Nieuwe laptop (en dockingstation) voor Photoshop - titel aangepast (july 10th) 

Onderwerp van Carlita

BEHEERD DOOR:
rdolfijn
Terug naar de lijst
  1. Cees
    Oemoemenoemoe

    Toon alleen de berichten van Cees
    Hoi @Carlita,

    Fijn dat er hier waardevolle adviezen worden gedeeld
    .
    Zelf wil ik er ook nog een gedachte puntje aan toevoegen.
    Het valt me op dat je in de laptop / pc' s waar je over nadenkt kennelijk genoegen wil gaan nemen met niet heel veel geheugen.
    Als ik het goed heb gelezen was er een bij met een harde ssd schijf van 250 GB en een andere van 500 GB.

    Daar valt op zich mee te werken maar . . .. Bij een intern RAM geheugen (werkgeheugen) van 16GB , blijkt bij het werken met Photoshop dat die 16GB toch nog wat mager is !
    Je OS en andere toepassingen nemen van dat RAM geheugen al eerst een stuk af en vervolgens kan bij wat grotere of meerdere plaatjes ( werkstukken met 20 tot 50 of soms 70 lagen ) daar niet genoeg ruimte in dat RAM geheugen voor zijn.

    Adobe heeft dit probleem onderkend en daarom in Photoshop de mogelijkheid ingebouwd om het werkgeheugen als het ware uit te breiden door je harde schijven mee als geheugen te laten werken!

    Maar daarbij geldt dan dat een schijf van 250GB gauw vol is en daarmee gelijk die mooie extra functie niet optimaal werkt.

    Zelf heb ik , rekening houdend met deze instelling in Photoshop en de behoefte aan voldoende opslagruimte, 3 harde schijven in m'n laptopje .
    2x 300GB ssd schijven en 1x gewone ( langzame) schijf van 1 TB ,

    -1 ssd voor de snelheid van de werking van mijn OS en toepassingen .
    - De 2e heb ik haast alleen in gebruik voor die geheugen aanvulfunctie in Photoshop en tevens om bij het bewerken een snelle opslag te hebben , zodat ik snel heen en weer plaatjes kan laden of wegschrijven en het bewerken zo vlot loopt en je niet ellenlang hoeft te wachten.
    - En de gewone 1 TB harde schijf dient als echte opslag waar ik niet steeds mee werk . Alle bewerkte bestanden waarmee ik klaar ben ( dus niet meer bewerk) schrijf ik daar naartoe om zodoende mijn 2e schijf steeds vrij leeg te houden.

    Voor het fijn werken in Photoshop heb ik in de instellingen de vrije ruimte van de twee ssd schijven ingeschakeld.

    Daarnaast heb ik een NAS met 10 TB die meeloopt en steeds een kopie maakt van wat ik op de laptop doe. Een backup van mijn laptopje dus .
    Voor die opslag en backup kun je prima een losse harde schijf gebruiken zoals Rene ook aangaf .


  2. Carlita
    Passie voor boeken

    Toon alleen de berichten van Carlita

    Wat een adviezen, , t wordt er niet gemakkelijker op ;-)

    Advies van Rene_63 : 'Een externe harde schijf is een goede oplossing hiervoor bv een Western Digital Elements Portable 2TB', is opgevolgd, heb ik in huis.


    @Cees -
    mijn keuzes hadden een 500 SSD of een 1 TB,

    Het aantal lagen waar jij overschrijft, wow als dat me gaat lukken, als ik dat eenmaal kan dan ben ik een prof. en op dat moment ga ik daarmee, misschien verder kijken voor een high end laptop.

    @Wilm , ik heb je link bekeken, en t ziet er geweldig uit, qua nits wat minder geloof ik.

    Ik heb nu 3 potentials en daar wil ik uit gaan kiezen :

  3. Cees
    Oemoemenoemoe

    Toon alleen de berichten van Cees
    Het gaat hard met die lagen hoor. Smile
    De foto van de bankjes van Cootje heeft al iets van 30 lagen Smile

    Wat ik wel grappig vind is dat ik een beetje de indruk krijg dat je alle rand voorwaarden/ gewenstheden ( harde schijf , schermen , docking station ) Smile al voor elkaar hebt behalve . . . . . ..
  4. Carlita
    Passie voor boeken

    Toon alleen de berichten van Carlita

    Vannacht om 1 uur, was ik nog de specs aan het bestuderen ;-). Ik wil tot afronding komen...

