De 5 lekkerste pompoenen
1. Muskaatpompoen
Heeft een nootachtige, kruidige smaak die een beetje doet denken aan nootmuskaat. Hij is geschikt om te bakken, in ovenschotels en soepen.
2. Flespompoen
Butternut squash, zo luidt de Engelse naam van deze pompoen met veel vruchtvlees en weinig pitten. De flespompoen is geschikt voor in soepen en om te braden en bakken, maar smaakt rauw ook heerlijk.
3. Kabocha
Deze pompoen wordt ook wel groene Hokkaido genoemd. Het is een Japanse pompoensoort die, als hij wordt gekookt, doet denken aan zoete kastanjes, ook qua structuur.
4. Spaghettipompoen
Het zoete, nootachtige vruchtvlees van deze pompoen valt in dunne vezels uit elkaar als je hem kookt. De slierten hebben wat weg van spaghetti.
5. Hokkaido
De geliefde Hokkaido met het wrattige steeltje heeft een eetbare schil en is veelzijdig inzetbaar.
Dit zijn de 5 lekkerste pompoenen Het pompoenseizoen staat weer voor de deur.
Onderwerp van leeuwin70
-
26 aug '20 - 19:46:47
-
Heb toevallig nu een spaghettipompoen in de oven 😀
26 aug '20 - 19:47:36 -
Recept pompoenpannenkoeken
Zin in iets zoets, maar ook iets gezonds? Probeer deze pompoenpannenkoeken! Dit Antilliaans recept smaakt lekker op warme en koude dagen.
Ingrediënten
500 g pompoen
snufje zout
2 eieren
200 g bloem
200 ml melk
1 el kaneelpoeder
1 el bakpoeder
3 el suiker
ca 100 g rozijnen (naar smaak)
voor het bakken: 1 el plantaardige olie
Bereiding pompoenpannenkoeken
Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Kook de pompoen in ongeveer 10 minuten gaar, voeg een snufje zout toe en prak het vruchtvlees met een vork, pureer het met een staafmixer of in een keukenmachine.
Voeg de twee eieren, de bloem, melk, kaneel, het bakpoeder, de suiker en de rozijnen toe aan de puree.
Mix het geheel tot een glad beslag.
Verwarm de olie in een koekenpan en schep drie eetlepels beslag in de pan. Zo krijg je drie kleine pannenkoekjes.
Tip: Lekker met roomkaas, stroop en geroosterde pompoenpitten. Maar ook met (boter en) suiker zijn ze heerlijk!
>>LINK<<
26 aug '20 - 19:47:43 -
Recept pompoensoep
Ze zijn traditioneel al heel lang aanwezig in onze tuin en keuken. Het meest voorkomende recept is dus ongetwijfeld pompoensoep. Een stevige maaltijdsoep boordevol vitaminen en mineralen!
Ingrediënten pompoensoep
1 middelgrote pompoen
1 ui en 2 teentjes knoflook
2 takken groene selderij
3 tomaten en 1 prei
1 eetlepel boter
1,5 l magere kippenbouillon
½ koffielepel korianderzaadjes
1 koffielepel komijnzaadjes
½ theelepel venkelzaadjes
nootmuskaat, peper en zout
circa 100 gram roomkaas
eventueel wat chilipeper
Bereidingswijze pompoensoep
Was de pompoen.
Snijd met een scherp mes de bovenkant recht af.
Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en houd daarbij een dikke rand over zodat de pompoen stevig blijft.
Verwijder de pitjes uit de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bewaar de pitjes ook!
Rooster de pitjes in de oven op een stuk bakpapier of in een klein pannetje.
Snipper de ui en knoflook fijn.
Maak de prei en selderij schoon en snijd ze in stukjes.
Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
Laat de boter smelten in een grote pan en fruit er de ui, knoflook en selderij in op een zacht vuurtje (ca. 8 minuten).
