Quiche

Quiche 

Onderwerp van leeuwin70

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    >>LINK<<


    QUICHE MET TOMAAT, GEITENKAAS & TIJM


    voor 4–6 personen

    beetje zonnebloemolie
    ½ tl fijn maismeel of polenta (indien gewenst)
    375 g roomboterbladerdeeg, kant-en-klaar
    1 ei, losgeklopt, om eroverheen te kwasten
    ongeveer 350 g tomaten
    1 teentje knoflook, fijngesneden
    wat extra vergine olijfolie of koolzaadolie
    100 g geitenkaas met korst
    handvol takjes tijm, alleen de blaadjes
    zeezout en versgemalen zwarte peper



    Dit is een heel eenvoudige quiche om te maken, met kant-en-klaar bladerdeeg van goede kwaliteit. Hieronder staan verschillende kazen en kruiden die je kunt gebruiken, maar het basisprincipe is hetzelfde: knapperige korst, zachte gekaramelliseerde ui, pittige kaas.

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5. Vet een bakplaat lichtjes in en strooi er wat fijn maismeel of polenta overheen als je dit in huis hebt – het zorgt voor een heel knapperige bodem.

    2. Rol het bladerdeeg vrij dun uit en snijd er een rechthoek van ongeveer 30 x 25 cm uit. Leg deze op de bakplaat. Snijd rondom een randje van 1 cm af. Kwast wat ei over deze repen en leg ze op de randen van de rechthoek, zodat de zijkanten iets hoger zijn. Kwast wat extra ei over de randen.

    3. Snijd de tomaten in plakjes van 2–3 mm dik; gooi de steelaanzet en dunne laatste plakjes weg. Verdeel de knoflook over het deeg en leg de plakjes tomaat erop, waarbij je iets laat overlappen. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met wat olie. Zet 15 minuten in de oven, tot de tomaten zacht en wat gebruind zijn. Haal de quiche uit de oven, verdeel de kaas en tijm erover, voeg nog wat peper toe en wat olie, en zet terug in de oven. Laat 10 minuten verder bakken, tot de kaas smelt en borrelt en het deeg goudbruin is. Je kunt de quiche heet opdienen maar ik vind hem een halfuur nadat hij uit de oven is gekomen, lekkerder, met een groene salade.

    Variaties
    Quiche met basilicum en mozzarella: Vervang de geitenkaas door 1 bal buffelmozzarella (ongeveer 125 g), in kleine stukjes gescheurd. Vervang de tijm door een paar lepels gescheurde basilicum – maar voeg deze pas toe als de quiche uit de oven komt.
    Quiche met rozemarijn en pecorino: Vervang de geitenkaas door een ruime hoeveelheid geraspte pecorino of Parmezaanse kaas, en de tijmblaadjes door 1 el fijngesneden rozemarijn.
    Quiche met blauwe kaas en bieslook: Vervang de geitenkaas door verkruimelde blauwe kaas. Laat de tijm achterwege. Strooi een handje fijngesneden bieslook over de quiche als deze uit de oven komt.

  2. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    >>LINK<<

    VIERKAZENQUICHE MET PORT


    Voor 1 quiche.
    1 el roomboter, plus extra om in te vetten
    4 rode uien, in ringen
    100 ml rode port
    2 el honing
    peper en zout
    1 el tarwebloem
    4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
    ½ camembert, in plakken
    ½ bol mozzarella, in plakken
    75 g gorgonzola, verkruimeld
    40 g walnoten
    1 tl tijm
    2 el geraspte Grana Padano

    Ook nodig
    ovenschaal van 30x20 cm of een quichevorm van 26 cm



    1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

    2. Verwarm de boter in een koekenpan en fruit de ui lichtbruin.

    3. Doe de port en honing erbij. Laat al roerend inkoken tot de ringen ui stroperig zijn. Voeg een snuf peper en zout toe en laat afkoelen.

    4. Vet de quichevorm in met een klontje boter en bestuif met de bloem. Bekleed de vorm met het bladerdeeg.

    5. Verdeel de ui over de bodem en leg hier de plakken camembert en mozzarella op. Verkruimel de gorgonzola erover en bestrooi met de walnoten, tijm en Grana Padano.

