussaka:

    Ingredienten: aardappel, aubergine, gehakt, knoflook, ui, tomatenblokjes in blik, oregano (en/of laurier), kaneel, nootmuskaat, zout en peper, kaas
    * Aardappelen in schijfjes snijden en 10 min. voorkoken (of voorgekookte aardappelschijfjes uit de koelvitrine gebruiken)
    * in een eetlepel (olijf)olie knoflook en ui (gesnipperd) aanbraden, gehakt erbij en rul bakken, kruiden toevoegen (als je gekruid gehakt gebruikt is toevoegen van zout en peper niet nodig), dan blikje tomatenblokjes toevoegen (Of ketchup, verse tomaten... gebruik je voorraad en fantasie)..
    * aubergine schillen en in plakjes snijden, even voorbakken in koekenpan of op grillplaat
    * kaas (pittige is het lekkerst) raspen

    Oven voorverwarmen op 190 / 180 graden
    Ovenschaal invetten
    laagje voorgekookte aardappelen in de schaal
    vervolgens laagje aubergine..( en zo verder laagjes maken)
    geraspte kaas
    gehaktmengsel...
    aardappelen
    aubergine
    kaas
    gehaktmengsel
    en dan of kaas er over of bechamelsaus

    50 minuten In de voorverwarmde oven

    Note:
    1, Zo heerlijk, maar een lekkere salade erbij is ook lekker, of gewoon wat feta, wat olijven
    2. Rest in kleine porties in de vriezer, daarna prima te gebruiken bij een Griekse maaltijd met wat restjes Kofta, Gyros etc... Wat rijst er bij evt.
    3. Of uiteraartd gewoon een hele portie invriezen en er een volgende keer weer heerlijk van eten
  12. Annyone
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Annyone

    Afgelopen dagen heb ik diverse soorten recepten gemaakt uit diverse "keukens" met veel van dezelfde ingredienten.
    De recepten zet ik bij de diverse onderdelen neer.

    Basis verse onderdelen:
    Ongekruid rundergehakt
    Hamlappen
    Sperzieboontjes
    Rijst
    Aardappeltjes

    1.
    Griekse gehaktballen, met gekruide aardappelen (diepvries) , gekookte verse sperziebonen, en tzaizikisaus (dit keer uit potje)
    2.
    Javaanse gehaktballetjes met pindasaus (kruiden uit een pakje, mix voor saus zit daar ook bij), Rijst en Sajoerboontjes. (Boemboe van Lidl, kan ook van Conimex) met - - - zelfgemaaktje atjar. (Extra rijst gekookt om de volgende dag te verwerken)
    3.
    De overgebleven rijst heb ik gewokt met spekjes, kruidnagel, kaneel, koriander en nootmuskaat. De overgebleven sperziebonen gewokt. Hamlappen verwerkt met Sechuan wok )zakje of potje)
    4.
    Het nog overgebleven gehakt verwerkt tot een gehaktschotel in de wok: : zout, peper, knoflook, ui, tomaat (vers, blik, puree, ketchup,,, kan allemaal), pittige saus (worcestershiresaus, of sojasaus), Iets zoets (bruine suiker, suiker, honing) Dat is de basis, verder toevoegen wat je lekker vindt.
    Daarbij groenten naar keuze ...
    Rijst of aardappelen (puree kan ook erg goed)
    5.
    Hamlappen die over zijn, zijn weer te gebruiken als "gewoon" lapje bij aardappelen en groenten
    Of fijn snijden en er shoarma van maken, gyros , Oosterse gerechten
Terug naar de lijst