zelf zuurkool maken

zelf zuurkool maken 

Onderwerp van xxxxx

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
  1. SFR
    Abonnee

    Toon alleen de berichten van SFR
    Lees net in de VK een artikel over hoe 'hip' het is om zelf te fermenteren of te wecken.

    Rode zuurkool:
    1 kilo fijngesneden rode kool mengen met drie schijfjes zoete appels,
    drie gesnipperde uien, 1 eetlepel speculaaskruiden, vier hele laurierblaadjes en 20 gram fijne zeezout.

    Laat dit 10 minuten staan totdat het goed vochtig is.

    Schep het in een grote pot en druk het goed aan. Zorg dat de pot voor slechts 3/4 gevuld is.
    Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een dichtgeknoopt diepvrieszakje met zout water.
    Dek de pot losjes af met een deksel of stuk kaasdoek.

    Laat de pot bij kamertemperatuur fermenteren. Na drie dagen heb je zuurkool voor salades, als je de kool zuur genoeg vind.
    Voor een stamppot dient de pot zes weken te staan.

    Is de smaak goed, zet de pot dan in de koelkast. Dan stopt het fermentatieproces.

    Je kan vari?ren met specerijen. Bedenk wel dat de smaak hiervan sterker wordt naarmate het fermentatieproces verder gaat.

    ~~~~

    Dit is een recept uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij.

    Copyrigt @ Volkskrant
Terug naar de lijst