Met welke zaken heb jij nog te maken sinds de echtscheiding? 

Ingezonden mededeling

Met welke zaken heb jij nog te maken sinds de echtscheiding?
Met welke zaken heb jij nog te maken sinds de echtscheiding?
Of je nu al lange tijd geleden een scheiding door hebt moeten maken of dat je kortgeleden de knoop hebt doorgehakt om uit elkaar te gaan, een echtscheiding gaat gepaard met veel emoties. Niet alleen voor jou, maar wanneer je kinderen hebt, is het ook voor hun een grote impact. Hoe ga je om met het geregel van allerlei zaken rondom de scheiding en hoe ga je om met je eigen emoties?

In deze blog bespreken we een aantal zaken die vaak bij een echtscheiding spelen en waar je een weg in moet vinden. Zodat jij voor jezelf een goede manier kunt vinden om de hele situatie te verwerken.

De opvoeding van de kinderen
Wanneer je samen met je ex-partner kinderen hebt gekregen, dan is het belangrijk om hen voorop te stellen. Of jij nu wel of niet de keuze hebt gemaakt van je partner te scheiden, je kinderen hebben niet die keuze gemaakt. Heb je nog thuiswonende kinderen, dan verandert er een heleboel voor ze. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch. Want bij wie gaan ze wonen en hoe vaak gaan ze naar de andere ouder? Welke afspraken maak je met je ex-partner om ervoor te zorgen dat de belangen van de kinderen vooropstaan, zonder dat zij het gevoel krijgen een partij te moeten kiezen? Zorg dat je dit goed met je ex-partner doorneemt en dat jullie je eigen gevoelens opzij zetten. Door op een redelijke en volwassen manier met elkaar het gesprek aan te gaan en concrete afspraken te maken, wordt de scheiding voor jullie kinderen toch een stukje draaglijker.

Wie gaat waar wonen?
De volgende grote zaak die na de kinderen komt, is het huis. Want heb je een koophuis waar je samen je geld en herinneringen in hebt zitten, dan moet daar een overeenstemming over komen. Wie blijft in dit huis wonen en wie gaat op zoek naar een ander huis? En zijn er nog kosten met betrekking tot het huis die nog betaald moeten worden? Is het in het verleden bijvoorbeeld vochtig in huis geweest en krijg je midden in de scheiding nog een rekening van de monteur die langs is geweest, hoe ga je dat dan onderling oplossen? Ook hier weer is het belangrijk om zonder emoties en met een volwassen blik naar de situatie te kijken om tot een goede middenweg te komen.

Een achtbaan van emoties
Een echtscheiding is een gebeurtenis die het hele gezin treft, en jou dus ook. Ben je de ene keer verdoofd door wat er allemaal is gebeurd, niet veel later barst je in huilen uit. Je zit in een achtbaan vol emoties die uiteenlopen van woede en verdriet tot opluchting. Hoe ga je daarmee om en met wie praat je over wat er nu allemaal is gebeurd? Ga naar een goede vriend of vriendin die met een objectieve blik naar de situatie kan kijken en je advies kan geven over de omgang met je ex-partner en over de opvoeding van je kinderen. En gebruik diegene af en toe als klankbord om alle gal over je ex-partner te spuwen. Na een scheiding is het goed voor te stellen dat je daar op zijn tijd ook je behoefte aan hebt.