Ik zoek dus wat gezonde variaties op de aardappels met groenten.
Nouja, aardappels en (de meeste) groente zelf zijn suikervrij (worteltjes zijn relatief zoet); waar het dus om gaat zijn sauzen etc.
Nou kun je je gewoon aanwennen om sausloos te eten (dat doe ik meestal), maar anders kun je jus en echte mayonaise (let wel wat er op de pot staat) gebruiken. Aardappels kun je ook opbakken ipv gekookt, dat geeft sowieso al meer smaak vind ik.
quote:Dit schreef Jako Koolhydraten en suiker. Ik dacht dat dat zo'n beetje hetzelfde was...
Wat is nu beter/slechter voor je? En wat is beter/slechter voor je gewicht?
Een product waar (per 100 gr) 59 gr koolhydraten, waarvan 0,7 gr suiker, in zit
of
Een product waar (per 100 gr) 4,5 gr koolhydraten, waarvan 4,5 gr suiker, in zit
Dat hangt er ook nog eens vanaf hoeveel je er van eet.
Ik zelf denk steeds meer, dat hoe sneller de suiker, hoe slechter.
Suikers zijn koolhydraten, maar koolhydraten hoeven geen suikers te zijn
En wat betreft je vraag, dat is nog niet zo heel simpel te beantwoorden. Een glas van 250ml Cola Light (0 gram koolhydraten, 0 gram suiker) is ongezonder dan een glas van 250ml versgeperste sinaasappelsap (21 gram koolhydraten, 0 gram suiker). In principe is het zo dat koolhydraten uit voedingsvezels gezonder zijn dan koolhydraten uit suikers. Maar, er bestaan ook weer verschillende soorten suikers. Zo heeft een banaan ook weer 19 gram suikers per 100 gram, maar is toch echt wel weer gezond.
Verwarring compleet nu?
Nee. Het lijkt er op, dat fruit gezond is, ondanks de suiker. Fruit met veel suikers (zoals bananen) zijn dus eigenlijk niet heel gezond. Verder; versgeperst sinasappelsap bevat WEL suiker en niet zo'n beetje ook: een verse sinasappel bevat vrijwel geen andere koolhydraten dan suiker. Vrucjhtensap passen dan ook niet in een dieet, en vallen onder 5% advies van de WHO.
quote:Dit schreef Suzette
(en qua gewicht: als je meer verbrand dan dat je naar binnen krijgt, dan val je af. Ongeacht je dieet. Maar, ik ben wel 10 kilo afgevallen met een koolhydraatarm dieet)
Dat is waar, maar een beetje bezijden het punt. Koolhydraatarm eten zorgt er waarschijnlijk ook voor, dat je minder eet. Verder zijn er (controversi?le maar serieuze) aanwijzingen dat koolhydraten eten ervoor zorgt dat je minder verbrandt -het is fout om te denken dat je verbranding een constant getal is.
Free sugars include monosaccharides and disaccharides added to foods and beverages by the manufacturer, cook or consumer, and sugars naturally present in honey, syrups, fruit juices and fruit juice concentrates. (melk en vers fruit zijn uitgezonderd).
In de geest van deze richtlijn zou ik zeggen, dat hele appel + hele kiwi er niet onder vallen, omdat je alles van de vrucht gebruikt -bij perssap verdwijnen de vezels en neemt de concentratie suiker toe, alsmede de snelheid waarmee je grote hoeveelheden consumeert. Dat drupje honing is natuurlijk hartstikke fout