    Inmiddels ben ik bij de Acer uitgekomen en een HP laptop..


    1
    Acer Swift 5 pro ultradunnen touchscreen (SF514-55T)

    >>LINK<<

    2.

    Acer TravelMate P6 Touchscreen Laptop | TMP614-51TG-G2 | Zwart

    >>LINK<<




    3.
    De HP optie

    >>LINK<<

    Volgens HP meneer, zou HP laptop op het dockingstation passen, als dat echt zeker is dan zou het een heel goede optie, dan ben ik van 'dat probleem (die uitdaging) af. Maar ik ben er niet gerust op, bij de 2013 sllim dock , staat bij 'compatible met' deze uitvoering niet vermeld.

    Qua laptop gaat mijn voorkeur uit naar de Acer-switft pro5 (de eerste link) wel iets minder SSD geheugen dan de 2e link, maar de processor is sneller (en 11 e generation)

    Optie 1 en optie 3, hebben volgens mij dezelfde processor. HP heeft 3 jaar garantie, maar accu kan niet worden vervangen (vind ik een min-punt).

    Wellicht als mijn photoshop kwaliteiten echt gaan verbeteren, zou ik er evt. nog voor kunnen kiezen om bij optie 1 een SSD kaart van 512 GB te vervangen door een 1 TB geheugen kaart.


    Nog een linkje voor werken op 2 extra schermen :

    >>LINK<<

    Een linkje naar dockingstation, wat me geschikt lijkt, gezien specs en reviews.

    >>LINK<<


    Thunderbolt 3 en USB-C Universal Docking Station met twee HDMI en Displayport uitgangen


    Edit :

    Ik zie net dat mijn 1e optie, ook mijn favoriet een uitvoering heeft met 1 TB, ik denk dat dit m gaat worden.

    Dit lijkt me de meest geschikte optie.
    11 jul '21 - 17:54:10 / 11 jul '21 - 18:41:34
  5. WilM
    Wa?

    Toon alleen de berichten van WilM
    Als je veel grafisch werk gaat doen, moet je ook letten op het videogedeelte.

    De Acer Swift heeft een Intel Iris Xe-videokaart (alhoewel ik ook GeForce MX350 lees; zou kunnen dat er 2 videokaarten in zitten, maar dat kan ik zo snel niet terugvinden in de specificaties) met gedeeld videogeheugen. Dat betekent dat de videokaart ook nog eens een deel van die 16 GB werkgeheugen afsnoept. Als Cees 16 GB voor Photoshop al mager vindt, dan is 16 GB minus een paar GB voor de videokaart nog een stuk magerder.

    In je mail van gisteren linkte je naar de Acer Predator Triton. Die heeft een RTX 2060-kaart die niet alleen ruim 4x zo snel is als de Iris Xe en de GTX350, maar ook nog eens 6 GB videogeheugen heeft. De CPU van de Predator is een generatie ouder dan van de Swift, maar toch nog zo'n 20% sneller (hexacore ipv quadcore). Daar staat dan weer tegenover dat de Predator 2x zo zwaar is en waarschijnlijk ook 2x zoveel stroom verbruikt (en dus ook meer warmte produceert).

    De Acer Travelmate die je linkte heeft inderdaad een wat tragere processor, maar ook nog eens een (iets) tragere videokaart (MX250; scheelt zo'n 10% met de MX350). Daar staat tegenover dat 'ie weer wel 2GB videogeheugen heeft.

    De HP is qua CPU en video gelijk aan de Swift. Voordeel is wel dat 'ie 2 Thunderbolt-poorten heeft (wauw, zeg ik zomaar iets positiefs over een HP-computer Smile).

    Nog iets om in overweging te nemen: de Swift heeft een glanzend scherm en de andere genoemde laptops een mat/ontspiegeld scherm. Als ik het goed heb begrepen heeft een glanzend scherm een betere kleurweergave, maar zelf vind ik het zwaar irritant om naar te kijken, omdat je hele omgeving erin weerspiegeld wordt; je wilt ook zeker geen raam achter je hebben (helaas spreek ik uit ervaring).

