De Consumentenbond liet in haar lab 49 bouillonblokjes testen op zoutgehalte. Het ging om groenteblokjes, rund en kip. Dit zijn de bevindingen!
Een echte bouillon wordt gemaakt als aftreksel van groenten en/of vlees, kruiden en specerijen. Wat voegt een kant-en-klaar bouillonblokje uit de supermarkt toe aan je eten? Bij vleesgerechten nauwelijks vlees: een blokje bevat nog geen 0,5% vleesextract. Wel zout: de meeste blokjes zitten ruim boven de 40%. Verder bevatten ze veel zetmeel, vet, smaakversterker en suiker en een beetje groente en kruiden.
Te veel zout verhoogt de bloeddruk en verhoogt zo de kans op hart- en vaatziekten, en bovendien kan het je nieren beschadigen en voor botontkalking zorgen. In plaats van een zoutrijk bouillonblokje te gebruiken, loont het wellicht meer om gewoon zelf zout toe te voegen. Bouillonblokjes zijn eigenlijk bedoeld om smaken en aroma's toe te voegen.
>>LINK<<
-
6 mei '19 - 10:04:22
-
Bekend verhaal
Behalve de "minder zout" blokjes, die bevatten n?g ruim 1/3e zout. Daar was ik verbaasd over6 mei '19 - 10:09:33 -
Zucht.
Zout is veel minder ongezond dan iedereen denkt. Zout de schuld geven is simplistisch.6 mei '19 - 10:11:28 -
quote:
Dit schreef Tinus
Zucht.
Zout is veel minder ongezond dan iedereen denkt. Zout de schuld geven is simplistisch.
Uit welke bron komt deze informatie?6 mei '19 - 10:15:44 -
Alle voorbewerkte voedingsmiddelen zijn m.i. duur en slechter voor een mens als gewoon zelf klaarmaken en weten wat je er in doet.
Maar het is/lijkt zo makkelijk, alle zakjes, blokjes en potjes.
Door de voedselallergie van mijn zoon was ik genoodzaakt om de gemakszakjes niet te gebruiken. Vooral door E 621 een smaakversterker die maakt dat je geen verzadigingsgevoel meer krijgt maar juist door wilt eten van dat product.
En alles waar te voor staat.....zout is nodig, alleen het zit al in zoveel dingen toegevoegd, soms in grote mate, dat het dan weer schadelijk(er) wordt.
6 mei '19 - 10:24:23 -
quote:
Dit schreef LeonieCH
Uit welke bron komt deze informatie?
Zie bijvoorbeeld dit soort linkjes: >>LINK<< >>LINK<< >>LINK<<
Het lijkt er - genuanceerd- op, dat mensen die eenmaal slechte nieren hebben, inderdaad baat hebben bij zoutarm eten. Maar zout is geen 'onafhankelijke factor'.6 mei '19 - 10:42:04 -
Dank je voor de links Tinus
6 mei '19 - 10:46:28 -
-
Ik vind het prima smaakversterkers.
6 mei '19 - 12:59:44 -
ik gebruik tegenwoordig LO Salt (66% minder natrium)
6 mei '19 - 13:24:29 -
quote:
Dit schreef Dee53
ik gebruik tegenwoordig LO Salt (66% minder natrium)
Heb je hoge bloeddruk?6 mei '19 - 14:35:19 -
quote:
Dit schreef Tinus
Heb je hoge bloeddruk?
In dat geval nemen we gewoon nog een glaasje rode wijn...6 mei '19 - 14:44:40