Prijsplafond geldt lang niet altijd tot 1200 kuub gas (?)  

Onderwerp van Fri1974

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
 1. Fri1974
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van Fri1974
  Dit pluk ik net (per ongeluk denk ik, ik weet niet meer hoe ik er terecht ben gekomen) van de website af van RTL nieuws en ik krijg maar geen vat op het artikel. Wie wel??

  Ondanks de belofte dat het prijsplafond voor gas en stroom gaat gelden voor een gebruik tot 1200 kuub gas per jaar en 2900 kilowattuur stroom, blijkt dat dit in de praktijk voor veel huishoudens niet het geval gaat zijn. Alleen mensen die een extreem gemiddeld energieverbruik hebben, krijgen hun rekening daadwerkelijk tot het plafond vergoed.

  Opgedeeld in twee periodes

  Dat is het gevolg van een ingewikkelde rekenmethode die het ministerie heeft bedacht om de uitvoering van het prijsplafond in goede banen te leiden.
  Het prijsplafond blijkt in feite opgedeeld te zijn in twee periodes. Eentje vóór je jaarafrekening en eentje erna. Die periodes zijn voor iedereen verschillend, want meestal krijg je je jaarafrekening op de dag in het jaar waarop je ooit het contract afsloot.
  De 1200 kuub gas die onder het prijsplafond vallen, zijn volgens een rekenmodel per dag verdeeld over het hele jaar, waarin is meegenomen dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer.
  En dat is belangrijk. Want bij je jaarafrekening mag de energieleverancier alleen het verlaagde tarief in rekening brengen voor het aantal kuub of kilowattuur (kWh) dat je volgens het model tot die dag maximaal had mogen verbruiken. Wat je niet hebt verbruikt, verlies je. Wat je meer hebt verbruikt, reken je af tegen je contractprijs.

  Onder het plafond, maar wel volle mep betalen

  Een voorbeeld kan dat duidelijker maken. Stel: je krijgt je jaarafrekening op 28 april. In de periode van 1 januari tot en met 27 april mag je onder het prijsplafond maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.

  Een huishouden dat in die periode 800 kuub gas heeft verbruikt en 1300 kilowattuur stroom zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de peperdure martkttarieven moeten afrekenen. Dus hoewel ze op dat moment nog onder de verbruiksgrenzen zitten voor een heel jaar, moeten ze toch al een deel van hun verbruik afrekenen voor prijzen boven het plafond.

  Voor de rest van het jaar resteert dan nog 1826 kilowattuur onder het prijsplafond en 553 kuub gas. Als datzelfde huishouden besluit om het vanaf dat moment zuiniger aan te doen en uiteindelijk uitkomt op een jaarverbruik van precies 1200 kuub en 2900 kilowattuur, dan hebben ze alsnog een deel (153 kuub en 226 kilowattuur) tegen het hoge tarief afgetikt. Over het hele jaar krijgen zij geen 1200m3 gesubsidieerd aan gas , maar slechts 1047. En maar 2674 kilowattuur stroom valt onder het plafond in plaats van de beloofde 2900.

  En omgekeerd werkt het precies hetzelfde. Een huishouden dat in de periode vóór de jaarnota zuiniger is geweest dan het rekenmodel voorspelt, mag de niet gebruikte kuubs niet meenemen naar de rest van het jaar. Dit huishouden heeft bijvoorbeeld maar 400 kuub verbruikt in de periode tot en met 27 april. Op dat moment vervalt 247 kuub gas onder het prijsplafond.

  Zuinig voorjaar bestraft

  Als dit huishouden in de loop van het jaar juist wat meer gaat stoken en uiteindelijk in heel 2023 precies 1200 kuub verbruikt, moet het alsnog de 247 kuub die niet zijn gebruikt voor de jaarnota kwam tegen het markttarief aftikken. Ondanks dat wederom het jaarverbruik niet uitkomt boven de grens die al maanden wordt gecommuniceerd.

  Wanneer krijg je dan wel het maximale aantal kuub en kilowattuur dat is beloofd gesubsidieerd? Alleen als je zowel voor als ná je jaarafrekening méér verbruikt dan wat het rekenmodel voorschrijft óf als je precies gemiddeld bent.

  Volgens het ministerie van Economische Zaken is het opdelen van het jaar bij de eindnota noodzakelijk, om boekhoudkundige redenen.
 2. Rose_s
  Geregistreerd

  Toon alleen de berichten van Rose_s
  Er zal vast meetellen, dat mensen massaal op elektrische kacheltjes zijn overgestapt.
  Ik denk dat, door er een ingewikkelde berekening op los te laten, dat uiteindelijk duurder is dan een jaargemiddelde te nemen.