    6. Bak de quiche in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.






  3. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    >>LINK<<


    QUICHE VAN AVOCADODEEG


    Voor 6 personen. Bereidingstijd 1 uur
    2 rijpe avocado’s
    400 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
    6 grote eieren (vrije uitloop)
    300 g diepvriesdoperwten
    90 g cheddar of belegen Goudse kaas
    ½ bos basilicum (15 g)
    olijfolie
    100 g gemengde salade
    extra vierge olijfolie
    1 citroen


    1. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schil ze. Weeg het vruchtvlees af – voor de juiste verhouding heb je 200 g nodig (als je niet genoeg hebt, vul je het gewoon aan met extra vierge olijfolie). Prak het vruchtvlees in een grote kom en werk dan geleidelijk het meel, een snufje zeezout en 4 eetlepels koud water erdoor tot je een deeg hebt. Kneed het deeg glad, wikkel het in plasticfolie en laat het 15 minuten rusten. Breek de eieren voor de vulling in een blender en doe de doperwten en de meeste cheddar erbij. Doe de geplukte bovenste helft van de bos basilicum erbij, voeg een snufje zout en zwarte peper toe en pureer tot een glad mengsel.

    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het avocadodeeg op een met meel bestoven werkvlak uit tot iets minder dan ½ cm dikte. Wikkel het losjes om een deegroller, rol het uit over een met olie ingevet bakblik van 25 x 35 cm, druk het in de randen en prik gaatjes in de bodem. Scheur overhangende stukjes af en bak de bodem 10 minuten, of tot hij licht goudbruin is. Giet nu de vulling in de bodem, bak de quiche 15 minuten, of tot de vulling gestold is, en rasp de rest van de kaas erboven. Maak de slablaadjes aan met extra vierge olijfolie, citroensap en peper en zout, en strooi ze voor het serveren over de quiche.

    Energie: 764kcal Vet: 52,6g Verz. vet: 21g Eiwit: 21g Koolhyd. 55.9g Suiker 2,4g Zout 1,1g Vezels 4,9g

  4. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    >>LINK<<

    QUICHE MET AMANDELBODEM EN SPINAZIE

    Ingrediënten korst
    125 g boter, in blokjes + extra voor invetten
    200 g amandelmeel
    100 g bloem
    1 tl zout
    1 tl paprikapoeder
    1 tl rode pepervlokken
    1 el olijfolie
    1 ei
    eventueel 2-3 el water

    Ingrediënten vulling:

    200 g kerstomaten, gehalveerd
    beetje olijfolie om te besprenkelen
    1 el kokosolie
    200 g jonge spinazie
    50 g bieslook, fijngesneden
    2 rode paprika's, geroosterd* en gehakt
    4 eieren
    1-2 el volle kokosmelk
    2½ tl zout
    2 tl zwarte peper

    *Zie instructie onder het kopje bereiding

    1. Vet een quichevorm van Ø 20 cm in.

    2. Doe het amandelmeel, de bloem en de boter in een keukenmachine en voeg het zout, paprikapoeder en de peper toe.

    3. Voeg de olijfolie toe en verwerk het deeg tot ‘broodkruim’.

    4. Voeg het ei toe en pulse of roer, om een kleverig deeg te vormen.

    5. Wikkel in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

    6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

    7. Duw het deeg op de bodem en tegen de zijkanten van de quichevorm.

    8. Leg er bakpapier en bakbonen op.

    9. Bak 15 minuten blind.

    10. Verwijder het bakpapier en de bonen en bak 5 minuten tot de quichebodem lichtbruin is.

    11. Doe voor de vulling de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster 15 minuten.

    12. Verhit de kokosolie in een koekenpan op matig hoog vuur.

    13. Voeg spinazie, bieslook en geroosterde paprika toe en bak kort tot de spinazie is geslonken.

    14. Giet het vocht af.

    15. Doe de eieren in een kom en klop deze los, voeg dan de melk toe en voeg zout en peper toe. Meng goed.

    16. Bedek de quichebodem met de spinazievulling en giet het eimengsel eroverheen.

    17. Leg de tomaten er met de gesneden kant naar boven op. Bak 40 minuten tot het ei is gestold.

    18. Laat enigszins afkoelen voor je de quiche aansnijdt.

    Paprika's roosteren
    1. Leg je paprika’s op het plaatje of als je deze niet hebt op een grote gaspit. Na een paar minuutjes worden de eerste zwarte blaren zichtbaar en moet je de paprika‘s draaien. Doe dit regelmatig tot ze helemaal (of zo goed als) zwart zijn. Pas overigens wel op dat ze niet zo hevig verbranden dat het velletje grijs wordt. Dit trekt namelijk door in de paprika en is niet bevorderlijk voor de smaak.

    2. Laat de paprika’s afkoelen voordat je ze gaat schoonmaken en maak tijdens het schoonmaken je handen af en toe nat zodat je al het zwart kunt verwijderen. Spoel de paprika’s vooral niet af met water want dan spoel je veel van de smaak weg. Heb je geen gas om dit te doen, dan kun je een barbecue gebruiken en anders in de oven, maar dit heeft een groot effect op de smaak van het gerecht.
Terug naar de lijst