Infrarood paneel 

Onderwerp van jeannetted

BEHEERD DOOR:
bart
Terug naar de lijst
 1. jeannetted
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van jeannetted

  quote:
  Dit schreef jeannetted


  Ik heb een infraroodpaneel kunnen lenen bij iemand in de buurt. Staat nu naast de bank waarop ik lig. Smile
  Verwarming is uit.
  Ik vind het comfortabel genoeg.

  Jouw link is informatief en is positief t.a.v. infraroodpanelen.


  Ik heb het infraroodpaneel overgenomen van de buren. Was € 220 (opgezocht), overgenomen voor € 100. Voldoet voor mij voldoende. Straalt warmte uit als ik op de bank zit/hang.
  Verwarming kan eerder lager gezet worden.
  Zit inderdaad een keramische kant aan.
  Hoop er m3 gas mee te besparen.
  Over 2 weken ga ik over op een variabel contract.
 2. Eric1
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van Eric1
  Er stond van de week een artikel in Trouw over infraroodpanelen.

  Van het gas af kan ook met infraroodpanelen. ‘Met zonnepanelen erbij kost de verwarming ons geen cent’>>LINK<<

  Zit ms achter betaalmuur. Dan hoor ik dat wel. Kan het artikel dan hier plaatsen.
 3. Bosbes
  Wil niet meer bang zijn

  Toon alleen de berichten van Bosbes

  Artikel Trouw:

  ReportageInfraroodpanelen
  Van het gas af kan ook met infraroodpanelen. ‘Met zonnepanelen erbij kost de verwarming ons geen cent’
  Het bedrijf Greeniuz maakt infraroodwarmtepanelen. Zijn die een serieus alternatief voor de radiator? Beeld Merlin Daleman
  Het bedrijf Greeniuz maakt infraroodwarmtepanelen. Zijn die een serieus alternatief voor de radiator?Beeld Merlin Daleman

  Een huis opwarmen met infrarode verwarmingspanelen, kan dat ook? Het bedrijf Greeniuz denkt van wel, en investeerder Kees Koolen ook.
  Runa Hellinga10 april 2022, 13:22

  Dat meer mensen versneld van het gas af willen, merken ze bij Greeniuz, een Eindhovens bedrijf gespecialiseerd in de productie van geavanceerde infrarode verwarmingspanelen. De interesse is de afgelopen weken duidelijk toegenomen. Al heeft de coronapandemie het bedrijf ook bepaald geen kwaad gedaan. “Mensen gingen niet op vakantie, dus staken ze hun geld in andere zaken”, vertelt eigenaar Dirk Bellemakers. “We hadden het al snel zo druk dat ik hier zelf panelen in elkaar heb lopen zetten.”

  De panelen van Greeniuz zijn uitdrukkelijk bedoeld als hoofdverwarming voor woningen. Dat is uitzonderlijk, want infrarode stralingsverwarming heeft niet de naam echt energievriendelijk te zijn – die vreet stroom – en wordt daarom meestal als bijverwarming gebruikt.

  Omdat je de warmte meteen voelt als je er direct voor of onder zit, wordt infraroodverwarming meestal gebruikt als extraatje. Immers, pas als alle oppervlakten in de ruimte zo warm zijn dat ze zelf warmte gaan afgeven, voelt de hele kamer lekker. Maar de Greeniuz-panelen zijn expliciet als hoofdverwarming ontwikkeld, vertelt Bellemakers. Geavanceerde thermostaten per ruimte moeten ervoor zorgen dat de panelen zo zuinig mogelijk stoken.
  Muisstille panelen

  “De piekbelasting in een tussenwoning die met onze panelen wordt verwarmd en tot 21 graden wordt gestookt, ligt gemiddeld op zo’n 2500 watt”, zegt Pieter Lapré, compagnon van Bellemakers. Ter vergelijking: een vaatwasser of wasmachine verbruiken elk ongeveer 2200 watt. Een stofzuiger zit op 1000 watt.

  Bij de aanvraag van subsidie voor de overschakeling van gas naar elektra is installatie van infraroodpanelen nog geen optie. Dat verandert hopelijk, zegt Bellemakers, als de kwaliteitscertificering waar nu aan wordt gewerkt, rond is. Al blijft een warmtepomp altijd nog veel zuiniger.

