GESTOOFDE RABARBER MET AARDBEI EN STERANIJS
Rood is dé kleur van het zomerfruit. In deze tijd van het jaar komt er een overvloed aan rode bessen, aardbeien, frambozen en rabarber uit de moestuin. Gebruik dit recept om al dat heerlijks te verwerken! Dit is zo’n gerechtje waarbij je niet op de hoeveelheden hoeft te letten, maar vooral werkt met wat je voor handen hebt. Gebruik gerust meer of minder fruit en rabarber en volg dan qua specerijen en suiker je eigen gevoel.
DIT HEB JE NODIG:
enkele stelen rabarber
flinke handvol aardbeien
handvol rode bessen
2 steranijs
4 kardemompeulen
2 tl oranjebloesemwater
1 el suiker
bodempje water
ZO GA JE TE WERK:
Maak de rabarber, de aardbeien en de rode bessen schoon indien nodig.
Snijd de rabarberstelen in stukjes van zo’n 4 centimeter lang en snijd de aardbeien doormidden.
Doe alle ingrediënten in een ruime pan en voeg weinig water toe (zodat het fruit niet aanbrandt).
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zachter en laat het zo’n 20 minuten op laag vuur stoven.
Houd in de gaten wanneer de rabarber goed is: hij moet zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Verwijder de steranijs en kardemom.
Deze gestoofde rabarber is zowel warm, lauw als koud erg lekker door de yoghurt of kwark. Je kunt het fruit ook verwerken tot een zomerse crumble. Als je de steranijs en de kardemom verwijdert, is het gestoofde fruit geschikt als basis voor een heel bijzondere zelfgemaakte jam.
Tip: oranjebloesemwater koop je bij natuurwinkels of online bij Dille & Kamille
>>LINK<<
-
23 mei '20 - 20:14:29
-
Lavendelpannacotta met gestoofde rabarber.
DIT HEB JE NODIG
2 blaadjes gelatine
400 ml slagroom
2 el honing
1 el (eetbare) lavendelbloemetjes
400 ml boerenkarnemelk
200 g rabarber
rasp en sap van 0,5 citroen
100 ml water
1 el honing
ZO GA JE TE WERK
Leg de blaadjes gelatine in een kommetje met water en laat ze weken.
Verwarm in een pan met een dikke bodem de slagroom met de honing en de lavendelbloemetjes.
Haal de pan van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze met een garde door de room tot ze volledig opgelost zijn.
Voeg de karnemelk toe en roer goed door.
Verdeel het mengsel over vier tot zes mooie kopjes.
Zet de kopjes in de koelkast en laat de pannacotta in zo'n vier uur opstijven.
Meng in een pan de gewassen en in stukjes gesneden rabarber met de citroenrasp en het citroensap, het water en de honing.
Breng alles aan de kook en laat het even stoven.
Haal met een schuimspaan de stukjes rabarber uit de pan en leg ze even aan de kant.
Laat het vocht nog even inkoken tot een siroop.
Voeg de rabarber weer toe en laat het geheel afkoelen.
Verdeel de gestoofde rabarber over de pannacotta en serveer direct.
>>LINK<<
23 mei '20 - 20:15:13 -
AARDBEI RABARBERSMOOTHIE
Deze frisse en gezonde smoothie met rabarber en aardbeien is heerlijk op een warme dag.
DIT HEB JE NODIG
500 g rabarber
200 ml water
50 g suiker
500 g aardbeien
2 citroenen, geraspt en uitgeperst
ZO GA JE TE WERK
Was de rabarber schoon en snijd deze in stukjes van twee centimeter.
Doe de rabarber in een pan met het water en de suiker en breng het aan de kook.
Draai het vuur lager en laat het, met het deksel op de pan, een kwartier zachtjes pruttelen.
Voeg dan de schoongemaakte aardbeien toe en verwarm die drie minuten mee.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
Giet het mengsel in een blender of keukenmachine, voeg de rasp en het sap van de citroenen toe en pureer tot een gladde massa.
Voeg eventueel nog wat water toe als je het drankje wat te dik vindt.
Bewaar dit heerlijke drankje in de koelkast en serveer het koud.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:15:56 -
RABARBERJAM MET ROZEMARIJN
Ingevroren rabarber is erg geschikt om jam mee te koken. Probeer deze versie eens: rabarberjam met rozemarijn.
