Zoveel mogelijk zelf. Wel met bouillonblokje erbij.
Gewoon van een stuk soepkip, een schenkel o.i.d., of bijv. afval van asperges. Op elke halve liter water een bouillonblokje.
Ik heb zoveel recepten... En soms bedenk ik het ter plekke.
Favoriet: kippensoep, tomatensoep op basis van ossenstaart, courgettesoep met zalm, aspergesoep met gesnipperde ham, champignonsoep, knoflooksoep.
Ik heb een bizar grote receptendatabase (ruim 65.000 recepten), als iemand een soepje zoekt kan ik eens kijken of ik die heb.
quote:Dit schreef nienkevb Soep maak ik bijna altijd zelf. Zit nu met een overschot aan tomaten en courgettes waar ik oa soep van maak. Die blokjes gebruik ik ook maar ik wil nog wel gaan zoeken naar een goed en gezond alternatief.
In de kast staan ook van die zakken soep, nu pindasoep, voor het geval we een hele snelle maaltijd nodig hebben. Soep en brood. Ik gebruik weinig zout, die soepen in blik en in zak zijn voor mij wel aan de zoute kant.
Pindasoep moet ik ook weer eens gaan maken!
Jaren geleden ging ik bij een vriend eten die geweldig kon koken. Zo had hij eens Surinaamse pindasoep gemaakt. Maar wel met fijngesneden Madam Jeanettepeper erin... 🔥🧯
Ik dacht dat ik er in bleef...🥵
* Ingrediënten
3 zakjes biologische soepgroenten
2 uien
10 teentjes knoflook
verse kruiden: bieslook, tijm, munt, rozemarijn, peterselie (die groeien gelukkig al overdadig in de kruidentuin)
2 el gemalen zeezout
2 el gemalen koriander
1,5 el gemalen zwarte peper
1 el gemalen piment
* Bereiding
De gangbare bouillonblokjes (niet biologisch dus) zijn misschien niet zo duur, maar de voornaamste reden voor mij om dit zelf te maken, is weten wat er in zit. Weet jij wat je allemaal binnenkrijgt met het gebruik van een bouillonblokje?
Ik maak het liever zelf, dan weet ik precies wat er in zit!! Puur en biologisch.
En............ mijn voedseldroger doet het meeste werk!
't Komt goed uit voor mijn warme wortelsoep op deze koude Koningsdag.
Zelfgemaakte bouillonpoeder
Ingrediënten:
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de ui en knoflook in stukjes. Snijd of knip de verse kruiden fijn.
Doe alles in een grote kom, samen met de zakjes soepgroente (of gebruik verse groenten zoals: prei, wortel, paprika, bloemkool).
Maak het fijn met een staafmixer.
Voeg het zout en de specerijen toe en mix dit er goed doorheen.
Je krijgt een smeuïge, dikke groenige pasta.
Ik deed dit in mijn voedseldroger en verdeelde deze hoeveelheid over drie platen.
Omdat het mengsel behoorlijk vochtig is, deed ik er vetvrij papier onder.
Ik zette de voedseldroger op de hoogste stand (70 graden) en liet het werk aan hem over.
Een heel kruidige geur vulde het huis. Ik vond het lekker, maar in het begin kregen de kinderen tranen in hun ogen van de 'uien-lucht'. ;)
Heb je geen voedseldroger, dan kun je ook de oven gebruiken. Verwarm die voor op 90 graden en zet na een uur de ovendeur op een kiertje om het vocht te laten verdampen. Schep het mengsel tussentijds regelmatig om.
Ik heb dit vorig jaar ook gedaan en het is, hoewel iets bewerkelijker, goed te doen.
Het grote voordeel van een voedseldroger is dat hij veel goedkoper is. Een oven verbruikt ruim het dubbele aan energie, heeft veel meer kilowatt nodig om zichzelf te verwarmen. Een voedseldroger niet.
En je hebt er minder omkijken naar. Je hoeft in dit geval het bouillonmengsel niet om te scheppen.
Na een uur of zes is het mengsel (in ieder geval op de onderste plaat) helemaal ingedroogd. Kijk even of alles goed droog is, anders droog je de bouillonpasta op de andere platen nog wat langer.
Dit komt ook door het gebruik van het vetvrije papier, wat minder circulerende lucht door laat.
