De houseboat en elektrosloep zijn in opmars binnen de recreatiesector 

Ingezonden mededeling

De houseboat en elektrosloep zijn in opmars binnen de recreatiesector
De houseboat en elektrosloep zijn in opmars binnen de recreatiesector
Binnen de recreatiebranche is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp. Zowel ondernemers als vakantiegangers kiezen steeds vaker voor een vakantie die een kleine 'voetafdruk' op deze aarde achterlaat. De afgelopen twee jaar was die keuze misschien makkelijker te maken omdat we veel minder mochten vliegen naar tropische buitenlandse bestemmingen.

Wie als ondernemer actief is in de watersport heeft de afgelopen tijd flink mee kunnen liften op de populariteit van vakantie in eigen land. Veel buitenlandse grenzen waren gesloten en ook nu geldt nog steeds dat op vakantie naar het buitenland gaan gebonden is aan regels en beperkingen.

Schoon
Veel onderdelen van de watersport hebben een schoon en milieuvriendelijk imago. Daar kun je als ondernemer perfect op inspelen. Je hebt daarbij de actieve vakantiegangers die graag zeilen, surfen of suppen. Dat laatste is inmiddels een heuse hype geworden en wordt door veel mensen beoefend. Hier liggen voor bedrijven binnen de watersport mogelijkheden tot het verhuren van supboarden. Omdat het bij een grote groep vakantievierders nog relatief onbekend is kunnen aanvullend suplessen worden gegeven. Meteen een extra bron van inkomsten. Het is belangrijk om nu de markt te verkennen en in te stappen. Als ondernemer weet je dat inspelen op een nieuwe markt risico's met zich mee brengt. Maar net zoals de bitcoinmarkt met koersen zoals Ethereum koers, Ripple koers en Cardano koers moet je weten wanneer je rendement uit je investering kunt halen. En ja, je bent bij buiten recreatie altijd afhankelijke van weer en wind.

Varen
Voor zeilen en surfen ben je als ondernemer afhankelijk van de wind en of het tijdens de vakantieperiodes mooi weer is. Voor de minder sportieve vakantiegangers is gemotoriseerd varen in Nederland waterland heel populair. De kleine en grote jachten tuffen er in de zomer vrolijk op los. De jongere generaties varen graag met een snelle speedboot of een jetski. Lawaai- of snelheidsrecreatie is echter voor een grote groep vakantiegangers een bron van ergernis. Om maar niet te spreken over dieselende plezierjachten. Een groep ondernemers heeft inmiddels een overstap gemaakt naar duurzamere vaaralternatieven. Sinds een jaar of tien is de verhuur van elektrosloepen stapsgewijs toegenomen omdat het een stille en aangename manier van varen is. Als het mooi weer is wil de recreant namelijk maar één ding. Lekker op of in het water zijn. En wat is er dan leuker om met je vrienden een mooie vaartocht te maken. Dat kan van Zeeland tot op de Friese wateren. Een lekkere picknickmand, een koud drankje erbij en gaan met de boot. Het laatste waar je dan op zit te wachten is een ratelende en stotterende buitenboordmoter die dieselwalmen in je gezicht spuugt.

Houseboat
Juist in het rustige winterseizoen kun je je als ondernemer oriënteren op de mogelijkheden die watersport en waterrecreatie te bieden heeft. Waar een grote groep ondernemers, maar ook particulieren tegenwoordig veel geld in steekt zijn luxe vakantievilla's op een recreatiepark. Het water heeft z'n eigen variant in de vorm van een houseboat. Voor de liefhebbers van vakantie op het water een uniek onderkomen die vaak ook nog eens kan varen naar de plek die jou het beste bevalt.