DIT HEB JE NODIG
1 kg rabarberstukjes, liefst uit de diepvries en ontdooid
1 citroen, geraspt en uitgeperst
3 takjes verse rozemarijn
1 scheutje water
ZO GA JE TE WERK
Haal 1 kilo rabarberstukjes uit de vriezer (als je slim bent, verpak je de rabarber bij het invriezen al per pond of kilo) en laat deze ontdooien.
Doe de rabarber met het sap en rasp van 1 citroen en 3 takjes verse rozemarijn in een ruime pan en breng het aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
Kook de rabarber in ruim vijf minuten tot moes, terwijl je af en toe roert.
Voeg 500 gram geleisuiker toe (verhouding 2:1), roer het goed door en breng het geheel weer goed aan de kook.
Laat het twee minuten flink borrelen.
Verwijder de takjes rozemarijn, schuim de jam af als dat nodig is en giet de massa in schone, hete jampotjes.
Deksels erop en geduldig wachten tot de jam is afgekoeld.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:16:35 -
OUDERWETSE RABARBERTAART MET EEN MODERNE TWIST
DE HARDE WENER BODEM, DIT HEB JE NODIG
“De taart begint bij de bodem",legt Anne uit. "We maken altijd een harde Wener bodem. Die bak je eerst blind om hem daarna te vullen met de rabarber."
300 g bloem
160 g witte basterdsuiker
170 g boter, op kamertemperatuur
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1 tl baking soda
ZO GA JE TE WERK:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng alle ingrediënten met de hand of met de kneedhaak tot een mooi stevig en glad deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een dikte van 1 centimeter.
Leg het deeg in een ingevette taartvorm, druk het goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Leg er vervolgens een stuk bakpapier op en bedek dat met een laag blindbakbonen.
Bak de bodem 25 minuten op 160 graden, verwijder het bakpapier en de blindbakbonen en laat afkoelen.
DE RABARBERVULLING, DIT HEB JE NODIG
Als de bodem in de oven staat, maakt Anne alvast de vulling. De rabarber snijd ze in stukjes en die stoof ze. Voor wat extra pit en kleur voegt ze meestal wat rode bessen toe. Het hangt natuurlijk ook van de rabarber zelf af, hoe de smaak dit jaar is. Qua suiker moet je ook altijd even proeven, naar smaak kun je meer of minder suiker toevoegen.
6 blaadjes gelatine
1 kg rabarber, schoongemaakt gewicht
bodempje water
200 g suiker
eventueel rode bessen(sap)
2 el maizena
ZO GA JE TE WERK:
Laat de gelatine weken in koud water.
Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van ongeveer 7 à 8 centimeter.
Kook de stukjes 5 minuten in weinig water (of in het aanhangwater: het water dat aan de rabarber blijft ‘hangen’ na het wassen) en de suiker.
Voor de kleur en wat pit kun je nog een scheut bessensap of een handvol verse rode bessen toevoegen, zo wordt de taart net wat roder.
Roer een glad papje van de maïzena en wat koud water, voeg dit toe aan de rabarber en laat het nog even koken.
Haal de rabarber van het vuur en voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat het mengsel afkoelen.
Verdeel het, zodra het afgekoeld en opgesteven is, over de taartbodem.
Tip voor het afkoelen: verdeel het mengsel over een ondiepe schaal en laat het een half uur in de diepvries afkoelen.
RABARBERTAART GARNEREN
Garneer de taart met wat verse rode bessen en een handjevol ongezouten, geroosterde en fijngehakte pistachenoten. “De garnering met wat rode bessen en fijngehakte pistachenootjes is mijn eigen inbreng in het recept", vertelt Anne. "De nootjes geven een mooi kleurcontrast en ook wat extra crunch. Het is wel een modernisering, dat geef ik toe.”
>>LINK<<23 mei '20 - 20:18:29 -
RABARBERTAART
Een friszoete taart met rabarber en amandel.
DIT HEB JE NODIG:
150 g bloem
75 g gemalen amandelen
2 volle el suiker
snufje zout
100 g boter
1 ei
1 kg rabarber
50 ml zoete, witte wijn
250 g suiker
200 g mascarpone
200 g crème fraiche
ZO GA JE TE WERK:
Meng voor het deeg de bloem, gemalen amandelen, suiker en zout in een kom en voeg de koude boter in kleine klontjes toe.
