Wat oogst jij uit je moestuin?

Wat oogst jij uit je moestuin? 

Onderwerp van nienkevb

BEHEERD DOOR:
indigo
Terug naar de lijst
  1. Raaf
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Raaf
    quote:
    Dit schreef indigo
    En deze maak ik in met Galapagos koffiebonen (en vergeet geen handschoenen aan te doen dit keer)

    @Indigo, hoe doe je dat?
    Ik zit erover te denken iets met mijn Piment d?Espelette en deze >>LINK<< koffie (de lekkerste die ik ooit heb gedronken) te gaan doen.
  2. Raaf
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Raaf
    @Indigo, ik fermenteer al jaren, heb zelfs mijn eigen nam pla gemaak iets wat de meeste mensen no way durven.Smile
    Maar ik was heel benieuwd naar je recept en hoe je op het idee kwam om koffie bij je pepers te doen.

    Enfin, de groene pepers zijn in stukken gesneden en met wat koffiebonen, cacaopoeder en wat kruidnagel in een 2.5%-pekel gezet.
    Ik laat de pot een weekje of 2 binnen en dan gaat ie naar buiten voor de nafermentatie op de koelere buitentemperatuur.
    Bij het maken van kimchi heb ik gemerkt dat op een lage temperatuur fermenteren veel meer smaaklagen geeft.
    In Korea pekelden ze van oudsher in november, dan werden de potten kimchi in de grond ingegraven.
    Tegenwoordig hebben ze speciale kimchi-pekelkoelkasten.
    Echt zo cool!
    Dat is nog eens wat anders dan mijn zuurkoolpot met waterslot!Smile

  3. Raaf
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Raaf
    quote:
    Dit schreef Sanseveria
    Er hangen olijfjes aan mijn boompje. Zouden die eetbaar zijn? Smile

    Leuk he?!


    Nou en of die eetbaar zijn.
    Maar, je moet ze eerst pekelen.
    In een pekelbad (water waar je zout doorheen roert) van 12%.
    Maak eerst een waterslot, dit zorgt ervoor dat de olijven onder blijven staan.
    Dit doe je door een boterhamzakje met wat pekel te vullen en er een knoop in te leggen. Vul ongeveer 1/5e zakje.
    Doe de olijven in een brandschone pot met deksel, met brandschone vingers.
    Giet er de pekel overheen.
    Zorg dmv het waterslot dat de olijven onder blijven staan.
    Doe het deksel er los op, er moet wat lucht bij kunnen komen, anders start het fermentatieproces niet.
    Laat 8 weken staan.
    Check af en toe op schimmel op de oppervlakte, gewoon eraf scheppen, heeft gen invloed op je pekel of olijven.
    Na de 8 weken de olijven afspoelen en ?f op eten ?f in een lichte (3%) pekel bewaren in de ijskast.
  4. Raaf
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Raaf
    Eindelijk, na veel winderige dagen, mijn tomaten, peper en courgetteplantjes verpot en op mijn balkon gezet.
    Na ze al te hebben afgehard natuurlijk.Smile
    Qua tomaten heb ik dit jaar de Principe Borghese; een struik-cherrytomaat, en stamtomaten Black from Tula, Artisan Blush en 3 x de Bartelly tomaat.
    Bij die laatste ga ik een experiment doen.
    Eén van de drie planten, die in identieke potten en aarde staan ga ik de James Wong-methode toepassen.
    Dat wil zeggen sproeien met zeewier/aspirine-extract als de 1e bloempjes komen en mesten met molasse (450 gram per 9 liter water).
    Doel is smaak, niet volume.
    De andere tomaten (ook de andere 2 Bartellies) doe ik via mijn eigen methode: Noekepoekensap en speciale tomatenmest.
    Qua pepers heb ik dit jaar maar één plant: de geliefde Espelette.
    Dan nog een courgette, welke ik ga sprayen met aspirine/zeewier/melk-solutie; dat schijnt te helpen tegen meeldauw.
    Verder natuurlijk nog mijn 8 jaar oude laurier, diverse kruidenplanten en mijn rozemarijn op stam.
    Ik word heel gelukkig van mijn nette rijtje planten!Smile
    Plaatje
  5. Raaf
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Raaf
    quote:
    Dit schreef nienkevb
    Wow, dat ziet er mooi uit Raaf! Ik ben heel benieuwd naar je experiment, heb nog nooit van die methode gehoord...

    Ik heb dit jaar trouwens voor het eerst de espelette peper, eindelijk, na veel verhalen hier. Hij doet het goed, maar ik moet nog een tijd wachten!


    Dank!
    Leuk, nog een Espelette-kweker.Smile
    Een paar jaar geleden heb ik aan wel 30 mensen van OA zaadjes toegestuurd.
    Het was geen succes...achteraf denk ik dat ik erbij had moeten vermelden dat je pepers eigenlijk alleen in een propagator kan opkweken, maar dat een minimum vereiste warme grond is.
    Geen wonder dat ze bij niemand uitkwamen.Smile
    Overigens, als er geen nieuwe vruchten meer worden genaakt, strip ik de plant. >>LINK<<
    Dan gaat de energie naar de peper en niet naar het blad.
    En na het oogsten droog ik ze in de oven, rook ik ze en dan vermaal ik ze....Smile
Terug naar de lijst