Een behoorlijk lastig dieet, wie denkt mee?

Een behoorlijk lastig dieet, wie denkt mee?  

Onderwerp van Skip

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip
    Ik volg een behoorlijk lastig dieet.
    Heb een fructose intolerantie en kan ook lactose, melkeiwit, soja eiwit, chocola, fructanen en galactanen niet verdragen.

    Wat die laatste 2 betreft: dat zijn suikers waar ik een half jaar geleden ook nog nooit van gehoord heb, maar een bekend begrip zijn bij mensen die iets weten van Fodmaps.

    >>LINK<<

    Hoe dan ook, knoflook, uien, venkel, asperges, alle koolsoorten, alle toegevoegde suikers, peulvruchten, melkeiwitten, lactose, fruit en alle toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen op Stevia na en ws ook gluten veroorzaken echt heftige problemen in mijn buik.

    Helaas kan ik vleesvervangers -op een beetje quorn na,- niet verdragen. (best zuur na 25 jaar vegetariër geweest te zijn.)

    Ik volg dus een streng dieet..
    En dat bevalt goed. Dwz, als ik het volg heb ik geen buikpijn en slaap ik eindelijk goed.

    Waar ik wel tegenaan loop is dat ik weinig variatie kan aanbrengen in mijn dieet.

    Ik wil graag minimaal 14 recepten verzamelen die me blij maken. Eten is nu vooral een gedoe namelijk.
    Ik wil graag dat eten weer leuk wordt met fijne smakelijke recepten.

    Denken jullie ajb met me mee?

    Ik vind extra werk niet erg..
    Ben bezig met het bakken met zuurdeeg. Geen probleem om een desemstarter te maken en daar mee te experimenteren, of zelf yoghurt te maken van kokosmelk bv.

    Het is vooral een complete maaltijd waar ik een beetje op vastloop.

    Ik hoop heel erg op ideeën en inspiratie!

    22 sep '19 - 23:22:51 / 23 sep '19 - 00:02:30
  2. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef Anke
    Mag je wel spinazie, asperges, zoete aardappel, ei, zalm?

    Asperges niet. Spinazie een beetje, zoete aardappel niet. (Balen)


    Zalm en ei wel! Smile

    Bladgroenten in general gaat goed mits geblancheerd..Rauw is niet fijn.

    Groenten met veel fructose (zoete groenten zoals wortel, tomaten, paprika, pompoen en mais enz kan wel maar dan een beetje.)

  3. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    Aardappel mag. Vziw zijn nachtschaden geen punt..
    Ik kan ook een kleine hoeveelheid aubergine en tomaat verdragen (paar eetlepels per maaltijd)

    Dat geldt eigenlijk voor de meeste groenten, dat ik er maar een paar eetlepels per maaltijd van kan verdragen,, maar ook moet oppassen dat ik niet een heel ratjetoe van groenten eet omdat dat ook weer teveel kan zijn.


    Fijn Anke, je input, ga ik mee aan de gang!!

    PS Candida is zeker streng, heeft mijn zoon ook een een paar maanden gevolgd, dus ik ben al wat gewend, maar dat was peanuts tov wat ik nu (en ws zeer langdurig) moet volgen. Smile
  4. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    Dank jullie allemaal voor het meedenken en linkjes plaatsen!

    Er zijn nauwelijks recepten die ik 1 op 1 kan overnemen, de combi Fodmap en fructose-intolerant is een ingewikkelde.
    Maar de sites die jullie linken (had op sommige zelf ook al gekeken) geven wel weer inspiratie. Smile

    Ik heb van mijn dietiste en enorm handige lijst gekregen waar zelfs de grammen op staan die iemand met een fodmap-gevoelige buik nog kan verdragen van bepaalde groenten,
    dus ik ga aan de hand daarvan en bestaande recepten aan de gang om minstens 14 recepten te verzamelen die ik kan gebruiken, zodat ik over eten wat minder na hoef te denken.

    Een wat zoeter iets (om te snoepen, koekje of muffin of zo) zonder fruit wordt ook wel een uitdaging. Helaas valt amandelmeel en kokosmeel ook af. Smile


    Eiwitten blijven een probleem, ik eet weer vlees, (kan niet anders want alle vegetarische varianten verdraag ik niet), maar dat eet ik dan wel het liefst biologisch en dat is best een aanslag op m'n portemonnee. (Het is ook nog eens een onwijs duur dieet nl.)
    Bovendien is het hier in de omgeving nogal een challenge om goed vlees te kopen. Behalve vlees in de supermarkt is er biologisch niets te krijgen. Vinnik minder..

