Sinterklaasrecepten

Sinterklaasrecepten  

Onderwerp van leeuwin70

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70
    pepernoten-cheesecake



    Hét Sinterklaasrecept van dit jaar: de overheerlijke pepernoten-cheesecake. We noemen: roomkaas, pepernoten en amandelen. Een caloriebommetje, maar één keer per jaar mag dat wel. Gegarandeerd smullen nu al of straks met pakjesavond!

    Wat heb je nodig? (voor 8 personen)


    Het beslag:

    125 g boter
    250 g amandelspeculaasjes
    2 tl koekkruiden
    6 blaadjes gelatine
    3 kuipjes Philadelphia roomkaas à 200 gram
    3 el suiker
    6 el melk
    250 g slagroom
    2 zakjes vanillesuiker
    100 g pepernoten, gekocht of zelf gemaakt


    De garnering:

    50 g blanke amandelen
    pepernoten
    truffelpepernoten
    marsepeinen aardappeltjes

    Hoe maak je het?

    Vet de randen en de bodem van de springvorm in. Leg een vel bakpapier op de bodem en klik de vorm vast. Knip nu een brede strook voor de rand van de vorm, en zet rondom tegen de rand. Vet de bodem en randen van de springvorm opnieuw in met boter. Smelt de boter, maal de speculaas fijn in de keukenmachine en meng met de koekkruiden door de gesmolten boter. Bedek de bodem van de vorm ermee.
    Week de gelatineblaadjes in koud water. Klop de roomkaas los met 3 eetlepels suiker. Breng in een steelpan de melk aan de kook en haal van het vuur. Knijp één voor één de blaadjes gelatine uit en voeg kloppend door de warme melk. Voeg nu 6 eetlepels van de opgeklopte roomkaas door het gelatinemengsel. Voeg dit weer toe aan de rest van de opgeklopte roomkaas.
    Neem 6 eetlepels af van de slagroom. Klopt de rest van de slagroom samen met de vanillesuiker lobbig, spatel de 6 eetlepels slagroom erdoor. Voeg de slagroom toe aan het roomkaasmengsel en dan de pepernoten. Schep het beslag in de springvorm en dek af met plasticfolie.
    Laat 3 uur opstijven in de ijskast. Rooster voor serveren de amandelen goudbruin. Hak ze in reepjes en garneer de taart met de amandel, pepernoten en wat marsepeinen aardappeltjes.


    >>LINK<<
    Plaatje
  2. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Graag gedeeld. Smile
  3. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Sintslof

    Wat heb ik nodig?
    1 pak Koopmans Vruchtenslof
    90 g boter of margarine
    150 ml slagroom
    60 ml water
    Voor de Sint decoratie:
    100 ml slagroom
    1 el suiker
    1 snoepketting
    100 g gemengde chocoladeperpernoten
    5 Sinterklaaschocolaatjes
    5 sinterklaasschuimpjes

    Keukengerei
    Beslagkom
    Spatel
    Bakplaat
    Mixer met gardes
    Spuitzak
    2 cocktailprikkers
    1 sateprikker

    Hoe maak ik Sintslof?

    Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor.
    Vouw de bakvorm volgens de instructies die erop staan en zet deze op de bakplaat.
    Klop met een mixer met garden de boter of margarine zacht en romig in een beslagkom.
    Voeg de bakmix toe. Mix het geheel met een mixer met garden op de laagste stand tot een kruimeldeeg en kneed het daarheen met de hand door tot een samenhangend deeg.
    Maak een rol van 20 cm van het deeg (is de lengte van de bakvorm). Leg in de bakvorm en druk uit over de bodem.
    Plaats de bakplaat onder in de oven en bak de slof in 16 tot 20 minuten gaar en goudbruin.
    Laat de slof minimaal 1 uur afkoelen en verwijder dan de rand van de bakvorm, de bodem van de bakvorm kan eronder blijven.
    Doe ondertussen het water en de slagroom in een beslagkom, voeg de mix voor banketbakkersroom toe en klop met de mixer met garden in 2 minuten op de hoogste stand luchtig.
    Verdeel de banketbakkersroom vervolgens met behulp van een lepel of een spuitzak over de slof. Houd daarbij de randen vrij.
    Klop 100 ml slagroom samen met 1 el suiker met een mixer met gardes op in een beslagkom. Verdeel de slagroom met een lepel over de room. Zorg hierbij dat de banketbakkersroom zichtbaar blijft.
    Knip de snoepketting voorzichtig doormidden en knoop de uiteindes vast aan 2 cocktailprikkers. Maak het midden van de ketting vast aan een satéprikker. Steek vervolgens in de slof zodat er een mastlijn, en hierdoor een boot, ontstaat.
    Decoreer de bovenkant van de slof met de chocoladepepernoten, de Sinterklaaschocolaatjes en de schuimpjes.


