Waterschade 

Onderwerp van cool_lizz

BEHEERD DOOR:
bart
Terug naar de lijst
  1. cool_lizz
    Met een missie

    Toon alleen de berichten van cool_lizz
    Al twee keer heb ik ernstige schade opgelopen aan mijn houten vloer.
    Een keer in 2012 en een keer in 2014.
    Vorige week was het weer raak. Het rioolwater liep mijn badkamer in en vervolgens onder mijn houten vloer in de gang, bijkeuken en in twee slaapkamers. Dat kon ik horen aan het soppende geluid, voelen aan de nu uitzettende naden en ruiken aan de geur van rioolwater. Dit keer is mijn vloer verlijmd, wat maar gelukkig is, want het smerige water blijft onder de houten vloer, is niet zichtbaar en ik hoef mijn kaplaarzen niet aan in huis.

    De eerste keer is een deel van mijn houten vloer vervangen, de tweede keer geheel en nu wordt er voorlopig helemaal niets vervangen, want wat blijkt: de verzekering (opstal, afgesloten door mijn VVE), dekt de schade niet omdat duidelijk is geworden dat de schade het gevolg blijkt te zijn van een constructiefout. De afvoerleiding van ons deel van de appartementen blijkt op 6 cm tegenschot te liggen ipv op 6 cm afschot, als ik het goed begrepen heb. Ik heb de pech dat ik beneden woon en dus alle afvoerwater op een gegeven moment door mijn doucheputje naar boven komt. Ja je zou zeggen hadden ze dat bij de oplevering van het gebouw niet al kunnen nagaan. Nee dus.
    Deze week (woensdagmiddag) gaat het bestuur van de VVE in gesprek met elkaar over hoe verder. Ik ga er nu wel vanuit dat de VVE de schade gaat vergoeden, maar ik weet ook dat ze behoorlijk op de centen zitten, ook al hebben ze een zak vol. En verder wil ik mijn gehele vloer vervangen hebben, want nu heb ik ook de volledige ruimte met hetzelfde hout in dezelfde tint en verkleuring. (aanpassing: ik vind het ook acceptabel als het deel dat beschadigd is vervangen wordt, en daarna de hele vloer dezelfde bewerking/was krijgt. zodat het toch een geheel lijkt.)
    De VVE wil zowiezo pas beginnen aan het -laten- herstellen van mijn schade als de constructiefout hersteld is. Dat is ergens wel begrijpelijk, want, zegt men, stel dat de verstopping zich volgende week weer voordoet, dan kan er opnieuw begonnen worden aan herstel.
    Maar nu ik dit zo schrijf besef ik dat het wel erg makkelijk gesteld is: een natte betonnen vloer doet er ongeveer drie maanden over om te drogen, met behulp van drogers, die dan dag en nacht aanstaan, en nu ligt de houten vloer eroverheen, wat de droging tegenhoudt. Dus mijn eerste vraag: Wat kunnen de gevolgen zijn als mijn (betonnen) vloer langere tijd nat blijft en niet drogen kan?
    Wat zijn mijn rechten op het moment dat mijn woongenot eronder lijdt en ik te lang moet wachten voordat er hersteld gaat worden?
    In hoeverre moet ik mij zorgen maken/ welke stappen kan ik ondernemen om te zorgen dat mijn VVE zijn verantwoordelijkheid neemt financieel en praktisch gezien?

    Wie of wat moet ik inschakelen om hierover goed geinformeerd te worden. Ik heb al het advies gekregen om de Vereniging van Eigen Huis te bellen, maar daar heb ik tot nu toe geen hele goede ervaringen mee.
    Waarschijnlijk ben ik nu ook nog niet volledig in mijn informatie; als iemand van jullie een goed advies heeft of tips wat ik kan doen/ schrijven, graag.
    21 dec '15 - 12:35:46 / 21 dec '15 - 14:29:46
  2. SSimone
    Hobby Kampvuurkok!

    Toon alleen de berichten van SSimone
    Wat n ellende! Wat zal jij balen zeg!! En wat een gedoe omdat je nu met de vve te doen hebt.
    Wat er bij mij opkomt is dat je een schrijven doet naar de vve dat je gevolgschade aan je woning en inboedel gaat verhalen op hen i dien dit t gevolg is van het uitstellen van de reparatie en de vervanging van de vloer.
  3. cool_lizz
    Met een missie

    Toon alleen de berichten van cool_lizz

    quote:
    Dit schreef SSimone
    Wat n ellende! Wat zal jij balen zeg!! En wat een gedoe omdat je nu met de vve te doen hebt.
    Wat er bij mij opkomt is dat je een schrijven doet naar de vve dat je gevolgschade aan je woning en inboedel gaat verhalen op hen i dien dit t gevolg is van het uitstellen van de reparatie en de vervanging van de vloer.