    Ik ga me wat meer verdiepen in online 'meukvrije' natuurslagerijen zoals >>LINK<< Verkopen ook kip zag ik en runderen die gewoon in natuurgebieden lopen.
    Meer dan 80 gram per dag is niet nodig.

    En wie weet kunnen mijn darmen over een maand of wat wel weer linzen of zo aan. Zitten heel veel eiwitten in.


    Vanavond eet ik curry met kipdijen. Gelukkig kan ik (wat) kokosroom wel hebben en kerrie ook! Lekker met paksoi, bieslook en koriander. Smile

  5. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef Geanna

    Puur nieuwsgierigheid...
    Hoe kom je (zomaar?) aan deze soorten intolerantie?

    Is het als een allergie die zomaar de kop op kan zetten?
    Komt het door bewerkte voeding?

    Het lijkt me mega lastig!! Smile

    Ik heb mijn leven lang al gevoelige darmen. Als baby verdroeg ik al weinig.
    Daar werd toen van gezegd: spastische darm en intoleranties zaten tussen je oren, dus ik leerde er mee leven.

    Heb altijd heel bewust gegeten, vegetarisch, vrijwel onbewerkt, nooit pakjes en zakjes, weinig suiker.
    Wel altijd heel veel groenten en fruit, peulvruchten en noten.
    Supergezond, veel vezels...achteraf dus zo ongeveer alles wat ik niet verdragen kan.. Smile

    30 Jaar geleden wel al gestopt met zuivel. Dat was overduidelijk een probleem.

    Na de overgang werd de buikpijn zo erg dat ik er vaak niet van kon slapen. Dagelijks krampen en diarree.
    Ben een half jaar geleden dus toch maar met een eliminatiedieet gaan uitzoeken wat er aan de hand was.

    Ik voel me eerlijk gezegd wel gefopt hoor door mijn lijf. Ik ken zoveel mensen die altijd zooi eten en nooit één klacht hebben, maar goed, dat heeft geen nut.
    Ben wel echt superblij dat ik nauwelijks nog pijn heb en nachten door kan slapen... Smile


    @Tinus, met je eens.
  6. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef June
    De Monash app ken je vast al, heel handig voor het Fodmap dieet.

    Ja, ken ik, zeker handig.
  7. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef Malero
    Pompoen, en bloemkool mag je dat wel? Spinazie? Worteltjes? Bietjes?

    Bietjes mogen niet.
    Pompoen mag een beetje, (behalve flespompoen), bloemkool ook. (max 75 gr)
    Spinazie nog niet, maar wie weet over een half jaar.. sperziebonen lukten ook niet en nu wel. Hoewel beperkt tot maximaal 75 gram. Dat geldt eigenlijk voor alle groenten, ook voor wortelen. (zit veel fructose in)
    Ik moet ook steeds kijken/uitrekenen of de combinatie van groenten niet teveel wordt.
    In de praktijk betekent dat ik per groente ongeveer 2 eetlepels kan hebben.

    Ik zoek dus ook naar gerechten met een combinatie van groenten die ik goed kan eten, maar van alles niet teveel.

    Ik denk ook dat ik naar 2 maaltijden met groenten per dag toe moet, zodat ik dat beter verdeel over de dag. Ook wb eiwitten.
    Het handigst is dan een avondmaaltijd die ik de dag erna (of liever 2 dagen erna) kan eten als lunch, evt. wat aangepast.

    Rauwkost verwerken mijn darmen helaas niet meer. Alleen komkommer en tomaat gaat aardig, mits niet teveel. (Geldt trouwens voor alle vrouwen na de overgang, dan gebeurt er iets met je enzymen)

    Een smoothie kan handig zijn, maar voor mij niet zo gezond, dus ik denk meer aan soepen die ik tussendoor ook kan nemen.

    Zo schrijvend krijg ik wel meer een plaatje van hoe mijn dagmenu eruit kan zien. Nu nog invullen.. Smile


  8. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef Jazz_i
    Een vriendin is heel blij met deze site: >>LINK<<

    Ja, is een handige site waar ik aardig wat tips vanaf heb gehaald, maar helaas is dat helemaal gericht op Fodmap en door mijn fructose- en melkeiwitintolerantie valt het grootste deel van de recepten af.
    Wordt heel veel gebruikt. (fruit en zuivel)

    Maar goed kijken of er nog krenten zijn en die eruit pikken kan natuurlijk altijd . Smile
  9. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef Cees
    Bij het zoeken naar een receptje, kwam ik deze tegen.>>LINK<<
    Heb ik al een aantal keer gemaakt en ervan genoten.
    Hopelijk is dit een mogelijkheid binnen jouw beperkte keuzes.?