Roer het ei los met een vork en voeg het ook toe.
Meng het deeg met de hand of de keukenmachine tot een geheel. Als het te droog is, kan je eventueel twee eetlepels water toevoegen.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg daarna uit tot een ronde vorm met een diameter van ongeveer 25 centimeter.
Vet een taartvorm in met een beetje boter en leg hier het deeg in.
Plaats de vorm nog ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Bak het deeg ongeveer een kwartier blind in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Verwijder dan de steunvulling en bak het deeg nog 5 tot 7 minuten, totdat het goudbruin van kleur is. Laat de taartbodem afkoelen.
Was de rabarberstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
Zet de stukjes op in een pan met de wijn en de suiker.
Laat de rabarber zachtjes stoven tot de stelen gaar, maar nog niet tot moes gekookt zijn.
Laat de rabarber uitlekken en vang het sap op.
Klop de mascarpone met de crème fraîche lobbig. Vul hier de taartbodem mee.
Leg er vervolgens de uitgelekte stukjes rabarber op. Laat het rabarbersap tot de helft inkoken en sprenkel dit over de taart.
Tip: Om de bodem niet te veel te laten rijzen bak je deze 'blind'. Bekleed hierbij het deeg met bakpapier en vul de taart met een steunvulling. Dit kunnen gedroogde (bak)bonen, linzen, erwten of rijst zijn.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:19:36 -
RABARCELLA
Dieprode rabarber is de ultieme bode van het nieuwe seizoen. Pluk enkele mooie stelen en maak daar rabarberlikeur van. Een heerlijk drankje waarmee je ook later in het jaar kan genieten van de smaak van rabarber.
DIT HEB JE NODIG:
500 g rabarber
200 g suiker
1 vanillestokje
0,75 l wodka
1 grote weckpot of fles
ZO GA JE TE WERK:
Was de rabarber en verwijder de onder- en de bovenkant als die lelijk zijn.
Snijd de stelen in plakjes. Leg de rabarberstukjes in een schone glazen pot.
Voeg de suiker toe, samen met het opengesneden vanillestokje.
Giet er genoeg wodka over tot de stukjes onderstaan. Doe het deksel op de pot en schud alles even goed.
Laat de likeur zo’n drie tot zes weken op een donkere plek staan. Schud de pot af en toe even om.
Zeef de vloeistof en giet de likeur terug in de pot of in een mooie glazen fles.
Zet de fles nog drie tot zes maanden weg op een donkere plek om na te rijpen.
Serveer de rabarcella bij voorkeur ijskoud.
Gooi de rabarberstukjes trouwens niet weg, maar gebruik ze in een taart of cake of door de yoghurt.
>>LINK<<
23 mei '20 - 20:20:29 -
ZOETE RABARBERROLLETJES
Een verrassend recept om heerlijk van te snoepen. Rabarber is een van de makkelijkste en meest dankbare groentes om te verbouwen in de moestuin. Dit frisse receptidee geeft je nieuwe inspiratie om de oogst te verwerken.
DIT HEB JE NODIG
175 ml warm water
125 ml gecondenseerde melk
50 ml zonnebloemolie
2 el fijne tafelsuiker
1 ei
375 gr bloem
2 zakjes
instant gist
1 tl zout
500 gr rabarber
snufje zout
1 el citroensap
100 gr poedersuiker
ZO GA JE TE WERK
Maak eerst het deeg.
Roer in een kom het warme water met de gecondenseerde melk, de olie, de suiker en het ei. Meng in de kom van een mixer de bloem met het gist en het zout.
Giet het natte mengsel langzaam bij de bloem terwijl je de mixer op de laagste stand zet.
Blijf mixen tot het deeg goed gemengd is, een minuut of vijf.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het met de hand nog even goed door.
Leg het deeg in een ingevette kom, bedek de kom met huishoudfolie en laat het deeg een uurtje rijzen.
Maak ondertussen de vulling.
Was daarvoor de rabarber en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de rabarber in een pannetje met het water en de suiker en breng aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken en giet het mengsel vervolgens in een zeef.
Laat het uitlekken en doe de rabarber vervolgens weer in een kommetje.
Roer er een snufje zout en het citroensap door en prak het geheel tot een puree.
