Koffie in de groep gooien.

Koffie in de groep gooien. 

Onderwerp van Zwembandje

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje
    Ik dacht dat wordt een zooitje maar volgens mij kreeg ik zojuist echt het advies om koffie in de groep te gooien.

    Nou ja, koffie zetten dan.

    En ja, ik weet het wel.
    Smaken verschillen, de ene persoon vind snelfilterkoffie lekker, de ander espresso, percolator, koffie toebroek, French press/cafetiere, enz. enz. enz.
    En dan de koffie, Lidl, AH, Douwe Egberts, Kanis en Frunnik, Aldi, Hema huiswerk, enz. enz. enz.

    In Amersfoort zit een restaurant/winkel waar je heerlijke koffie kunt kopen en drinken.
    De koffie die je daar kunt kopen en drinken is van >>LINK<<

    De cappuccino in het restaurant ( >>LINK<< ), ik heb hem nergens/nooit lekkerder gedronken.
    Ik weet niet hoe ze het doen.
    (O ja, melk opschuimen is een dermate "vak apart", daar durf ik me niet meer aan te wagen tenzij ik een magnetron hulpmiddel gebruik (wat trouwens echt fantastisch werkt)).

    Je kunt (kon?) er een cursus "Barista" volgen.
    Ik meen een "eendaags(vlieg)-dingetje" of een serieuze, verdeeld over meerdere avonden o.i.d.
    Ik weet de prijs van de serieuze cursus niet meer maar ik weet nog wel dat ik dacht Fffffff........................*k, da's niet weinig geld.
    Of eigenlijk dacht ik Smile Smile Smile Smile Smile

    Koffiezetten, hoe moeilijk kan het zijn? Smile Smile Smile

    Mijn ouders dronken snelfilterkoffie.
    Gewoon gezet door zo'n machine die ze braaf bij elkaar gespaard hadden door Douwe-Egberts zegeltjes te kopen. (Deze >>LINK<< dus)
    Oorspronkelijk meestal geknipt uit het pak "Douwe Egberts Roodmerk" maar naarmate ze blijkbaar ouder en meer levensgenietend werden, ik meen "Excellent" o.i.d. of "Goudmerk".
    Mijn vader maakte daar later, uit ideologische overwegingen, "Max Havelaar" van en ik moet zeggen dat ik dat prima vond smaken en als ik koffie proef die daar op lijkt, dan "gebeurt er iets". (Iets moois dus.)

    Oké, volgens mij dwaal ik een klein beetje af.
    Ik dacht dus eigenlijk "Barista", hoe moeilijk kan het zijn ??
    Nou, uhhhhhh, moeilijk dus.
    Ik vind het niet zo moeilijk om te bepalen of ik iets lekkere koffie vind of niet maar om 'm zo te maken, da's andere koek/koffie.

    ALLES is tegenwoordig "wetenschap", alles is - of wordt - uitgediept tot muleculair-/nano-niveau.
    O ja, voordat ik het vergeet, ik heb het hier over koffiezetten op de espresso-manier.
    En zo kun je op internet van alles vinden, over de druk, de temperatuur, de hoeveelheid koffie, de hoeveelheid water, de doorlooptijd, de maalgraad, koffie-kopje voorverwarmen en natuurlijk eindeloze verhalen over de verschillende koffiesoorten.
    (Nu weet ik toevallig sinds recent dat DE iets van 230 recepturen (!!) van hun bonenkoffie's kent.)

    Als ik de koffie door de automaat laat zetten, dan bepaalt het koffiemerk in hoge mate de smaak, ik kan dat nog beïnvloeden door een espresso, dubbele espresso of lungo te kiezen (en dat scheelt allemaal best wel) maar dan heb je het gehad.

    Als ik dan zelf ambachtelijk ga prutsen, dan wordt het een heel stuk moeilijker.

    Waar ik dan enorm tegenaan loop zijn de volgende dingen :

    a) Maalgraad van de koffie.
    Die blijkt ENORM belangrijk te zijn.
    Oorspronkelijk dacht ik "des te fijner", des te meer smaak/sterker de koffie (kwam ook voor uit "ons bent zuunig").
    Dat lijkt niet eens waar te zijn, naast de absolute problematiek dat bij "te fijne" koffie er helemaal geen water doorheen komt.
    (En nee, dat betekend niet dat de druk van het apparaat te laag is.)
    O ja, voordat ik het vergeet, ik maal dan ambachtelijk en kan de maalgraad zelf instellen.
    Zo deed Pake het en het voelt (vermoedelijk zeer mede daarom) fijn om het op die manier te doen, het is gewoon "leuk".
    Overigens zag ik recent dit >>LINK<< apparaat en ik moet me enorm beheersen om 'm niet te kopen want ik vind 'm supergaaf.
    (Foto hieronder)
    Het apparaat waarmee ik kan experimenteren is een >>LINK<< , 20 jaar geleden, voor bijzonder weinig geld, tweedehands van de broer van de moeder van mijn dochter gekocht.
    Inmiddels neig ik er heel erg naar om te denken dat de maalgraad van de koffie "allesbepalend" is.
    (Nou ja, hoeveelheid water, temperatuur e.d., speelt nog steeds een rol natuurlijk.)