Voeg de tomaten en de blokjes pompoen toe en laat alles zachtjes stoven tot een dikke saus.
Voeg nu de bouillon, een snufje nootmuskaat, peper van de molen en een weinig zout toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 25 minuten zachtjes koken.
Stamp de specerijen samen fijn in een vijzel.
Mix de soep en dien ze op in de uitgeholde pompoen.
Verdeel het specerijenmengsel over de borden en schep de soep erop.
Roer een klein schepje roomkaas door de soep en strooi er wat chilipeper en enkele geroosterde pompoenpinnen overheen voordat je hem opdient.
>>LINK<<26 aug '20 - 19:48:30 -
quote:
Dit schreef on-my-own
Heb toevallig nu een spaghettipompoen in de oven 😀
Haha dat is inderdaad toevallig,,,
Ik leg ze alleen voor de sier buiten neer..
Heb er nog nooit 1 gegeten26 aug '20 - 19:49:14 -
Recept pompoen in zoetzuur
Pompoen in zoetzuur is een heerlijk bijgerecht. Geschikt voor lunch en avondeten.
Deze ingrediënten zijn geschikt voor ongeveer 2,5 l zoetzuur
Ingrediënten
1½ kg pompoen
1 l azijn
750 g suiker
1 citroen
1 dl sinaasappelsap van 1-2 sinaasappelen
20 kruidnagels
2 kaneelstokjes
Bereiding pompoen in zoet zuur
Schil de pompoen, verwijder draden en zaden, en snijd het vruchtvlees in stukjes. Was de citroen en sinaasappel.
Schil ze heel dun (zonder de witte velletjes) en snijd de schillen weer in dunne reepjes of gebruik een zesteur.
Pers citroen en sinaasappel uit.
Breng in een grote pan azijn, suiker, schilletjes, sap, kaneelstokjes en kruidnagels aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de pompoenblokjes toe en laat ze glazig en gaar worden.
Zorg dat het mengsel niet kookt, maar tegen de kook aan blijft.
Giet de hete massa in de schoongemaakte potten en draai meteen het deksel er op.
Zet ze een paar minuten omgekeerd op een doek, draai ze dan weer terug en laat ze afkoelen.
>>LINK<<26 aug '20 - 19:50:55 -
Recept pompoen chutney
Pompoen is een heerlijke groente, die zich bovendien in allerlei gerechten laat verwerken. Ook in chutney komt pompoen goed tot zijn recht.
Deze ingrediënten zijn voor ongeveer 1500 g chutney
Ingrediënten pompoen chutney
1 (hokkaido)pompoen (ongeveer 1200 g)
2 rode uien
2 friszoete appels
5 cm verse gember
100 g sultanarozijnen
100 g (basterd)suiker
1 kaneelstokje
1 tl gemberpoeder
2 kruidnagels
2 tl zout
6 dl wittewijnazijn
eventueel 1 rood pepertje
Bereiding pompoen chutney
Maak voldoende glazen potten schoon met heet sodawater, spoel ze na met schoon water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
De potjes moeten echt brandschoon zijn, anders bederft de chutney.
De schil van een hokkaidopompoen wordt tijdens het koken zacht en hoef je dus niet te schillen. Neem je een andere middelgrote pompoen, dan is het wel verstandig om eerst de schil te verwijderen.
Haal uiteraard ook de draden en zaden uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snipper de ui en schil de appel; verwijder het klokhuis en snijd ook deze in blokjes. Schil een stuk verse gember en rasp er ongeveer 5 cm vanaf.
Houd je van pittig, snijd dan een rood pepertje klein, maar verwijder wel de zaadjes.
Neem een ruime pan, doe alle ingrediënten erin en breng al roerend aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat ongeveer een uurtje pruttelen.
Roer af en toe en zorg dat de chutney niet aanbrandt. De pompoen moet zacht zijn, maar geen pap worden.