  Infraroodverwarming is volgens Lapré voor veel bestaande huizen een goede oplossing. De panelen zijn muisstil, kunnen simpel aangesloten worden op de bestaande elektrische installatie en het is niet per se nodig om het huis verder te isoleren. Lapré: “Isoleren blijft natuurlijk noodzakelijk om zuinig te stoken. Als we berekenen hoeveel panelen in een woning nodig zijn, speelt mate van de isolatie uiteraard mee.”
  Bouwen zonder kruipruimte op het zand

  “Maar optimale isolatie is soms gewoon niet haalbaar.” In Noord-Brabant worden huizen bijvoorbeeld vaak zonder kruipruimte op het zand gebouwd. Dat maakt het feitelijk onmogelijk om de vloer te isoleren, wat wel een voorwaarde is bij de aanleg van een warmtepomp.

  Zeker in combinatie met zonnepanelen zijn infrarode verwarmingspanelen in zo’n geval een goed alternatief, zoals het eigen kantoor ook bewijst. “Dankzij voldoende zonnepanelen op het dak en infraroodpanelen in ieder plafond kost de verwarming van dit pand ons geen cent”, zegt Bellemakers.
  Bij het bedrijf worden alle panelen zelf in elkaar gezet. Beeld Merlin Daleman
  Bij het bedrijf worden alle panelen zelf in elkaar gezet.Beeld Merlin Daleman

  Op dit moment heeft Greeniuz zeventien mensen in dienst, twaalf in Eindhoven en vijf op de productiefaciliteit in Bergeijk. Zelf panelen in elkaar zetten is er voor eigenaar Bellemakers binnenkort zeker niet meer bij. Enkele weken geleden kreeg Greeniuz namelijk een investering van 1,8 miljoen euro van Kees Koolen, de man die ooit Booking.com groot maakte en die sindsdien via zijn investeringsbedrijf Koolen Industries investeert in een gestaag groeiend aantal duurzaam gerelateerde bedrijven.

  Met dat geld willen Bellemakers en zijn compagnon Lapré de productie uitbreiden. “Alle onderdelen en materialen worden in Nederland geproduceerd”, zegt Bellemakers. Daarnaast gaat er geld naar de doorontwikkeling van de panelen en naar het opleiden van meer installateurs die de panelen kunnen plaatsen.
 4. Inge65
  Geregistreerd

  Toon alleen de berichten van Inge65
  Dat klinkt goed!
 5. jeannetted
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van jeannetted

  quote:
  Dit schreef Eric1
  Er stond van de week een artikel in Trouw over infraroodpanelen.

  Van het gas af kan ook met infraroodpanelen. ‘Met zonnepanelen erbij kost de verwarming ons geen cent’>>LINK<<

  Zit ms achter betaalmuur. Dan hoor ik dat wel. Kan het artikel dan hier plaatsen.


  Had ik inderdaad al gelezen.
  Zijn toch infraroodpanelen die anders zijn dan die ik nu heb. Deze geeft alleen stralingswarmte. Voor nu genoeg.
  Je merkt wel dat er heel veel innovatie is.
  Wellicht nog meer druk op innovatie door de hoge gasprijzen. Dat is een mooi voordeel ervan en indirect gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Smile
 6. mark190
  Abonnee

  Toon alleen de berichten van mark190
  Ja ik ga ook eens expirimenteren met een Ir paneel. Voor dochters slaapkamer.

  Nu klaagt ze dat het te koud is in de winter met de verwarming aan als ze aan het buro zit. En dan wordt beneden de thermostaat hoger gezet, wat geheel niet helpt.
  Een slaapkamer heeft natuurlijk als functie slapen, en standaard zijn de verwarmingen in de slaapkamer niet berekend op "werken/studeren".

  Dus heb een site geraadpleegd over infrarood panelen als bij-verwarming of als hoofd verwarming. (op de site geven ze als advies: 30 watt per m3 voor woon- studie en werkkamer, en 22 watt per m3 voor slaapkamer.)
  Klinkt misschien te mooi om waar te zijn, dus maar eens wat gaan experimenteren. Volgens het advies zou het dan 830 watt zijn bij 30 watt per m3 in haar slaapkamer. Maar ik ga deze in de buurt van het buro hangen, dus voor 700W gekozen. Heb maar meteen besteld. En mocht het te heet worden bij het buro, dan koop ik een kleinere of hang deze veder weg.

  Eens afwachten of de radiator nu mooi dicht kan blijven of niet. Helaas kan ik pas in de winter goed testen. Maar ik wil niet wachten met bestellen ivm mogelijke leverproblemen straks.

  Ik denk dat plaatselijk verwarmen voor mij best een optie is. Zeker als dochter boven studeerd, en ik aan het rommelen in de schuur ben, of Tv aan het klijken ben. Onnodig om de hoofd verwarming op volle toeren te laten draaien. Deze visie tesamen met de aanschaf van zonnepanelen lijkt me een goed plan.
  Plaatje
Terug naar de lijst