  Maar goed we gaan het meemaken.

  >>LINK<<

  Dit lees ik bij het ministerie, iets minder ingewikkeld.
 3. Nou, daar zijn we dan mooi klaar mee.
 4. Rose_s
  Geregistreerd

  Toon alleen de berichten van Rose_s
  quote:
  Dit schreef Marlies
  Nou, daar zijn we dan mooi klaar mee.  Bij de link die ik net plaats is het minder ingewikkeld
 5. quote:
  Dit schreef Rose_s


  Bij de link die ik net plaats is het minder ingewikkeld

  `Duidelijker beschreven maar zal voor veel mensen een tegenslag zijn.

  Ik heb even teruggekeken, vorig jaar had ik in de eerste 4 maanden van het jaar een verbruik van 490 m3, dat is dus onder het plafond.
  Dit jaar doe ik echt zuiniger, maar hangt natuurlijk af of we een koude winter krijgen.
 6. Rose_s
  Geregistreerd

  Toon alleen de berichten van Rose_s
  quote:
  Dit schreef Marlies

  `Duidelijker beschreven maar zal voor veel mensen een tegenslag zijn.

  Ik heb even teruggekeken, vorig jaar had ik in de eerste 4 maanden van het jaar een verbruik van 490 m3, dat is dus onder het plafond.
  Dit jaar doe ik echt zuiniger, maar hangt natuurlijk af of we een koude winter krijgen.


  Ik verwacht dat ik wel onder het plafond blijf. Maar zelfs daarboven zijn de prijzen niet megahoog voor mij.
  Ik weet niet of het gunstig gaat uitpakken of juist niet.
 7. Fri1974
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van Fri1974

  Schiet mij maar lek..ik begrijp het nog steeds niet. Hoe komen ze aan die getallen in het rekenvoorbeeld?
 8. Wij krijgen onze jaarafrekening op 31 januari. Dat betekent dan dat we tot 31 januari 100 kuub gas (1/12 van 1200) tegen prijsplafondtarief afnemen en wat we daarboven verstoken tegen marktprijs. Ons jaarverbruik ligt wel onder de 1200 kuub, maar in januari zitten wij normaal gesproken tussen 200-150 kuub. Lekker danSmile.

 9. ArnoM
  Ik ben ik, niet jij

  Toon alleen de berichten van ArnoM
  quote:
  Dit schreef frida_m
  Wij krijgen onze jaarafrekening op 31 januari. Dat betekent dan dat we tot 31 januari 100 kuub gas (1/12 van 1200) tegen prijsplafondtarief afnemen en wat we daarboven verstoken tegen marktprijs. Ons jaarverbruik ligt wel onder de 1200 kuub, maar in januari zitten wij normaal gesproken tussen 200-150 kuub. Lekker danSmile.  Hoger verbruik in de winter wordt meegenomen in de berekening. Je mag dus die plafond niet zomaar door 12 delen. Zal voor januari eerder richting de 150 kuub gaan, omdat je in de zomer veel minder gas verbruikt.
 10. Dion
  Scribo ergo sum

  Toon alleen de berichten van Dion
  quote:
  Dit schreef frida_m
  Wij krijgen onze jaarafrekening op 31 januari. Dat betekent dan dat we tot 31 januari 100 kuub gas (1/12 van 1200) tegen prijsplafondtarief afnemen en wat we daarboven verstoken tegen marktprijs. Ons jaarverbruik ligt wel onder de 1200 kuub, maar in januari zitten wij normaal gesproken tussen 200-150 kuub. Lekker danSmile.  Volgens mij betaal je gewoon tegen je contractprijs.
  Als je nog een lopend contract hebt dat ver onder het prijsplafond zit, zijn dat je tarieven zolang het contract loopt.

  Pas bij een nieuw contract gaat het prijsplafond in.

  Zo staat het ook uitgelegd op de site van de overheid.
 11. quote:
  Dit schreef Dion


  Volgens mij betaal je gewoon tegen je contractprijs.
  Als je nog een lopend contract hebt dat ver onder het prijsplafond zit, zijn dat je tarieven zolang het contract loopt.

  Pas bij een nieuw contract gaat het prijsplafond in.

  Zo staat het ook uitgelegd op de site van de overheid.


  Ja, dat is logisch en daar had ik rekening mee gehouden. Onze contractprijs (variabel contract) vanaf 1 januari is 3,30 per kuub.
 12. nienkevb
  natuurlijk

  Toon alleen de berichten van nienkevb
  Ik heb mijn afrekening in april en op basis van mijn gebruik van vorig jaar blijf ik er net onder. En we zijn een stuk zuiniger. Ben benieuwd in april…
Terug naar de lijst