provisie makelaar bij huren

provisie makelaar bij huren 

Onderwerp van Jeanette

BEHEERD DOOR:
bart
Terug naar de lijst
  1. Mijn dochter en haar vriend hebben een huurwoning gevonden via een makelaar. Nu moeten ze aan de verhuurder al een maand extra betalen als borg, dat is normaal.
    Maar nu moeten ze aan de makelaar ook bemiddelingskosten betalen ter grootte van een maand huur+btw, terwijl de makelaar voor de verhuurder werkt en dochter er maar 1,5u is geweest.
    Buiten proporties, want het gaat hier om bijna ? 1000,=!!
    Het schijnt niet te mogen maar het is niet strafbaar (?) en ze doen het allemaal.
    Wie weet hier meer van en heeft tips?
  2. wendy72
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van wendy72
    Is het in Amsterdam? Het is heel normaal dat de huurder een maandbedrag aan makelaar betaalt. Waar je in Amsterdam op moet letten of woning daadwerkelijk aan vrije sector eisen voldoet. De wonining moet aan een bepaald aantal puntenvoldoen. Op de site van de geemeente amsterdam kan je daar meer over vinden. Gaat vooral om aantal m2. Voldoet de wonng er niet aan bepaalt de gemeente wie er in komt en niet de verhurend makelaar. Vriendin van me had zo een geintje. De wonining die ze gehuurd hadden via makelaar viel niet in de vrije sector, dus ze mochten en niet blijven van gemeente. Ze hadden redelijk wat geld en energie in het opknappen gestoken en dat waren ze allemaal kwijt. Volgens mij voldoen alleen woningen bove de 75 m2 aan de eis en dan worden oppervlakten zoals gang en bv ketel/wasmachine ruimte niet mee gerekend voor het aantal m2. Ik had een goot appartement in ams maar door heel grote gang kwam ik op 74 m2 uit dus niet genoeg punten voor vrije sectorverhuur. Wij hebben toen een muur verplaatst zodat ik zonder gezeur van de gemeente kon verhuren aan een expat.
  3. Het is niet in A'dam nee, in Lisse.
    En ze moeten dus 2x een extra maand betalen!!
    Vervelend voor je vriendin zeg.
  4. Dee53
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van Dee53
    quote:
    Dit schreef Jeanette
    Het is niet in A'dam nee, in Lisse.
    En ze moeten dus 2x een extra maand betalen!!
    Vervelend voor je vriendin zeg.

    na mijn scheiding ben ik ook eerst gaan huren en moest ik ook iets van 1200 euro bemiddelingskosten betalen.
    Veel makelaars hebben het nu moeilijk dus ze zullen zoveel mogelijk klanten een poot proberen uit te draaien
  5. Soraya
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Soraya
    Klopt.... Officieel mag het niet, maar ze doen het toch. Er is zelfs een speciale website waar ook de top 5 verhuurmakelaars staan vermeld die op een soort van zwarte lijst staan.

    Ikzelf heb het ook elke keer moeten betalen & dat voor die 2 uurtjes.

    Als ik de rust heb gevonden, dan ga ik rechtsbijstand etc. inschakelen. Want ik wil het bij mijn vorige en huidige verhuurmakelaar terugvragen.

    >>LINK<<
  6. Dankjewel voor de link.
    Een stelletje boeven zijn het!
    Ze hebben nog niks getekend en toch wordt er gezegd dat als ze het niet doen, ze een halve maand huur moeten betalen!
    Toch een verkeerd vak gekozen?
  7. wendy72
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van wendy72
    Hoi,