    Let ook op dat dat docking station uit je laatste link waarschijnlijk alleen maar goed werkt als de laptop een Thunderbolt-poort heeft. Ik kan in de specificaties van de Acers niet terugvinden dat er videosignalen over de USB-poort kunnen worden verstuurd; in dat geval heeft die docking station dus geen nut als je er beeldschermen op wilt aansluiten. Tenzij er bij de docking station nog software wordt geregeld die videosignalen over je USB weet te rommelen, maar dat gaat dan via je CPU en zul je merken in performance.
    11 jul '21 - 18:59:22 / 11 jul '21 - 19:24:10
  6. WilM
    Wa?

    Toon alleen de berichten van WilM
    quote:
    Dit schreef ArnoM
    Video over usb-c werkt alleen als dit een thunderbolt poort is. Die naam moet je dan wel tegenkomen.

    Dat is niet 100% waar.

    Thunderbolt zou je kunnen zien als een USB-C-poort met een gegarandeerd pakket aan functies. Worden niet alle functies ondersteund, dan mag het geen Thunderbolt-poort worden genoemd. Je kan in dat geval bijvoorbeeld een USB-poort hebben die DisplayPort ondersteunt, maar geen Power Delivery. Via die USB-poort kun je dan wel een beeldscherm aansluiten maar niet je laptop opladen.

    Staat er Thunderbolt in de specificaties, dan zit je dus sowieso goed.
  7. Carlita
    Passie voor boeken

    Toon alleen de berichten van Carlita

    quote:
    Dit schreef Cees
    Het gaat hard met die lagen hoor. Smile
    De foto van de bankjes van Cootje heeft al iets van 30 lagen Smile

    Wat ik wel grappig vind is dat ik een beetje de indruk krijg dat je alle rand voorwaarden/ gewenstheden ( harde schijf , schermen , docking station ) Smile al voor elkaar hebt behalve . . . . . ..


    Haha...idd...De volgorde is nog andersom 😉,

    Maar de insteek was eerst een goede werkplek voor mn baan te creëren...

    Toen ik die had...en toen ik die leuke photoshop cursus deed 😍, en mn laptop traag bleek en af en crashte , leek t mij een mooi moment (na 7 jaar voor nieuwe laptop....

    Maar dat zoo moeilijk zou zijn, vooral dat Dockingstation gedoe 🙄🤔🙄, daar verbaas ik me zo over...

    In mijn beleving is dat 'gewoon' een soort van verdeelxentrum...

    Maar begrijp dat niet waarom r soms wel en soms niet compatibel is 🤔.


    I
  8. Carlita
    Passie voor boeken

    Toon alleen de berichten van Carlita

    quote:
    Dit schreef WilM
    Als je veel grafisch werk gaat doen, moet je ook letten op het videogedeelte.

    De Acer Swift heeft een Intel Iris Xe-videokaart (alhoewel ik ook GeForce MX350 lees; zou kunnen dat er 2 videokaarten in zitten, maar dat kan ik zo snel niet terugvinden in de specificaties) met gedeeld videogeheugen. Dat betekent dat de videokaart ook nog eens een deel van die 16 GB werkgeheugen afsnoept. Als Cees 16 GB voor Photoshop al mager vindt, dan is 16 GB minus een paar GB voor de videokaart nog een stuk magerder.

    In je mail van gisteren linkte je naar de Acer Predator Triton. Die heeft een RTX 2060-kaart die niet alleen ruim 4x zo snel is als de Iris Xe en de GTX350, maar ook nog eens 6 GB videogeheugen heeft. De CPU van de Predator is een generatie ouder dan van de Swift, maar toch nog zo'n 20% sneller (hexacore ipv quadcore). Daar staat dan weer tegenover dat de Predator 2x zo zwaar is en waarschijnlijk ook 2x zoveel stroom verbruikt (en dus ook meer warmte produceert).

    De Acer Travelmate die je linkte heeft inderdaad een wat tragere processor, maar ook nog eens een (iets) tragere videokaart (MX250; scheelt zo'n 10% met de MX350). Daar staat tegenover dat 'ie weer wel 2GB videogeheugen heeft.

    De HP is qua CPU en video gelijk aan de Swift. Voordeel is wel dat 'ie 2 Thunderbolt-poorten heeft (wauw, zeg ik zomaar iets positiefs over een HP-computer Smile).