Je kunt naar smaak nog wat suiker of extra citroensap toevoegen.
Ga verder met het deeg en de vulling
Sla het deeg in de kom plat. Leg het op een bebloemd werkblad en rol het uit tot een mooie rechthoek van ongeveer dertig bij veertig centimeter.
Verdeel de rabarberpuree in een egale laag over het deeg; zorg dat ook de hoekjes en randen goed bedekt zijn.
Rol het deeg nu op in de breedte (Je houdt een rol over van 40 centimeter lang).
Snijd met een gekarteld broodmes de rol nu in twaalf gelijke plakjes.
Draai de plakjes op hun kant en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bedek de ovenschaal met huishoudfolie en laat de rolletjes een half uurtje rijzen.
Het glazuur maak je door de poedersuiker los te roeren met enkele druppels water.
Voeg steeds weer wat druppels toe totdat je een mooi, niet al te dun, glazuur overhoudt.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de rolletjes in zo'n 20 tot 25 minuten goudbruin.
Laat de rolletjes een kwartier afkoelen en verdeel er het glazuur over.
Serveer warm of op kamertemperatuur.
Tip: gecondenseerde melk koop je in een blikje. Je vind het in de supermarkt in het schap bij de koffiemelk.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:21:42 -
RABARBERCRUMBLE MET AMANDELSCHAAFSEL
Rabarber is een van de makkelijkste en meest dankbare groentes om te verbouwen in de moestuin. Dit frisse recept geeft je nieuwe inspiratie om de oogst te verwerken.
ZO GA JE TE WERK
100 g bloem
40 g havervlokken
100 g koude boter
1 tl bakpoeder
8 el suiker
1 zakje vanillesuiker
8 stelen rabarber, gewassen en in stukjes van 1 cm gesneden
2 el geschaafde amandelen
ZO GA JE TE WERK
Maak het deeg voor de kruimellaag door de bloem te mengen met de havervlokken, de boter en het bakpoeder.
Wrijf er met je vingers een kruimelig deeg van, niet te fijn.
Roer er vijf eetlepels suiker door en het zakje vanillesuiker.
Zet dit mengsel in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de stukjes rabarber in een ovenschaal en strooi er de resterende drie eetlepels suiker over.
Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en verdeel het over de rabarber.
Strooi er als laatste de amandelschilfertjes over.
Bak de crumble in ongeveer 35 minuten gaar.
Serveer met lobbig geklopte slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Deze lekkernij is zowel warm als lauw erg lekker. Lekker fris: meng eens een fijngesneden appel door de rabarber.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:23:11 -
CRUMBLE MET CRUNCHY KRUIMELTOPPING
Deze heerlijke crumble maak je met een vulling van seizoensfruit. Bijvoorbeeld rabarber en aardbei, gemengde bosvruchten, kruisbessen of appel en braam, eventueel uit de diepvries.
DIT HEB JE NODIG
50 g bloem
75 g havermoutvlokken
150 g suiker 100 g zachte boter
150 g walnoten, redelijk fijn gehakt
1,5 kg schoongemaakt fruit
½ citroen,uitgeperst
100 g suiker
ZO GA JE TE WERK
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak eerst de kruimels. Meng de bloem, de havermout, de suiker en de boter in een grote mengkom en roer met een vork totdat er allemaal kleine klontjes zijn.
Roer er nu de walnoten door.
Verdeel het kruimelmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven tot de kruimels mooi goudbruin en krokant zijn; dat duurt zo’n twintig minuten.
Doe het schoongemaakte fruit in een mooie ovenschaal en roer er het citroensap en de suiker door.
Zet de schaal in de oven tot het fruit redelijk zacht gekookt is (twintig tot dertig minuten) en haal de schaal uit de oven.
Roer de kruimels los en verdeel ze over het hete fruit. Serveer direct.
Heb je te veel kruimels? je kunt ze nog een week bewaren in een afgesloten vershouddoosje, om te gebruiken voor een tweede crumble of voor over de yoghurt. Gebruik diepvriesfruit direct uit de vriezer en houd een iets langere kooktijd in de oven aan. Eventueel kun je naar smaak iets meer suiker toevoegen. Zelfgemaakte vanillesuiker is ook lekker om te gebruiken.
>>LINK<<23 mei '20 - 20:24:22