Gaan we minder kinderalimentatie ontvangen/betalen per 1 januari 2015? 

Onderwerp van erwin1

Terug naar de lijst
 1. erwin1
  Geregistreerd

  Toon alleen de berichten van erwin1
  Het belastingvoordeel voor betalers van kinderalimentatie komt per 1 januari 2015 te vervallen.

  De betaler moet dit belastingvoordeel doorgeven aan de ontvanger van de kinderalimentatie.

  De makkelijkste manier om je voor te stellen hoe dit gebeurt is dat je samen bij een scheiding gaat kijken hoeveel geld er in de beurs zit van de betaler. Als je dat weet reken je uit hoeveel je daar per kind uit mag halen. Dan komt de belastingdienst en stopt vaak nog extra geld in die beurs. De opdracht van de rechter is dan dat je dat geld van de belastingdienst erbij overmaakt.

  In de praktijk is het moeilijk vast te stellen hoeveel iemand echt gaat krijgen van de belastingdienst. De tarieven wijzigen immers. Hoeveel procent je betaalt verschilt ook nog eens.

  Daarom wordt dat bedrag in de praktijk niet uitgerekend maar wordt uitgegaan van vaste bedragen die je terug krijgt als de alimentatie wordt berekend. Als er niet genoeg in je beurs zit krijg je nu al helemaal niks terug van de belasting. Als je geld terug krijgt van de belasting is dit gemiddeld ongeveer 36 euro (per kind en per maand). Die 36 euro geef je dan samen met de kinderalimentatie aan degene die het krijgt.

  Per 1 januari 2015 krijgt niemand meer die 36 euro (gemiddeld) van de belasting. Er is niks meer extra beschikbaar om te betalen aan de ontvanger.

  In de opdracht van de rechter (de grosse) staat meestal ook vermeld hoe de alimentatie is berekend. In de praktijk staat het in het ouderschapsplan dat deel uitmaakt van de beslissing van de rechter.

  Straks is die opdracht misschien onduidelijk. Er staat in dat de kinderalimentatie wordt vastgesteld op een bepaald bedrag. Ook staat er vaak in welk bedrag de betaler daarvan beschikbaar moet stellen. (zonder belastingvoordeel)

  Minister Asscher is gevraagd om aan deze onduidelijkheid een eind te maken. Hij zegt dat gescheiden ouders dat het beste zelf kunnen regelen.

  Het is een politiek besluit geweest dat degene die kinderalimentatie betaalt het belastingvoordeel moet doorgeven aan de ontvanger. Het is een politiek besluit geweest om er straks geen belastingvoordeel meer voor te geven. Dan is het toch aan de politiek om de gevolgen daarvan te regelen?

  De betaler kan zich op het standpunt stellen dat hij of zij opdracht van de rechter heeft gekregen zoveel uit zijn beurs te halen en geen cent meer.
  De ontvanger kan zich op het standpunt stellen dat de rechter opdracht heeft gegeven een bedrag te betalen en geen cent minder.
  Uiteraard kan er een flink verschil zitten tussen deze twee bedragen.

  Gaat de minister nu wachten tot er ontelbare rechtszaken op de plank liggen? Gaat de minister nu wachten tot het LBIO overspoeld wordt met aanvragen om inning van achterstallige alimentatie over te nemen?

  Mijn idee daarover:

  De minister verplicht de ouders die het niet eens zijn de kinderalimentatie na 1 januari die te laten herberekenen door het LBIO. Dat kost de ouders samen ? 50 en bespaart de staat een hoop rechtszaken.
  Het is ook eerlijker voor wie zo?n rechtszaak niet ook nog kan betalen. Beide ouders moeten zich daarna dan aan die herberekening houden. Om het officieel te maken wordt deze herberekening ook naar de rechtbank gestuurd die het vastniet aan de originele grosse.

  Nu is er nog tijd om in het oor van minister Asscher te gaan roepen. Straks is de ellende niet meer te overzien.
  23 okt '14 - 15:47:07 / 23 okt '14 - 22:12:57
 2. bart
  De OA webmaster

  Toon alleen de berichten van bart
  Geef je reactie op dit artikel in dit onderwerp:

  >>LINK<<
Terug naar de lijst