    Wat lijkt me dat lastig en vermoeiend , elke keer weer iets bedenken dat binnen het stramien moet passen . Succes daarmee @Skip ! Smile

    Ziet er heerlijk uit.

    Pesto is een lastige omdat daar knoflook in gebruikt wordt. Geldt voor veel gerechten. (tapenades maak ik inmiddels zelf, geldt voor alle smeersels)

    Een beetje harde kaas kan ik hebben en ik zag een recept voorbijkomen met basilicum (of veldsla), walnoten en harde kaas dus dat wil ik wel een proberen te maken met een knoflookvervanger.
    Evt met bieslook.
    Het loof van prei en lenteui (wat iedereen doorgaans weg gooit Smile) kan ik ook in kleine beetjes hebben.
    Geen idee, maar wie weet wordt dat een goede pesto!

    Asafoetida (duivelsdrek Smile) schijnt een goede ui- en knoflookvervanger te zijn.
    Ga ik kopen.

    Overigens: ik eet nu een half jaar geen knoflook meer. Reizen in een drukke trein of tram is dan wel een dingetje..Smile


    Ja, het is lastig en ook vermoeiend en mijn batterij is helaas niet zo'n beste.. Daarom hoop ik fijne maaltijden (en lunches) te kunnen verzamelen, hoef ik in het bedenken ervan geen energie meer in te stoppen. Thnx.



  10. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    quote:
    Dit schreef K2
    Ik adviseer je de Happy Gut-course van de Happy Pear (google maar even, ze hebben leuke filmpjes op youtube).
    De cursus leert je low-fodmap koken - en je krijgt er heerlijke recepten bij - en is vrij van melk- en/of dierlijke producten en grote hoeveelheden fruit/fructose. De maag- en darmspecialist en diëtiste hebben uitgekiende maaltijden samengesteld, waarbij je niet bang hoeft te zijn voor gebrek aan proteïnes/eiwitten of andere voedingsstoffen. De tweeling (happy pear-pair) maken het geheel heel verteerbaar ;-)
    Succes!!

    Dank!
    En ook voor de tip.
    Heb een aantal video's van het stel bekeken en ik denk niet dat ik die cursus moet gaan doen. Ze koken laag in fodmaps, maar in de recepten die ik zag zie ik aardig wat ingredienten voorbijkomen die ik niet verdraag (kikkererwten, bloemkool, paddenstoelen, spinazie, fruit)

    Daarbij ben ik een beetje terughoudend omdat mijn 25 jaar vegetarisch eten mijn lijf geen goed heeft gedaan.
    Veganistisch eten is nog een stap verder.
    Volgens verschillende natuurartsen en dietisten is veganistisch eten met een lichaam met ontstekingsziekten geen goede combi. Alleen voor momenten dat je wilt vasten.

    Of ik nu wil of niet, het is helaas ook mijn eigen ervaring.
    Heb de mannen wel opgeslagen. (Je weet nooit, in mijn hart ben ik nog steeds vegetariër nl. Omdat ik dat een sympathieke manier van eten vind.)
  11. Skip
    Kunstenmaker

    Toon alleen de berichten van Skip

    Sorry trouwens voor mijn late reactie, maar ik was het dieten van de week zo vreselijk beu..
    Mijn energielevel is door auto-immuunziekten en hersenletsel al heel laag en dit dieet vraagt gewoon veel. Was er helemaal klaar mee.

    Vorig weekend samen met de achterbuurvrouw een 'Oogstfeest georganiseerd omdat ik zo'n ontzettend goede oogst had aan druiven in mijn tuin. (Minstens 70 kg)
    En ja.. het was leuk. Leuk om te doen, te geven, te delen, te ontmoeten.
    Nee, het was niet leuk dat ik van dat alles (ook het meegebrachte eten door andere mensen uit de buurt) nauwelijks iets eten kon, ondanks de enzymenpillen die ik had genomen.

    Maar goed, klaar weer met sippen, ik heb geen keus, dus ben met nieuwe moed (uit mijn tenen getrokken) bezig gegaan om een goed menu van minstens 14 dagen samen te stellen.

    Paleo-sites, de hippe vegetarier, Karlijns Kitchen, Fodmap-foodies, lijsten van de dietiste en een boek over fructose-intolerantie helpen.
    Vaak moet ik een recept wel aanpassen, maar zo langzamerhand weet ik wel wat kan en wat niet kan.
    Bloemkool helaas toch niet.
    Haver ook niet.

    Maar er blijft gelukkig nog wel wat over en ik hoop dat ik mettertijd wel e.e.a kan uitbreiden omdat mijn darmen sterker worden als ze niet meer zo overprikkeld raken.

Terug naar de lijst