    Nog iets om in overweging te nemen: de Swift heeft een glanzend scherm en de andere genoemde laptops een mat/ontspiegeld scherm. Als ik het goed heb begrepen heeft een glanzend scherm een betere kleurweergave, maar zelf vind ik het zwaar irritant om naar te kijken, omdat je hele omgeving erin weerspiegeld wordt; je wilt ook zeker geen raam achter je hebben (helaas spreek ik uit ervaring).

    Let ook op dat dat docking station uit je laatste link waarschijnlijk alleen maar goed werkt als de laptop een Thunderbolt-poort heeft. Ik kan in de specificaties van de Acers niet terugvinden dat er videosignalen over de USB-poort kunnen worden verstuurd; in dat geval heeft die docking station dus geen nut als je er beeldschermen op wilt aansluiten. Tenzij er bij de docking station nog software wordt geregeld die videosignalen over je USB weet te rommelen, maar dat gaat dan via je CPU en zul je merken in performance.


    Dat moet ik weer even laten landen hoor 🤔,

    - Acer Swift 5 pro SF 514-55T (512GB) heeft Thunderbolt 4 (1)
    - Acer Swift 5 SF 514-55T (1TB) heeft Thunderbolt 4(1)

    - Acer travelmate p6 heeft 2 Thunderbolt 3

    - Hp elitebook heeft 2 Thunderbolt 4 met USB -C

    Ik ben nog even aan het denken waarom de Acer Predator Triton afviel, dat was vanwege de helderheid, lager aantal nits, en dat is juist bij photoshop fijn , 'hoog' nitsgehalte
    Smile (als ik t goed begrijp)

    Ik moet glimlacen om jou w glimlach bij de Nitra (jouw Nitra).

    Als ik naar de thunderbolts kijk, dan lijkt de travelmate minder aantrekkelijk. En HP, dus toch handig (want 2 thunderbolts).

    Mischien morgen nog eens bellen (of een mailtje) met HP of huidig dockingstation (2013 slim dock) echt wel compatible is met HP elitebook, alhoewel t min punt blijft dat de accu niet vervangen kan worden.


    Over video geheugen moet ik nog wat lezen, ik weet niet of ik t begrijp

    Nog steeds staan zijn de 'Acers' favoriet...
    11 jul '21 - 21:11:26 / 11 jul '21 - 21:46:00
  9. Cees
    Oemoemenoemoe

    Toon alleen de berichten van Cees
    quote:
    Dit schreef WilM
    Als je veel grafisch werk gaat doen, moet je ook letten op het videogedeelte.

    De Acer Swift heeft een Intel Iris Xe-videokaart (alhoewel ik ook GeForce MX350 lees; zou kunnen dat er 2 videokaarten in zitten, maar dat kan ik zo snel niet terugvinden in de specificaties) met gedeeld videogeheugen. Dat betekent dat de videokaart ook nog eens een deel van die 16 GB werkgeheugen afsnoept. Als Cees 16 GB voor Photoshop al mager vindt, dan is 16 GB minus een paar GB voor de videokaart nog een stuk magerder.

    In je mail van gisteren linkte je naar de Acer Predator Triton. Die heeft een RTX 2060-kaart die niet alleen ruim 4x zo snel is als de Iris Xe en de GTX350, maar ook nog eens 6 GB videogeheugen heeft. De CPU van de Predator is een generatie ouder dan van de Swift, maar toch nog zo'n 20% sneller (hexacore ipv quadcore). Daar staat dan weer tegenover dat de Predator 2x zo zwaar is en waarschijnlijk ook 2x zoveel stroom verbruikt (en dus ook meer warmte produceert).

    De Acer Travelmate die je linkte heeft inderdaad een wat tragere processor, maar ook nog eens een (iets) tragere videokaart (MX250; scheelt zo'n 10% met de MX350). Daar staat tegenover dat 'ie weer wel 2GB videogeheugen heeft.

    De HP is qua CPU en video gelijk aan de Swift. Voordeel is wel dat 'ie 2 Thunderbolt-poorten heeft (wauw, zeg ik zomaar iets positiefs over een HP-computer Smile).