De bouillonpasta lijkt nu op een soort knapperige, chipsachtige plaat.
Ik verbrokkelde het in een grote kom.
En met mijn handen verpulverde ik het verder.
Lukt dit je niet, gebruik dan een staafmixer om het tot fijn bouillonpoeder te malen.
En klaar zijn mijn twee potjes bouillonpoeder.
Heerlijk, daar kan ik weer even mee vooruit.
Als je het donker en vochtvrij bewaart, is dit bouillonpoeder zeker een half jaar houdbaar.
Proef en experimenteer zelf in welke verhouding je dit bouillonpoeder gebruikt.
Bij gebrek aan smaakmakers en allerlei andere zaken, die bij merken zoals Maggi en Knorr wel worden toegevoegd, is dit niet precies dezelfde verhouding zoals je die misschien gewend bent.
Misschien kun je wel wennen aan een wat minder zoutige smaak. Zo goed is zout immers niet voor je.
* Ingrediënten
1 grote winterpeen of een paar kleine wortels;
2 stengels bleekselderij;
1 grote ui;
2 teentjes knoflook;
1 bosje platte peterselie;
4 eetlepels himalaya- of zeezout;
Optioneel: verse of gedroogde kruiden naar wens (zoals tijm, rozemarijn, oregano, maggiblad etc.)
Dit recept is natuurlijk een uitgangspunt en je kunt eindeloos variëren hiermee met kruiden, maar ook met tomaten, courgettes en gedroogde paddenstoelen.
Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat dit bouillonpoeder duurder is dan het kant-en-klare spul uit de supermarkt. Toch valt het prijskaartje onderaan de streep wel mee, aangezien je werkt met vrij goedkope ingrediënten. Koop je alles biologisch, dan kost de bovenstaande hoeveelheid bouillon je ongeveer € 2. Voor de prijs hoef je het dus in ieder geval niet te laten!
Om het nóg gezonder te maken, gebruik je biologische ingrediënten. Verder heb je een pan met een dikke bodem, een foodprocessor en een afsluitbaar, bij voorkeur glazen, potje nodig om het poeder in te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld een potje hergebruiken, hoe je de lijmresten van het label op milieuvriendelijke wijze verwijdert lees je hier.
Werkwijze
1. Schil de wortel(s) en snijd in dikke plakken. Snijd de selderijstengels in grove stukken. Schil de ui en snijd in acht stukken en pel de knoflook.
2. Doe de groenten en de peterselie (inclusief stengels) in de foodprocessor en hak ze fijn.
3. Zodra de groenten zeer fijn zijn gehakt zet je een pan met een dikke bodem op een laag vuur. Doe de gehakte groente zonder olie of boter in de pan en voeg nu het zout toe. Bak de groenten gedurende 30 minuten op het lage vuur om zoveel mogelijk vocht eraan te ontrekken (het zout draagt hier ook haar steentje aan bij). Roer regelmatig om zodat ze niet aanbranden of op de bodem blijven plakken. Kleine disclaimer: je huis gaat heerlijk ruiken naar een zelf gekookte maaltijd.
4. Verwarm de oven ondertussen voor op 80 graden.
5. Verdeel de groenten evenredig op een stuk bakpapier en zet ze in het midden van de oven voor minimaal 2,5 uur. De exacte tijd hangt af van je oven, dus na 2,5 uur kun je het beste even (voorzichtig) voelen of ze de groenten nog vochtig zijn. Zo ja, dan moeten ze nog wat langer. De bedoeling is dat ze volledig uitgedroogd en knapperig zijn, zodat je ze in feite tussen je vingers tot een poeder kunt verbrijzelen.
6. Zodra de groenten uitgedroogd zijn, zet je de oven uit en laat je ze afkoelen in de oven (om ook die laatste restjes vocht eruit te krijgen). Vervolgens doe je ze weer in de foodprocessor om ze tot een poeder te vermalen. Dit kan trouwens ook met een vijzel.
7. Zodra de groente vermalen zijn tot een poeder doe je ze in een afsluitbare (glazen) pot, waar ze minstens drie maanden houdbaar zijn. Je DIY bouillonpoeder is klaar!
