Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief 

Onderwerp van Nathalie

Terug naar de lijst
 1. Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief
  Martine Delfos,Norbert Groot
  Categorie: Opvoeding
  ISBN:9789088504228
  Autisme is een veel voorkomend verschijnsel. Het is niettemin ook het meest onbegrijpelijke verschijnsel op het gebied van menselijk gedrag. Er wordt veel onderzoek naar autisme gedaan. Het is geen ziekte, zo wijst recent onderzoek uit, ook geen defect. Het is een genenpatroon dat leidt tot een vertraagde ontwikkeling. Dit is in overeenstemming met de theorie van het socioschema van Martine Delfos. Volgens deze theorie is het een vertraging op specifieke gebieden en een versnelde ontwikkeling op andere gebieden. Het gevolg is een reeks uiteenlopende 'mentale leeftijden' binnen ??n persoon, de MAS1P, Mental Age Spectrum within 1 Person.
  Deze visie biedt een geheel ander perspectief voor diagnose, behandeling en vooral ook opvoeding. Dit boek laat zien wat dit betekent voor het gedrag van mensen met autisme, de interpretatie daarvan, en de manier waarop mensen met autisme opgevoed of behandeld zouden kunnen worden. Praktijk en theorie rond autisme worden in dit boek sterk verweven. Daarbij wordt ingegaan op directe, concrete vragen uit de dagelijkse praktijk. Geprobeerd wordt de ervaringen van ouders te interpreteren, in een kader te plaatsen en te verdiepen.
 2. Erg goed boek. Het laat zien dat mensen met autisme zich anders ontwikkelen. Soms sneller, soms trager. Door op de ontwikkelleeftijd aan te sluiten kun je een kind helpen te groeien in zijn/haar ontwikkeling. Goed geschreven. Positieve benadering.
Terug naar de lijst