    b) Hoe zit het met "samendrukken" van de koffie ?
    Ik kan de koffie "aanstampen" als hij droog in de houder zit, moet ik dat hard of "normaal" doen?
    Als ik de koffiehouder behoorlijk vol maak, dan wordt hij ook samengeperst door het apparaat, ik denk dat dat ook de bedoeling is maar dat weet ik niet zeker.
    (Tè fijngemalen koffie, maar zeker in combinatie met hard samendrukken in de machine (voor zover de koffiehouder zich met veel koffie überhaupt nog in de machine laat proppen) leidt absoluut tot blokkade van water.)

    Tsja, "Barista".
    Noem het toeval, het kopje koffie wat ik dronk tijdens het schrijven van dit korte stukje tekst was prima gelukt.
    Bij koffie blijk ik net niet dom genoeg te zijn om volledig te kunnen bouwen op het mechanisme dat geluk met de dommen is.

    Ik ga nog even een bakje koffie zetten.
    'K heb zogezegd de smaak te pakken.






    12 jul '20 - 11:37:13 / 12 jul '20 - 11:56:09
  2. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef hanss51
    Ik kende deze rubriek nog niet, nu wel, dankzij jou.
    Je bijdrage was te lang voor mij op zondagochtend, dus niet gelezen.
    Ga straks het airfryer draadje maar eens lezen denk ik.
    Nu eerst koffie (gewoon Senseo, met g'woon padjes, mokka)
    Smile

    Mijn moeder gebruikte voor de Senseo blijkbaar de smaak >>LINK<< , die vind ik lekker.

    Proost !!
    Op je gezondheid en de hartelijke groeten aan Helmi.
  3. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef EmC
    Mijn moeder deed uitsluitend aan zelf opgieten met kokend water en dan wat zout en kaneel bij de koffie in het filter.

    Ja, een beetje zout.
    Mijn Duitse kennis doet dat nog steeds.

    De koffie bij haar smaakt trouwens heerlijk.
    Maar dat komt misschien ook omdat dat Duitse koffie is en ik bijna alles wat Duits is lekkerder vind, plus de locatie die het verschil maakt.
    Ik ben dan namelijk altijd "op vakantie".
    En dat krijg ik thuis natuurlijk nooit in mijn kopje koffie gepropt.
  4. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Carla-S


    Dat deed ik ook met de senseo, beetje zout en kaneel op de pad.

    Mijn jongste dochter is een Barista.
    Ze heeft het vak geleerd in haar eerste bijbaantje en verder verfijnd bij Lot61 in Amsterdam >>LINK<<
    Daar kun je trouwens ook een kopje filterkoffie kopen.

    Nooit aan gedacht maar dat kan natuurlijk ook.
    Gewoon bij-prutsen bij de Senseo.

    Bij "Het Lokaal" kun je volgens mij terecht voor zo'n beetje alle koffie-vormen, zelfs voor cold brew.
    Fascinerend vind ik dat.

    O ja, ik vergat in het bovenstaande nog kopi luwak.
    Zelf moet ik er eigenlijk niet aan denken maar ik ben stiekem wel benieuwd hoe het smaakt.
  5. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Lisenna
    Sterke filterkoffie zetten met puntje zout.
    Volle melk in een steelpannetje en opkloppen.
    Das het lekkerste, vind ik....Smile

    Met of zonder "vel" ?
    Melk wel of niet aan de kook ?
  6. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef indigo
    Dit boek Smile

    En je weet wat koffie is, hoe je het (vooral niet) moeten zetten, en waar het vandaan komt. En nog retespannend ook


    Dave Eggers ??

    Waarom lijkt dat zo verdomd veel op Douwe Egberts ?
    Of is dat toeval ?

    Dank voor de tip.
  7. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Zooitje
    Bij zooitje haak ik afSmile

    Zou ik niet doen als ik jou was.
    Bij "zooitje" wordt het vaak pas juist interessant.
    Wie zit er nu verlegen om zoiets als "geordend, gestructureerd, inzichtelijk, recht toe - recht aan" ??
    Da's toch dramatisch inhumaan saai ?
  8. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef rotonde
    Ken je de coldbrew al? Koffie getapt als bier met stikstof >>LINK<<



    Cold brew ken ik maar nog niet met stikstof.

