Vlechtbrood
>>LINK<<
DIT HEB JE NODIG:
500 g tarwemeel
250 g bloem
450 g water (op kamertempratuur)
1 el gedroogde gist (circa 11 g)
½ tot ¾ el bakkerszout (10-12 g)
Scheutje zonnebloemolie (circa 30 g)
Wil je liever witbrood? Gebruik dan 750 g bloem en geen tarwemeel.
ZO GA JE TE WERK:
Stap 1: Kneden
Meng de ingrediënten en voeg scheutje voor scheutje het water toe. Kneed tot het een mooi en elastisch deeg is.
Dit kan met de hand of met de machine.
Stap 2: Voorrijs
Leg het deeg in een licht ingevette teil om ze te laten rijzen (bedekt met een schone, droge theedoek). Laat deze een half uur liggen.
Stap 3: Vormen
Duw de lucht uit het deeg en maak er een platte cirkel van. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol het deeg tot een strakke bol. Laat het deeg met de naad naar beneden even rusten.
Stap 4: Invetten
Vet het bakblik in met een klontje boter of magerine.
Stap 5: Narijs
Druk de deegbollen weer plat en rol het deeg zodat het mooi in het bakblik past. Leg het deeg in het bakblik en laat het daar minstens een half uur in liggen. Dit is de narijs. De narijs is klaar wanneer het deeg in volume verdubbeld is.
Stap 6: Bakken
Verwarm de oven op 225 graden (heteluchtoven op 200 graden). Zet de bakblikken met daarin het deeg op de bakplaat en schuif deze op de onderste riggel van de oven. Bak het brood voor 35 tot 45 minuten.
Wanneer het brood uit de oven komt haal je ze gelijk uit de blikken. Dan kunnen ze uitdampen en krijgen ze een knapperige korst.