Messen(set) 

Onderwerp van Rene_63

BEHEERD DOOR:
leeuwin70
Terug naar de lijst
 1. Rene_63
  Al doende leert men

  Toon alleen de berichten van Rene_63

  quote:
  Dit schreef foetske
  Ik heb zelf een aantal jaren in de ontwikkeling van messen gezeten.
  Als we het over messen hebben, ongelegeerd 0,4-0,8 % koolstofstaal is het meest slijtvaste,wordt nauwelijks bot maar breekt als t valt. 0,2 % koolstof gaat al stukken beter qua vallen overleven: dit zijn de roestende schilmesjes en zakmessen.
  Wil je echter roestvaststaal,minder slijtvast maar if you prefer shine above sharpness dan:

  Sabatier, wat je noemt, is een verzamelnaam, net zoals Laguiole en bijvoorbeeld Solingen (ook plaatsnaam)

  Voor koksmessen zijn er feitelijk drie topmerken: Kai, Victorinox en DiamantSabatier.

  Kai is Japans, licht en sterk. Dat lichte moet je aanstaan. Vaak zijn lichte messen het meest vermoeiend, al klinkt dat raar. Maar een zwaar mes bewaart de bewegingsenergie wanneer je neweegt vóórdat je snijdt.
  Kai is scherp maar wat minder slijtvast.

  Victorinox, idd van Karl Elsener, uit Zwitserkland die ook de zakmessen maakt.Sterk, qua zwaarte een middenklasser, slijtvastheid top. Stabiel, fijn mes.

  Diamant Sabatier. Anders dan de naam doet vermoeden, Nederlandse herkomst. (>>LINK<<

  Zwaar, stabiel mes. Uitgebalanceerd. Op het punt precies tussen heft en lemmet is het mes in balans.
  Qua hardheid,, slijtage en levensduur het maximaal haalbare. Snijd erg makkelijk, erg stabiel. Veel geld maar gezien levensduur, niet duur

  Andere messen merken zijn zeker niet sleciht, zal ik nooit beweren. Maar bot worden is maar één puntje van de velen. Wil je flinterdun snijden, kun je met een licht mes minder bereiken. Diamant Sabatier is het meest uitgebalanceerde mes verkrijgbaar en dat voor een redelijke prijs.

  O ja, neem geen messenblok als je veel kookt: bacterienest, zeker als dit blok geen beukenhout is. Beuken bevat een stof wat blijvend bacteriën weert. Een goed, geplastificeerde magneet (geen ikea) aan de muur is schoner en handiger. Geplastificeerd want roestvaststaal (roestvrijstaal bestaat écht niet) is erg krasgevpelig.


  Diamant Sabatier daar was ik naar aan het kijken best prijzig maar alle waar naar zijn geld natuurlijk.

  Dat van dat messenblok wist ik en dat van de magneetstrip ook, ik ben geen ook maar in mijn werk worden ook veel messen gebruikt.
Terug naar de lijst