quote:Dit schreef foetske Ik heb zelf een aantal jaren in de ontwikkeling van messen gezeten.
Als we het over messen hebben, ongelegeerd 0,4-0,8 % koolstofstaal is het meest slijtvaste,wordt nauwelijks bot maar breekt als t valt. 0,2 % koolstof gaat al stukken beter qua vallen overleven: dit zijn de roestende schilmesjes en zakmessen.
Wil je echter roestvaststaal,minder slijtvast maar if you prefer shine above sharpness dan:
Sabatier, wat je noemt, is een verzamelnaam, net zoals Laguiole en bijvoorbeeld Solingen (ook plaatsnaam)
Voor koksmessen zijn er feitelijk drie topmerken: Kai, Victorinox en DiamantSabatier.
Kai is Japans, licht en sterk. Dat lichte moet je aanstaan. Vaak zijn lichte messen het meest vermoeiend, al klinkt dat raar. Maar een zwaar mes bewaart de bewegingsenergie wanneer je neweegt vóórdat je snijdt.
Kai is scherp maar wat minder slijtvast.
Victorinox, idd van Karl Elsener, uit Zwitserkland die ook de zakmessen maakt.Sterk, qua zwaarte een middenklasser, slijtvastheid top. Stabiel, fijn mes.
Diamant Sabatier. Anders dan de naam doet vermoeden, Nederlandse herkomst. (>>LINK<<
Zwaar, stabiel mes. Uitgebalanceerd. Op het punt precies tussen heft en lemmet is het mes in balans.
Qua hardheid,, slijtage en levensduur het maximaal haalbare. Snijd erg makkelijk, erg stabiel. Veel geld maar gezien levensduur, niet duur