    >>LINK<<
  4. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Sint en Piet speculaasletters


    >>LINK<<
    Plaatje
  5. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

  6. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Speculaasstaaf met amandelspijs


    >>LINK<<
  7. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

  8. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

  9. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Slagroomtoetje voor de Sint


    Voor 3x Slagroomtoetje voor de Sint heb je nodig:

    250 ml ongeslagen room
    1 bakje mascarpone
    2 el suiker
    pepernoten
    1 flesje karamelsaus
    chocolade kruidnoten
    chocolademunten

    En zo maak je het Slagroomtoetje voor de Sint:
    -Neem eerst een grote kom erbij. ( Heb je net als ik een KitchenAid keukenmachine gebruik je natuurlijk die kom) Doe hier eerst de mascarpone in en klop deze los. Voeg daarna de slagroom en de suiker toe en begin eerst rustig te kloppen. Verhoog daarna de snelheid en klop het geheel op tot een heerlijke lobbige mascarpone-slagroom.

    -Neem twee handenvol pepernoten en rol deze kapot met een deegroller.

    -Pak nu je glaasjes erbij en schep hierin eerst wat pepernotenkruimels, daarna schep je voorzichtig wat slagroom erin en schenk je daar lekker wat karamelsaus overheen. En zo vul je vervolgens het glaasje op.

    Top het geheel ten slotte af met wat chocopepernoten en de chocomunten en : Heerlijk Happen!




    >>LINK<<
  10. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Dat wordt smullen: zo bak je chocolade pepernoten makkelijk zelf
    Sinterklaas is in het land en dat betekent dat er weer volop gesmuld mag worden van pepernoten. Favoriet van de afgelopen jaren? De chocolade variant! Ook díe maak je gewoon zelf.

    Zo bak je je eigen homemade chocolade pepernoten!


    Ingrediënten

    85 g zelfrijzend bakmeel
    40 g bruine basterdsuiker
    35 g roomboter
    1 el speculaaskruiden
    1 snuf zout
    1 el melk
    100 gram pure chocolade
    100 gram melkchocolade
    100 gram witte chocolade
    Bereiding

    Roer het bakmeel, de basterdsuiker, de pepernoten en het zout goed door elkaar. Voeg de melk en de boter toe en kneed tot een soepel, egaal deeg. Er mogen geen klontjes meer in zitten.
    Maak met de hand balletjes van ongeveer 1 centimeter groot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Bak de pepernoten in 20 minuten goudbruin en gaar in een op 150 graden voorverwarmde oven.
    Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie, elke kleur in een apart bakje.
    Dompel de volledig afgekoelde pepernoten in de chocolade en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Zet de bakplaat in de koelkast om de pepernoten uit te laten harden.

    >>LINK<<
  11. leeuwin70
    Dans maar mee met de wind

    Toon alleen de berichten van leeuwin70

    Zo bak je deze typische Sinterklaaslekkernij: de taaitaaipop
    Pepernoten zijn rond Sinterklaastijd natuurlijk onmisbaar. Maar we zijn ook dol op de traditionele taaitaaipoppen. Heb je die weleens zelf gebakken?

    Niet? Dan wordt het de hoogste tijd. Zo bak je zelf een taaitaaipop:

    Ingrediënten

    300 gram bloem
    1 theelepel bakpoeder
    4 eetlepels gestampte muisjes
    2 theelepels speculaaskruiden
    1 theelepel kaneel
    125 gram honing
    2 eieren, dooier en eiwit gescheiden
    3 el bruine basterdsuiker
    Mespunt zout
    Bereiding

    Roer de bloem, bakpoeder, gestampte muisjes, koekkruiden en kaneel door elkaar.
    Splits het ei. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en doe hier het eiwit in. Voeg ook de suiker toe. Klop het geheel met de mixer op de laagste stand tot een kruimelig geheel.
    Voeg de honing toe en klop nog een keer met de mixer totdat alles goed gemengd is.
    Kneed het mengsel tot een bal, verpak dit in folie en leg een uur in de koelkast.
    Verwarm de oven voor op 160 °C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Steek met een koekjesvorm vormpjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
    Klop de eidooiers los en bestrijk de taaitaai hiermee.
    Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven en laat de poppen afkoelen alvorens ze te serveren.


    >>LINK<<
Terug naar de lijst