Witlof
300 gr (mager)rundergehakt
1 grote ui
1 el olijfolie
500 gr witlof
1 rode paprika
100 gr gerookte ham
100 gr geraspte kaas
75 gr roomkaas
150 ml kookroom
1 el mosterd
50 gr geraspte mozzarella
zout en peper naar smaak
optioneel: lente-ui
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd op een snijplank de ui en paprika in kleine stukjes. Pak vervolgens de witlof, verwijder de buitenste bladeren en de uiteindes eraf. Snijd elke stronk doormidden en verwijder met een scherp mesje de bittere kern. Snijd de witlof ten slotte in kleinere stukjes.
Verwarm een el olijfolie in een grote hapjespan en voeg de gesneden ui toe. Bak de ui totdat het begint te verkleuren en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt in ca. 3-5 minuten gaar en voeg dan de gesneden paprika en witlof toe. Bak de groente 5 minuten mee en laat daarna het overtollige vocht in de pan uitlekken. Snijd dan de gerookte ham in kleine stukjes en voeg dit toe aan het gehakt en de groente in de pan.
Pak nu een kleine steelpan en verwarm hierin de kookroom, roomkaas en geraspte kaas. Zet het vuur laag en breng dit aan de kook. Kook de kaassaus totdat de geraspte kaas in het pannetje is gesmolten. Haal dan het pannetje van het vuur en voeg al roerend de mosterd toe.
Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk vervolgens de kaassaus over het gehaktmengsel en bestrooi met de geraspte mozzarella. Bak de witlofschotel 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de witlofschotel na het bakken eventueel met gesneden lente-ui.
-
4 apr '22 - 07:51:46
-
Prei
500 gr mager rundergehakt
125 gr spekreepjes
4 stengels prei
250 gr champignons
4 tl kerriepoeder
3 eieren (M)
100 ml slagroom
75 gr geraspte kaas
zout en peper naar smaak
Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Voeg vervolgens de gerookte spekreepjes toe aan een koekenpan en bak deze knapperig. Laat het overtollige vet uitlekken en voeg daarna het rundergehakt toe. Bak het gehakt gaar.
Snijd ondertussen de champignons en prei in kleine stukjes en voeg dit samen met de kerrie toe aan de koekenpan. Bak de groente onder voortdurend omscheppen beetgaar. Klop ondertussen de eieren in een grote kom los met de slagroom. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe het prei-gehakt mengsel in een ovenschotel en giet de losgeklopte eieren hier overheen. Bak de ovenschotel ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de schotel na het bakken in 4 stukken en genieten maar!
4 apr '22 - 07:53:01 -
Sperziebonen
600 gr sperziebonen
250 gr champignons
125 gr spekreepjes
2 sjalotten, fijngesneden
250 ml kookroom
50 gr roomkaas
30 gr geraspte parmezaanse kaas
zout en peper naar smaak
optioneel: cayennepeper naar smaak
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd dan de champignons in plakjes en de ui in kleine blokjes. Pak vervolgens een grote koekenpan en bak hierin de spekjes gaar en knapperig. Doe de spekjes na het bakken in een kom en dep het overtollige vet weg.
Bak in dezelfde koekenpan boven een middelhoog vuur de gesneden ui en champignons binnen ca. 3 minuten gaar. Voeg dan de kookroom, roomkaas en kruiden toe aan de pan. Breng dit al roerend aan de kook en kook ca. 4 minuten, totdat de saus begint in te dikken. Zet dan het vuur laag en laat nog eens 6-8 minuten sudderen om de saus verder in te dikken.
Pak ondertussen een grote pan en vul deze met water. Voeg de sperziebonen en een snufje zout toe aan de pan en kook de sperziebonen ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen na het koken goed uitlekken en dep indien nodig droog met een vel keukenpapier.
Voeg vervolgens de gekookte sperziebonen toe aan de pan met de champignonsaus en meng dit met een spatel goed door elkaar. Schep de inhoud van de pan in een ovenschotel en bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal na 15 minuten de schotel uit de oven en bestrooi met de gebakken spekjes en parmezaanse kaas. Doe de ovenschotel dan weer terug in de oven en bak nog eens 5 minuten. Verdeel na het bakken in 4 porties. Eet smakelijk!
4 apr '22 - 07:54:54 -
Deze is ook zalig.
Ovenschotel met courgette en kip
300 gr kipblokjes
350 gr champignons
3 middelgrote courgettes
1/2 ui
2 el olijfolie
250 slagroom
50 ml water
1/2 blokje kippenbouillon
85 gr geraspte gruyère
zout en peper naar smaak
optioneel: arrowroot of maizena
Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Snijd op een grote snijplank de champignons in plakjes, de courgettes in blokjes en de ui in kleine stukjes. Verwarm vervolgens een el olijfolie in een grote koekenpan en voeg de champignons en ui toe. Bak dit 4-6 minuten, totdat ui begint te verkleuren. Voeg dan de courgette blokjes toe en bak dit 8-10 minuten mee.
Laat het na het bakken het overtollige vocht uit de pan uitlekken. Schep de gebakken groente in een kom en maak de pan schoon. Zet de pan weer op het vuur en voeg een el olijfolie toe. Voeg dan de kipblokjes toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Bak de kipblokjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
Voeg de blokjes na het bakken toe aan de kom met de groente en pak dan een grote steelpan. Zet de steelpan op een laag vuur en schenk de slagroom in de pan. Voeg de kippenbouilllon en het water toe aan de pan en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, totdat de saus is ingedikt. Voeg dan de helft van gruyère toe aan de pan en roer dit voorzichtig door de saus. Als de saus te dun is kun je eventueel een tl arrowroot of maizena toevoegen.
Laat nu het overtollige vocht uit de kom met de groente en kip uitlekken. Verdeel vervolgens de gebakken groente en kipblokjes over een ovenschotel en breng op smaak met zout en peper. Schenk de kaassaus over de groente en kip en strooi ten slotte de rest van de gruyère over de schotel. Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken in 4 porties en genieten maar!4 apr '22 - 08:50:44