Hoe kun je als alleenstaande ouder geld besparen? 

Ingezonden mededeling

Hoe kun je als alleenstaande ouder geld besparen?
Hoe kun je als alleenstaande ouder geld besparen?
Als alleenstaande ouder heb je veel kosten, maar vaak niet altijd veel inkomsten. Je zult zelf vast wel werken, maar je mist alsnog het inkomen van een partner. Het kan daardoor erg belangrijk zijn om zoveel mogelijk te besparen, wat je op veel manieren kunt doen. Zo kun je een energievergelijker gebruiken om te besparen op je energierekening, maar het is ook mogelijk om voor een geldbesparing te zorgen met behulp van de onderstaande tips.

Spaar regelmatig
Als je iets in de aanbieding ziet waarvan je weet dat het perfect is voor de verjaardag van je kind over acht maanden - koop het dan; als je iets ziet dat de kinderen leuk zouden vinden voor Sinterklaas, koop het dan nu. Met geld besparen is weinig en vaak de sleutel - het zal groeien en het wordt een gewoonte. Als je een enige ouder bent en geld verdient, verplaats dan op de betaaldag het overgebleven geld van het loon van de vorige maand naar je spaargeld. Dit moedigt je aan om binnen je maandelijkse inkomen te leven en een spaarpotje op te bouwen voor noodgevallen of om het gezin te verwennen.

Stop met kleine dingen
Je kunt niet alles hebben met een krap budget, zo simpel is het nu eenmaal. Door de niet-essentiële zaken weg te laten, kun je sparen voor iets speciaals. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om door de maand geen afhaalmaaltijden te nemen maar zelf te koken, waardoor je een keer per maand wel uit eten kunt gaan met je gezin of met vrienden. Een afhaaldrankje kan vervangen worden door een huisgemaakt drankje, maar een avondje uit is veel gezelliger. Ook kleine dingen als magazines en kranten kun je beter links laten liggen als je graag geld wilt besparen.

Ga voor gratis
Denk je dat er niet zoiets bestaat als een gratis lunch? Denk nog eens na. Er zijn tal van manieren om gratis spullen te krijgen, of je nu een alleenstaande ouder bent of niet. Als je weet waar lokale winkels hun verouderde eten dumpen, kun je letterlijk een gratis lunch krijgen. Je hoeft niet misselijk te worden bij de gedachte om de vuilnisbakken te plunderen, er zijn veel andere dingen die je gratis kunt krijgen, vooral als het om kleintjes gaat. Freecycle is bijvoorbeeld een geweldige uitvinding. Je kunt de 'aangeboden' lijsten doorzoeken en een 'gezocht' verzoek indienen. Ook op Marktplaats en Facebook worden genoeg gratis dingen aangeboden.

Koop koopjes
Helaas kunnen we niet alles gratis krijgen, maar dit komt op de tweede plaats. Bekijk lokale liefdadigheidswinkels, vooral als je kleintje nog niet is geïndoctrineerd door marketing van grote merken. Er zijn ook veel lokale Facebook-verkooppagina's met koopjes. Het doen van een grote maandelijkse shop helpt als enige ouder geld te besparen omdat je in bulk kunt kopen. Waar mogelijk is het bovendien een aanrader om te kiezen voor het huismerk. Dit is natuurlijk veel goedkoper, terwijl het ook nog eens praktisch hetzelfde is als een duur merk. Bulkaankopen kunnen aanvankelijk moeilijk zijn als je van week tot week leeft, maar je kunt het geleidelijk opbouwen en het wordt gemakkelijker naarmate je meer spaart.