Het hangt er een beetje vanaf waar je het bouillonpoeder voor wilt gebruiken, maar gemiddeld kun je uitgaan van 1 eetlepel op een liter water. Wil je een sterkere bouillon, dan voeg je natuurlijk meer poeder toe. Breng het water aan de kook en voila, je hebt je eigen, gezonde bouillon in een handomdraai, vrij van toegevoegde meuk.
* Ingrediënten
500 gram zout
4 tl. gemalen nootmuskaat
4 tl. gemalen kruidnagel
2 tl. gemalen witte peper
2 tl. gemalen thym
2 tl. gemalen laurierblad
1 tl. gemalen marjolein
1 tl. (kan ik maar niet gemalen kopen dan maar gedroogde) rozemarijn
1 tl. gemalen cayennepeper
* Bereiding
Eventueel even op vol vermogen in de keukenmachine mengen (maar in een plastik bak met deksel goed schudden kan ook) dit kruidenzout is overal in te gebruiken waar je normaal bouillon blokjes in zou doen.
quote:Dit schreef Bloem
Nou, als Karin het zegt zal het goed zijn
Wel fijn, maakt soep maken een stuk sneller.
Ik ben fan van Karin
Vooral als ze weer met een pak Wereldgerechten of zo staat te zwaaien en roept: dat kan ik ook, maar dan beter Heel zuiver in de leer is ze gelukkig niet altijd en dan smokkelt ze met bouillonblokjes of potjes curry (en juist daarom vind ik haar zo leuk).
quote:Dit schreef Bloem
En ik moet dan weer lachen want ik vind die wereldgerechten een uitkomst voor de werkende ouder en net kokende puber
In het weekend kook ik uitgebreid en vind ik het heerlijk om recepten te zoeken en de ingrediënten te verzamelen, maar een pak kip Siam is nou eenmaal handig. Gelukkig bevatten die verpakkingen steeds minder rare dingen en maakt de verse groente ernaast weer een hoop goed.
Gewoon blijven doen!
Ik heb ook geen oordeel over mensen die dat wel graag gebruiken. Ik vind het zelf niet lekker (eten uit blik ook niet), maar het is geen vergif of zo
quote:Dit schreef Bloem Ja vind ik ook, je kunt er echt veel groenten in mikken nog. Heb laatst nog op het pak gekeken, maar zag niet echt rare ingrediënten of toevoegingen. Volgens mij valt het best mee.
Mijn ene zoon is er dol op. Gooit er dan ook een halve groentewinkel in. Toen ik net ziek was en nog geen trippelstoel had, kookte hij veel hier. Met pakjes en zakjes, ja Het viel me toen op dat ze lang niet meer zo zout zijn als vroeger, maar ik vind ze nog steeds niet lekker Vaak zit er foelie of nootmuskaat in, daar gruwel ik van. Het is het vaak net-niet.
Maar dat is slechts mijn persoonlijke smaak.
Wat ik wel weer blij van word zijn de mixjes van Samasaya, dat is volgens mij alleen bij AH te krijgen. Al doe ik wel een mespuntje sambal bij de soto ajam En de kruidenprutjes van Koningsvogel.
Als je alle basisproducten in huis hebt, is koken zonder pakjes of zakjes (wel met bouillonblokjes en tomatenpuree) veel sneller dan die pakjes en zakjes, vind ik.
Je hebt inderdaad wel een voorraadje nodig. Als iemand bij wijze van spreken nu tegen me zegt "maak eens een chili con carne klaar", dan is het enige dat ik nodig heb een pot bruine bonen. Ik heb een paprika in huis, verder komijn en korianderpoeder, chilipoeder en paprikapoeder Rosenscharf (vind ik lekkerder), tomatenpuree, volgens mij nog een blik tomatenblokjes en in de vriezer nog wat gehakt. In de koelkast heb ik een blok trassi voor als in Indisch wil koken (niks zo lekker als de geur van bakkende trassi met knoflook, al vinden de buren het misschien wat minder)
Ik hoor ook vaak van pakjeszakjesliefhebbers (nogmaals: niks mis mee) dat ze bijvoorbeeld met kerst een keer zonder pakjes en zakjes hebben willen koken, en daarna zit hun kast vol potjes en zakjes die ze eigenlijk nooit meer gebruiken. Die kunnen waarschijnlijk direct een chili op tafel zetten met de voorraad mixjes in hun keuken