    Leuk concept.

    Ik lees bij ons, bij de AH op het koffie-apparaat, altijd dat koffie de 1 na grootste commodity na aardolie is !!

    Ik vind dat fascinerend.
  9. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Yvonne

    Ik heb ooit Kopi Luwak gedronken.
    Lekker maar niet zo speciaal dat ik t nog een x zou aanschaffen. Niet bijzonder genoeg om t voor die prijs te kopen vind ik.

    Hij staat eigenlijk best wel een beetje op mijn "to do" lijstje.

    Gisteren zat ik naar een film te kijken waar Wagyu tournedos in voorkwam.
    Die staat dankzij jou niet meer op mijn to do lijstje.

    Zooooooheeeeee, wat was dat lekker !!
    Daar moest ik gisteren tijdens de film aan terugdenken.

    Ik vond het trouwens een vermakelijke (actie-)film : >>LINK<< in de trailer zie je nota bene de Wagyu
  10. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Fri1974
    Dacht ik ff snel het ultieme recept voor koffie te lezen..

    Het is een lange weg naar de beste koffie. Zakken vol met bonen heb ik staan. Weken lang zoekend naar de juiste verhoudingen temperaturen, grof, iets minder grof. Gevolg: een te slappe bak koffie, een bak koffie met prut, blijven klooien met cups onder begeleiding van schuldgevoel ( al dat afval van die cups..). Ik ben er voorlopig nog niet klaar mee.

    Ja, dat uitproberen, dat traject .......

    En in dat traject heb ik zelfs een cupje open-"geschroefd" om die koffie, precies die hoeveelheid, maalgraad enz. enz. enz. in het espresso-apparaat te gebruiken.
    Zooooooheeeee, wat was dat een misser !!!

    Dan kom je tot de conclusie dat het stuk techniek wat Nespresso-apparaat heet echt heel bijzonder is en de koffie daarvoor ook.

    Dus af en toe drink ik ook een "cupje".

    Ik heb dan ook last van mijn geweten.

    Vooral omdat ik weet dat het cupje van aluminium gemaakt is en dat ze daar in Duitsland veel mooiere dingen mee kunnen doen zoals het maken van een Audi.
    Zonde om dat dan voor koffie te gebruiken.
  11. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef Carla-S


    Melk max. 60 graden!
    Een goede cappucino of flat white is direct drinkbaar

    Ja, dat is bekend.
    Maar dat was hier even niet de invalshoek.

    De "gekookte melk"-variant ken ik vanuit mijn jeugd.
    Het was de reden dat ik mijn koffie zwart ging drinken.

    Bij kennissen in de buurt moest je je dan door een vel van 3 centimeter dik heenwurmen voordat je bij de koffie kwam.
    In mijn betere ( = heftigere ) nachtmerries komt dat nog wel eens voor.
  12. Zwembandje
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Zwembandje

    quote:
    Dit schreef nienkevb
    Oja, vakantiekoffie, is mij ook nog nooit gelukt om dat gevoel in mijn Nederlandse koffie te knutselen. Ik heb een aantal jaren in Spanje gewoond en de hele sterke koffie daar, heerlijk! Terug in Nederland probeerde ik dat met zo’n percolator maar dat was dan meer uit nostalgie dan dat de koffie me net zo smaakte als daar. Ik denk dat ik mijn koffieverslaving meegenomen heb uit Spanje. Hier in Nederland ga ik graag naar een leuk koffietentje hier in de stad om te genieten van een lekkere koffie. De bonen staan op de menukaart aangeprezen, je kiest dus een boon. Daar kan ik dan echt van genieten op mijn vrije dag. Misschien moet ik ook maar eens aan zo’n bonenmachine. Of misschien beter van niet (nu ik zoveel thuis ben)...

    Tsja, "vakantiekoffie" is gewoon niet te koop helaas.

    Een automatische bonenmachine is echt wel iets fijns.
    Ik heb deze >>LINK<< tweedehands van internet geplukt.

    Ik ben zeer onder de indruk van het ontwerp, de technische uitvoering van de machine, de degelijkheid (ondanks dat het Italiaans is) en vooral ook de mogelijkheden.
    Feitelijk heb je zo'n beetje alles in de hand wat invloed heeft op het eindresultaat (alle belangrijke "expert parameters") maar met het voordeel (t.o.v. handmatig) dat als je eenmaal de juiste setting bepaald hebt, e.e.a. reproduceerbaar is met exact hetzelfde resultaat.

    Ik drink de laatste maanden veeeeeeeeeel te veel koffie maar ik weet dat dat een fase is dus reken ik mezelf daar niet al te streng op af.
Terug naar de lijst