    Nog iets om in overweging te nemen: de Swift heeft een glanzend scherm en de andere genoemde laptops een mat/ontspiegeld scherm. Als ik het goed heb begrepen heeft een glanzend scherm een betere kleurweergave, maar zelf vind ik het zwaar irritant om naar te kijken, omdat je hele omgeving erin weerspiegeld wordt; je wilt ook zeker geen raam achter je hebben (helaas spreek ik uit ervaring).

    Let ook op dat dat docking station uit je laatste link waarschijnlijk alleen maar goed werkt als de laptop een Thunderbolt-poort heeft. Ik kan in de specificaties van de Acers niet terugvinden dat er videosignalen over de USB-poort kunnen worden verstuurd; in dat geval heeft die docking station dus geen nut als je er beeldschermen op wilt aansluiten. Tenzij er bij de docking station nog software wordt geregeld die videosignalen over je USB weet te rommelen, maar dat gaat dan via je CPU en zul je merken in performance.


    Goed van je @WilM ! Smile

    Een zorg over die videokaart die ik ook had maar na mijn verhandeling over opslag capaciteit. dacht ik daar pas aan.
    Fijn dat jij dat nu nog weer te berde brengt !

    Voel me daar ook wat naar over omdat ik wel een extra Nvidia videokaart heb die dus heel wat geheugen levert voor het goed tonen van de plaatjes , met zoals je terecht opmerkt, geen verlies voor mijn RAM geheugen .

    Het lastige is gewoon dat Photoshop een erg zwaar en veeleisend programma is. Smile


  10. WilM
    Wa?

    Toon alleen de berichten van WilM
    quote:
    Dit schreef Carlita
    - Acer Swift 5 pro SF 514-55T (512GB) heeft Thunderbolt 4 (1)
    - Acer Swift 5 SF 514-55T (1TB) heeft Thunderbolt 4(1)

    Argh, waarom zetten ze dat wel in het marketing-hoeraverhaal, maar niet in de technische specificaties? Ik wil geen hoeraverhalen horen, ik wil keiharde specs zien! Smile

    quote:

    Ik ben nog even aan het denken waarom de Acer Predator Triton afviel, dat was vanwege de helderheid, lager aantal nits,

    ...en geen Thunderbolt, dat is ook wel lastig...

    Als ik het goed heb, heeft de Predator Triton 300 een helderheid van rond de 286 nits, zit de Swift 5 Pro op 340 (alhoewel ik in tests ook 324 en 437 heb gezien) en zou de HP rond de 400 nits doen.
    Heb je het geld ervoor over, dan zou je de Predator Triton 500 kunnen overwegen; als ik het goed lees, haalt die 1600 nits. Maar qua prijs haalt 'ie ook vrij gemakkelijk de 2000 euro; da's dan weer minder fijn.

    En in hoeverre is de helderheid van het laptopscherm belangrijk als je er twee monitors naast hebt? Dat wordt het relevant hoe vaak je "onderweg" zit te photoshoppen.

    quote:

    Mischien morgen nog eens bellen (of een mailtje) met HP of huidig dockingstation (2013 slim dock) echt wel compatible is met HP elitebook, alhoewel t min punt blijft dat de accu niet vervangen kan worden.

    Kan dat bij de Acers wel dan? Bij mijn Nitro in ieder geval niet (nou ja, met een schroevendraaier en een soldeerbout kom je een eind, maar ik denk niet dat ze dat "vervangbaar" noemen). Ik denk dat verwisselbare accu's steeds zeldzamer gaan worden. Ten eerste omdat de laptops efficiënter en de accu's beter worden en het daardoor minder hard nodig is om een reserve-accu bij je te hebben. Ten tweede, omdat een accu dan een eigen behuizing en stekker nodig heeft. Dat is extra gewicht, kost extra ruimte en geeft een grotere kans op storingen. Ten derde, omdat accu's dan beter weggewerkt kunnen worden in loze ruimtes in je laptop, waardoor de afmetingen van de laptopbehuizing nog verder geminimaliseerd kunnen worden. Ten vierde, omdat er dan geen circuit van merkloze accu's ontstaat, waardoor de fabrikant alles beter in eigen hand kan houden (met als nadeel dat ze dan wel hogere prijzen voor reparaties kunnen vragen).

    quote:

    Over video geheugen moet ik nog wat lezen, ik weet niet of ik t begrijp

    Een videokaart heeft geheugen nodig om het beeld dat op je monitor verschijnt op te bouwen. Maar niet alleen het beeld waar je op dat moment naar zit te kijken, ook alle fragmenten die nodig zijn om het beeld samen te stellen worden erin opgeslagen. Kijk bijvoorbeeld naar Windows. Van elk afzonderlijk venster wordt het beeld opgeslagen in het geheugen, zodat het voor de computer heel eenvoudig wordt om vensters over elkaar heen te schuiven. Er hoeft dan alleen te worden berekend welk deel van een venster zichtbaar is en dat deel wordt dan overgekopieerd in het geheugen. Als die vensters niet kant en klaar in het geheugen zouden staan, zou de computer ook nog steeds van elk venster de inhoud moeten bepalen. En als je een film kijkt op je computer is het ook wel handig als hij de beelden van de komende paar seconden al in het geheugen heeft staan, zodat de film soepel blijft doorlopen als de harde schijf even hapert. De echte grootverbruikers van (video)geheugen zijn grafische software en games.

    Er zijn twee manieren waarop een videokaart aan dat geheugen kan komen: hij kan het lenen van de computer (shared) of de videokaart kan zijn eigen geheugen hebben (dedicated). De voordelen van shared geheugen zijn dat het goedkoper is, en dat het goedkoper is. Een paar nadelen: het geheugen dat de videokaart leent bij de computer kan niet worden gebruikt voor de software die op dat moment draait, computergeheugen is doorgaans een stuk trager dan videogeheugen, en de videokaart moet het geheugen dat hij wil gebruiken reserveren/aanvragen bij de geheugenbeheerder van de computer, wat ook een (iets) vertragende factor is.

  11. WilM
    Wa?

    Toon alleen de berichten van WilM
    quote:
    Dit schreef Carlita
    Maar dat zoo moeilijk zou zijn, vooral dat Dockingstation gedoe 🙄🤔🙄, daar verbaas ik me zo over...

    In mijn beleving is dat 'gewoon' een soort van verdeelxentrum...

    Maar begrijp dat niet waarom r soms wel en soms niet compatibel is 🤔.

    Dat is de schuld van de vooruitgang. Smile

    Vroeger had zo ongeveer ieder model laptop zijn eigen docking station met een ontzettend moeilijke stekker waardoor alle signalen konden worden uitgewisseld tussen docking station en laptop. Dat was lastig. Het was ook niet goed mogelijk een docking station te maken waar elke laptop op paste, omdat elk model laptop verschilde in afmetingen en ontwerp (lees: plaats van de aansluitingen).

    Wel heeft inmiddels elke laptop de beschikking over USB (volgens mij heb ik op zolder nog een museumstuk zonder USB-poorten liggen). USB is ontworpen om het gemakkelijker te maken om randapparatuur aan te sluiten, maar is niet bedoeld voor video. In de tussentijd is ook Thunderbolt ontworpen, en vanaf versie 3 maakt Thunderbolt gebruik van de USB type C-connector (die met de afgeronde hoeken). Dat geeft natuurlijk aanleiding tot verwarring, en daardoor is besloten om bij USB 4 een bundeling te maken van USB 3 en Thunderbolt. USB 4 is dus eigenlijk niet een eigen data-overdrachtprotocol, maar meer een doorgeefluik van andere protocollen, zoals USB 3.2 en Thunderbolt (dat zelf weer een bundeling is van DisplayPort- en PCI Express-signalen).

    Het is een beetje een ingewikkeld verhaal geworden, geloof ik, maar de strekking is dat het een wonder is dat er überhaupt dingen compatibel zijn met elkaar. Smile
  12. Cees
    Oemoemenoemoe

    Toon alleen de berichten van Cees
    Nog even een laatste overdenking.

    Bedenk je goed hoe je je computer wil gaan gebruiken !
    Als je echt steeds met twee beeldschermen wil werken is in mijn optiek een laptop niet handig en kun je echt veel beter een PC kopen !
    Een pc heeft veel meer te bieden voor de prijs die je denkt uit te geven ten opzichte van een laptop !

    Dus als je niet heel veel gaat reizen , maar juist thuis met die twee schermen optimaal wilt werken koop dan een PC ! Smile
Terug naar de lijst