Creatieve ondernemers in de recreatiebranche zoeken bijzondere plekken om te overnachten 

Ingezonden mededeling

Creatieve ondernemers in de recreatiebranche zoeken bijzondere plekken om te overnachten
Creatieve ondernemers in de recreatiebranche zoeken bijzondere plekken om te overnachten
Er zijn in Nederland tal van bijzondere locaties om te overnachten. Reizigers zijn meer en meer op zoek naar bijzondere accommodaties. boomhutten, vogelhuisjes, vliegtuigen die niet meer in gebruik zijn en zelfs oude wijnvaten: er wordt steeds weer iets nieuws bedacht. In Fryslân startte in 2020 een proef met pop-up hotelkamers in kerken, een initiatief van Heilige Nachten. Voor ondernemers in de recreatiebranche liggen op dit gebied veel kansen. Net als bij een Bitcoin koers moet je het juiste moment aanvoelen om in te stappen.

Provincie Fryslân stelde in 2020 45.000 euro subsidie beschikbaar voor de proef en de opstartfase. Hoewel het project nog steeds kerkbesturen en eigenaren zoekt die mee willen doen, heeft Jennemie Stoelhorst, één van de bedenkers van de unieke slaapbelevingen, inmiddels al verschillende gasten in Friese kerken kunnen ontvangen. Het ging om een proef met 15 kerken, van maart tot en met september 2020: 10 kerken die het concept van Heilige Nachten wilden proberen en 5 kerken die reeds hotel zijn.

Eredienst en overnachting
Heilige Nachten is een 'pop-up' concept. Zonder aantasting van de waarden van de kerk wordt een knusse 'huiskamer' gecreëerd waar mensen kunnen overnachten. Dit concept is dus mogelijk in leegstaande kerken, maar ook in kerken die nog in de eredienst zijn of die daarnaast nog andere activiteiten hebben. Stoelhorst is mede-eigenaar Heilige Nachten: "Geïnspireerd op een concept in Engeland willen wij ook in Nederland een tegenbeweging maken die de leegloop van kerken in een ander daglicht stelt. Veel kerken zijn bijzondere, mooie en imposante gebouwen met een lange geschiedenis. Hoe speciaal is het om de kerken op deze unieke manier beschikbaar te stellen voor het grote publiek, en dan ook nog eens 's nachts?"

In Nederland zijn tal van gebouwen die zich enorm goed lenen voor een bijzondere overnachting. Nu vakantie in Nederland weer immens populair is liggen er voor ondernemers in de recreatiesector op dit gebied veel kansen. Er zijn genoeg verborgen pareltjes die als bijzonder overnachting geschikt zijn. Zo is het bij beleggen in crypto's ook de onbekende Solana koers of Dogecoin koers kunnen onverwacht een mooi rendement opleveren.

Slapen in de toren
In Friesland is een kerkelijke gemeente die op eigen initiatief al meer dan drie jaar overnachtingen aanbiedt voor belangstellenden uit binnen- en buitenland. In de kerk van Schettens (niet verbonden aan Heilige Nachten) kunnen gasten een buitengewone overnachting beleven. "Het idee is een aantal jaren geleden ontstaan toen wij de kerk wilden restaureren. Als je zoveel geld aan restauratie uitgeeft, moet het ook een aanvullende functie hebben. Die is er gekomen in de vorm van een comfortabele overnachting in een kerkgebouw met een rijke historie en een eigen verhaal", vertelt kerkrentmeester André Buwalda, die zelf ook in Schettens woont.

Bijzonder is het dat de kerk niet alleen één keer per maand gebruikt wordt voor de eredienst, maar ook nog een eigen voorganger heeft. Waar gasten in een hotel alleen hun kamer privé hebben, hebben logés in Schettens de hele kerk voor zichzelf. In het preekgedeelte van het historische gebouw is een gezellig zitje ingericht en worden de gasten met een plaquette en een vitrine geïnformeerd over de historie van het gebouw en het dorpje.