    Lisse dan heb je het over de firma Interhouse gok ik met een zekerheid van 99 procent. Heb ooit tijdelijke, nog niet, getekende ( wel mondeling) huurovereenkomst afgezegd. Tjsa moest 450 euro betalen na het afzeggen van het huis. Het staat in hun voorwaarden als je inschrijft daar heb je voor getekend. Heb toen maar betaald. Veel geld maar voor mij was het goekoper dan via hun te gaan huren. Had inmiddels bij mijn ex afgedwongen dat ik enonze zoon, toen 13 maanden, nog een paar maanden in zijn huis mochten blijven.
  8. wendy72
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van wendy72
    De link gaat over huren in Amsterdam. Betreft InterHouse. In hun algemene voorwaarden onder artikel 2.1 staat dat een mondelinge overeenkomst ook geldig is. Vrees dat je dochter niet erg sterk staat, bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Aan de andere kant bij iedere verhuurderbureau ben je een maand huur kwijt. Het is niet anders...
  9. quote:
    Dit schreef wendy72
    De link gaat over huren in Amsterdam. Betreft InterHouse. In hun algemene voorwaarden onder artikel 2.1 staat dat een mondelinge overeenkomst ook geldig is. Vrees dat je dochter niet erg sterk staat, bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Aan de andere kant bij iedere verhuurderbureau ben je een maand huur kwijt. Het is niet anders...


    Is idd Interhouse ja...
  10. Soraya
    Geregistreerd

    Toon alleen de berichten van Soraya
    Er staat ook bij vermeld, wat je kan dan als je huurt buiten Amsterdam.

    1 Maand huur aan borg, dat is logisch & dat gaat naar de verhuurder.

    Maar om dan, als makelaar, 1 maand huur + 21% BTW als "bemiddelingskosten" te vragen voor anderhalf uur tot 2 uur werk wat hij/zij heeft gedaan (rondleiden bij bezichtiging & standaard contract uitprinten), is ook in mijn ogen veel te veel geld voor de geleverde dienst.

    quote:
    Dit schreef wendy72 De link gaat over huren in Amsterdam. Betreft InterHouse. In hun algemene voorwaarden onder artikel 2.1 staat dat een mondelinge overeenkomst ook geldig is. Vrees dat je dochter niet erg sterk staat, bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Aan de andere kant bij iedere verhuurderbureau ben je een maand huur kwijt. Het is niet anders...
  11. wendy72
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van wendy72
    Dat klopt dat het veel is. Als je je huis in de goede tijd verkocht had een makelaar er ook niet zoveel werk aan. Huis bekijken voor verkoop, contractje met verkoper maken, brochure in elkaar draai en een paar bezichtigingen en wat na werk. Voor die werkzaamheden werd dan een courtage van 1,4 procent van de verkoopprijs gerekend.

    Interhouse.. Zou ze toch maar betalen, ze zijn snel met het versturen van aanmaningen. Rotsvast wonen in Amsterdam kon er ook wat van. Ik had mijn appartement via hun aan expat verhuurd. Ik betaalde rotsvast een bedrag per maand zodat zij huur in bij mijn huurder. De expat betaalde netjes, maar Rotsvast vergat regelmatig de huur aan mij over te maken. Bij het volgende verhuur contract rechtstreeks zaken gedaan met werkgever expat.
  12. Wat ze doen, is onwettig. Het mag gewoon niet.
    Dus betalen hoeft niet, maar als je dan de woning niet krijgt... dat is een kwestie van afwegen.

    Na het krijgen van de woning kun je ze wel het geld terug vragen. Dat zullen ze waarschijnlijk niet vrijwillig doen, en dus moet je dan naar de rechter. Als het gezinsinkomen van de huurder in 2011 lager was dan ongeveer 24000 kom je hiervoor mogelijk in aanmerking voor een toevoeging (pro deo advocaat, zeg maar, alleen een eigen bijdrage betalen), tenminste... als je ook niet echt veel vermogen hebt.

    Mijn ervaring hiermee (er loopt nu een rechtszaak tegen de makelaar die heeft 'bemiddelt' bij de woning van mijn dochter) staat in eenzelfde draadje in Prive: >>LINK<<
Terug naar de lijst