    Ja balen is wel de juiste benaming....
    Ik zal inderdaad een brief gaan opstellen met wat belangrijke punten, voor het bestuur. Ik besef wel, en dat heb ik ze ook gezegd, dat de bestuursleden van de VVE ook maar vrijwilligers zijn. Niemand zit hier op te wachten, en niemand heeft voor deze schade gekozen. Ik moet vooral on speaking terms blijven...
    Ik had mijn zus aan de telefoon. Ze is bouwkundige, en adviseert me in ieder geval maximaal te ventileren, een heater neer te zetten, de verwarming hoog, zodat ik er zelf alles aan doe om het vocht te laten verdampen.
    Ik merkte net, toen ik in alle ruimtes de verwarming op max ging draaien, dat de deur van mijn dochters slaapkamer al niet meer dicht kan. Daar blijft het vocht onder de vloer liggen.
  4. SSimone
    Hobby Kampvuurkok!

    Toon alleen de berichten van SSimone
    Neem foto s , bouw dossier, en toon aan dat jij alles doet om de schade te beperken.
  5. cool_lizz
    Met een missie

    Toon alleen de berichten van cool_lizz

    quote:
    Dit schreef SSimone
    Neem foto s , bouw dossier, en toon aan dat jij alles doet om de schade te beperken.

    Ooh..ik heb hier z? geen zin in en ik ben hier z? niet goed in...

    Maar je hebt gelijk...dankjewel voor het meedenken Simone.
  6. De constructiefout is toch de schuld van de bouwer? Lukt het om te achterhalen welk bedrijf dat is geweest?
    Het lijkt mij dat de VVE hier niet voor hoeft op te draaien.
  7. cool_lizz
    Met een missie

    Toon alleen de berichten van cool_lizz

    quote:
    Dit schreef Marlies
    De constructiefout is toch de schuld van de bouwer? Lukt het om te achterhalen welk bedrijf dat is geweest?
    Het lijkt mij dat de VVE hier niet voor hoeft op te draaien.

    Het schijnt dat zoiets maar 5 tot 10 jaar na oplevering te verhalen is....
  8. quote:
    Dit schreef cool_lizz

    Het schijnt dat zoiets maar 5 tot 10 jaar na oplevering te verhalen is....

    Smile

    Dan toch via de vve. Jammer dat ze op hun geld willen zitten. maar dit is niet alleen jouw probleem. (stel de andere bewoners aansprakelijk voor hun poep in jouw woning Smile)
  9. Marianne-b
    en dan is er koffie ☕️

    Toon alleen de berichten van Marianne-b
    Wat erg voor je, zo vlak voor fe feestdagen.
    Ik heb er echt geen verstand vanmsar wens je sterkte Smile
  10. Dirk
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Dirk
    Je hebt een smeervloer en niet een betonvloer . Het beton zit onder de smeervloer . Een smeervloer kan best wat water hebben maar het is wel beter als de vloer wat ruimte krijgt on te drogen .
  11. cool_lizz
    Met een missie

    Toon alleen de berichten van cool_lizz

    Ik heb een brief gestuurd aan het bestuur en het beheer:

    Beste mensen,

    Inmiddels is de verstopping van het gezamenlijk riool met tot gevolg de overstroming in mijn woning alweer 6 dagen geleden. Het rioolwater ligt thans onder ipv op mijn houten vloer, wat het probleem minder acuut doet lijken maar wat nu wel tot gevolg heeft dat de houten vloer verzadigd raakt met water.

    Het is denk ik wel heel belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.
    Vanmorgen heb ik een email ontvangen van Achmea, met een afwijzing. Ik zal de reden van afwijzing hieronder plakken.
    Beste mevrouw cool_lizz,
    Uw schademelding aan de Waterstraat 123 heb ik ontvangen.

    De schade is niet verzekerd
    Ik leg u graag uit waarom. Uit uw schademelding volgt dat de schade is veroorzaakt door een constructiefout.

    De schadeoorzaak staat als afwijzing beschreven in de Productvoorwaarden Gebouwenverzekering Vereniging van Eigenaren
    In artikel 12.1 van de Productvoorwaarden Gebouwenverzekering Vereniging van Eigenaren staat vermeld dat verzekerd is plotselinge en onvoorziene ontstane schade aan of verlies van verzekerde gebouwen zoals in het polisblad omschreven door de in artikel 12.1.2 t/m 12.4 genoemde gevaren en gebeurtenissen ongeacht of dit is veroorzaakt door de aard of een gebrek van die gebouwen.
    De hierboven beschreven oorzaak staat als genoemde uitsluiting in artikel 12.1.9 vermeld. Om deze reden valt uw schademelding niet onder de dekking van de verzekering en kan ik uw claim niet vergoeden.