Giet de hete chutney in de schoongemaakte potten en draai meteen het deksel erop.
Zet ze een paar minuten omgekeerd op een doek, draai ze dan weer terug en laat ze afkoelen.
Na openen koel bewaren.
>>LINK<<26 aug '20 - 19:51:53 -
Geroosterde pompoen. Super simpel, gezond en lekker!
Onderstaand het recept:
-Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij een pompoen door midden en haal de pitten eruit.
- Snij schijven van 2 cm dik.
- Doe deze in een kom. Voeg hierbij twee eetlepels olie, 2 theelepels komijnzaad en meng dit.
- Verdeel de pompoen over een bakplaat met bakpapier.
- Bak de pompoen 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bestrooi de pompoen voor het serveren met zeezout.27 aug '20 - 16:39:40 -
Was erg lekker gisteren, heb er nog 2
dus binnenkort een andere combi proberen.
Had zelf een prutje gemaakt met wat bloemkool, prei, knoflook, stukjes beyond meat burger, Mexicaanse kruiden en heel veel kerrie. De pompoen heb ik doorgesneden en 3 kwartier in de oven gedaan. Daarna kon ik er met een vork de slierten zo uittrekken. Lekker en koolhydraatarm!27 aug '20 - 16:52:43 / 27 aug '20 - 17:10:20 -
Recept pompoenpannenkoeken
Zin in iets zoets, maar ook iets gezonds? Probeer deze pompoenpannenkoeken! Dit Antilliaans recept smaakt lekker op warme en koude dagen.
Ingrediënten
500 g pompoen
snufje zout
2 eieren
200 g bloem
200 ml melk
1 el kaneelpoeder
1 el bakpoeder
3 el suiker
ca 100 g rozijnen (naar smaak)
voor het bakken: 1 el plantaardige olie
Bereiding pompoenpannenkoeken
Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Kook de pompoen in ongeveer 10 minuten gaar, voeg een snufje zout toe en prak het vruchtvlees met een vork, pureer het met een staafmixer of in een keukenmachine.
Voeg de twee eieren, de bloem, melk, kaneel, het bakpoeder, de suiker en de rozijnen toe aan de puree. Mix het geheel tot een glad beslag.
Verwarm de olie in een koekenpan en schep drie eetlepels beslag in de pan. Zo krijg je drie kleine pannenkoekjes.
Tip: Lekker met roomkaas, stroop en geroosterde pompoenpitten. Maar ook met (boter en) suiker zijn ze heerlijk!
>>LINK<<10 nov '21 - 16:19:28 -
Risotto met pompoen
Af en toe een vegetarische maaltijd bereiden is goed voor je lichaam en je ecologische zieltje, maar voor welke variaties kies je? Dit gerecht is snel klaar, gezond en gemaakt met verse producten, uit eigen tuin of afkomstig van de lokale boer. Eet smakelijk!
Ingrediënten / per persoon
75 g arboriorijst
1/4 pompoen
1/2 koolrabi
1 ui
schapenkaas (pecorino, manchego)
olijfolie, ghee
peper, zeezout
kurkuma
bonenkruid
knoflook(poeder)
Bereiding
Bak de arboriorijst 5 minuten in ghee. Kruid. Voeg regelmatig water toe, roer goed om en laat droogkoken tot de rijst gaar is (ongeveer 20 minuten).
Snijd intussen de pompoen, de koolrabi en de ui in stukjes van 1 cm. Bak ze samen in olijfolie of ghee. Laat 15 minuten garen onder een gesloten deksel. Kruid. Voeg de gare rijst toe. Rasp er schapenkaas over en roer goed om.
Serveer eventueel op een bedje van rauwe spinazie, rucola of winterpostelein.
Variaties
Vervang de arboriorijst door zilvervliesrijst, quinoa, amarant of speltcouscous.
Vervang de koolrabi door paksoi of venkel.
>>LINK<<10 nov '21 - 16:20:32 -