    Ik hoop dat dit een vergissing is van de verzekeraar, en anderszins, dat dit aan te vechten is. Omdat het riool en de constructie ervan onder het gezamenlijk deel van de bewoners valt, ga ik ervanuit dat de gevolgschade aan mijn huis/vloer ook onder de verantwoordelijkheid van VVE valt. In de mail hieronder ga ik uit van het vervelende geval dat de schade niet vergoed gaat worden door Achmea.
    Van beheer begreep ik dat er woensdag een overleg is tussen bestuur en beheer. Hier wordt onder meer gesproken over de vervolgacties mbt het herstel van de riolering. Ik blijf hier graag over op de hoogte. Ik neem aan dat het overleg ook over het herstel van mijn huis/ vloer zal gaan.

    Voorlopig zal er van herstel nog geen sprake zijn: Mijn 13 maanden oude vloer zal er voor een groot deel uit moeten, en vervolgens zal de vloer tenminste 3 maanden moeten drogen. Zo lang duurde het de vorige keer twee keer, met behulp van 2 tot 3 bouwdrogers.
    Ik ben mij ervan bewust en wil jullie daarmee ook laten weten dat het belangrijk is ergere schade te voorkomen. Dit doe ik onder andere door mijn huis maximaal te verwarmen en door de ventilatie volledig open te zetten. Desalniettemin kunnen enkele deuren al niet meer sluiten vanwege waarschijnlijk ophoping van water op bepaalde plekken, en uitzetting van het hout.
    In de CV-ruimte is een kleine vierkante meter beton zichtbaar, hier is ook duidelijk vocht te zien en ruiken. Ik ben van plan hier zo snel mogelijk een bouwdroger te zetten. Hiervoor heb ik min of meer de toestemming van de VVE nodig, de huurprijs van dit apparaat is namelijk 30 euro per dag, het energieverbruik is 10 euro per dag.

    De schade aan de houten vloer is plaatselijk. Ik ga er vanuit, en ik hoop het ook, dat de huiskamer en 1 slaapkamer niet aangetast zijn door het rioolwater.
    Dit zal een expert moeten komen beoordelen. Ik hecht veel waarde aan het feit dat de vloer een geheel vormt in kleur, materiaal en bewerking. Ik ga er vanuit en het lijkt mij logisch dat de houtdelen gerepareerd en aangevuld worden met overeenkomstig lamelparket. Het lijkt mij redelijk dat wanneer blijkt dat er zichtbaar kleurverschil is tussen de verschillende stukken, de vloerdelen in zijn geheel opgeschuurd en gewaxt zullen worden, om het weer een geheel te laten zijn.

    Ik heb begrepen dat jullie je ervoor inzetten om Toorn en Elsing BV zo snel mogelijk te laten beginnen aan het herstel van de riolering. Ik hoop dat dit lukt. Mocht dat niet het geval zijn, dan lijkt het mij onverstandig om vloeren en wanden zo lang vochtig te laten, dit heeft negatieve gevolgen voor diezelfde vloeren en wanden; het herstel zal langer duren en kostbaarder zijn. Ik stel voor zo snel mogelijk een expert in te schakelen om de schade in te schatten, vervolgens de aangetaste vloerdelen te (laten) verwijderen, en te beginnen met het drogen (en reinigen/ ontsmetten) van de vloeren en wanden.

    Niemand van ons had kunnen weten dat het gezamenlijk riool tot drie keer toe zoveel schade zou aanrichten. Ik kan terugkijken en mensen iets kwalijk nemen, maar daar schiet niemand iets mee op. Het is een ongelukkig feit, en ik ga ervanuit dat ieder van ons erop gebrand is dit voor de toekomst te voorkomen en de schade die is aangericht zo klein mogelijk te houden. Ik waardeer jullie inspanningen, en wil eraan meewerken om uiteindelijk weer het woongenot te krijgen dat ik tot voor kort had.

    In afwachting van jullie reactie,

    Met vriendelijke groet,

    cool_lizz
  12. Peet
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Peet
    Ik zou even kijken of dezelfde vloer ook nog leverbaar is, mocht het zo zijn dat hij plaatselijk gerepareerd moeten worden. Het beste is de beschadigde delen snel te verwijderen. Dit I. v.m. het drogen van de zand/cement vloer. Tevens is er dan minder kans dat de schade verder trekt omdat het dan weg kan.
Terug naar de lijst